Uefa predstavila novi format kvalifikacija i Lige nacija, Čeferin: Ovo će ojačati nacionalne saveze

Uefa neznatno promijenila takmičenja u Uefa Ligi nacija i kvalifikacijama za Euro i Mundijal, kraj protokola COVID-19

13389 pregleda 0 komentar(a)
Utakmice nokaut faze za dodatno uzbuđenje, Foto: Reuters
Utakmice nokaut faze za dodatno uzbuđenje, Foto: Reuters

Izvršni odbor Uefe danas je Kući fudbala u Nionu usvojio nove formate takmičenja reprezentacija, koji će važiti od septembra 2024. godine.

Konsultacijama sa nacionalnim savezima, odlučeno je da se promijene trenutni formati UEFA Lige nacija i kvalifikacija za Euro, kako bi se osigurala uzbudljivija takmičenja u reprezentativnom kalendaru, Time bi se i ojačali resursi nacionalnih saveza za oporavak od uticaja pandemije. Sve to bez povećanja broja utakmica.

UEFA Liga nacija biće proširena novom nokaut rundom koja će se igrati u martu i time se postiže kontinuitet između grupne faze koja se završava u novembru i finala u junu.

Pobjednici i drugoplasirani u A Ligi nacija imaće dvomeč kući i u gostima u četvrtfinalima, a pobjednici će se kvalifikovati na fajnl-for.

Trećeplasira iz A Lige nacija i drugoplasirani u B Ligi nacija, ali i trećeplasirana selekcija B Lige i drugorangirana u C Ligi, igraće baraže u dvomeču kako bi izbjegli ispadanje.

Proširenje Lige nacija u međunarodnom kalendaru utakmica u martu biće samo za jedan broj selekcija, dok će ostale evropske reprezentacije krenuti u početak kvalifikacija za Euro.

Novi format evropskih kvalifikacija za Euro ili Mundijal biće sa selekcijama žrijbanim u 12 grupa od četiri ili pet selekcija. S tradicionalnim utakmicama kod kuće i u gostima, svak sa svakim iz grupe.

Timovi izvučeni u grupe od pet ekipa počeće kvalifikacije u martu ili junu, ako se ne takmiče u četvrtfinalima UEFA Lige nacija ili su učesnici baraža kojim izbjegavaju ispadanje. Te i selekcije iz grupa po četiri reprezentacioje kvalifikacije će počinjati u septembru.

Pobjednici 12 grupa evropskih kvalifikacija idu direktno na Euro ili Mundijal, a drugoplasirane ili direktno ili u baraž sa ekipama iz Lige nacija.

Na Euru će i dalje igrati 24 selekcije.

"Uvođenje UEFA Lige nacija je priča o uspjehu, jer su prijateljske utakmice zamijenjene takmičarskim. A sada, uvođenjem nove nokaut faze, ekipe će dobiti još više prilika za napredak uz zadržavanje istog broja utakmica unutar međunarodnog kalendara. Predvidljivost evropskih kvalifikacija takođe je riješena, sa svježim novim formatom koji će svim timovima ponuditi jednaku šansu da se kvalifikuju za velike turnire. Novi format obećava da će donijeti više uzbuđenja u fudbalskim takmičenjima evrospkih selekcija i dalji napredak", kazao je Aleksandar Čeferin, predsjednik Uefe.

Odlučeno je i da se Superkup Evrope održi u Atini 2023. godine, a ne u Kazanju, te da se EP do 21 godine održi u Slovačkoj u ljeto 2025.

Izvršni odbor Uefe označio je i kraj protokola vezanih za COVID 19.

Bonus video: