Navijači Valjadolida biće kažnjeni zbog rasističkih uvreda na račun Vinisijusa

Policija i dalje prikuplja podatke prije nego što preporuči kazne, koje uključuju i novčanu kaznu od 4.000 eura i jednogodišnju zabranu ulaska na stadione

4288 pregleda 0 komentar(a)
Vinisijus, Foto: Reuters
Vinisijus, Foto: Reuters

Španska komisija za borbu protiv nasilja u sportu saopštila je danas da će navijači Valjadolida biti kažnjeni zbog uvreda na rasnoj osnovi na račun fudbalera Real Madrida Vinisijusa Žuniora tokom prvenstvene utakmice.

"Komisija je poslije tih incidenata počela procedure za predložene kazne protiv više od 10 navijača", saopštio je njen nadzorni organ Visoki savjet za sport.

Real je krajem decembra pobijedio kao gost Valjadolid sa 2:0, a pojedini navijači domaće ekipe su na rasnoj osnovi vrijeđali Vinisijusa. Te uvrede mogle su se čuti na video snimcima objavljenim na društvenim mrežama.

Policija i dalje prikuplja podatke prije nego što preporuči kazne, koje uključuju i novčanu kaznu od 4.000 eura i jednogodišnju zabranu ulaska na stadione.

Vinisijus je u više navrata vrijeđan na rasnoj osnovi i kritikovao je čelnike španske lige jer se ne bave rješavanjem problema.

Komisija je danas razmatrala još jedan incident u koji je ponovo uključen 22-godišnji Brazilac nakon što je lutka obučena u dres Reala sa imenom Vinisijusa obješena na madridski most uoči gradskog derbija Reala i Atletika.

Takođe, ispred Realovog trening centra bio je okačen transparent sa natpisom: "Madrid mrzi Real".

Visoki savjet za sport naveo je da je policija poslije toga otvorila istragu kako bi identifikovala počinioce "gnusnih dijela", koristeći nadzorne kamere i fotografije na društvenim mrežama.

Početkom decembra španski sud je odbacio istragu o rasističkim pjesmama koje su pojedini navijači Atletiko Madrida pjevali o Vinisijusu tokom utakmice u septembru.

Bonus video: