Prelazni rok u znaku Čelsija: Potrošeno preko 300 miliona, oboren rekord Premijer lige

Čelsi u januaru na pojačanja potrošio preko 300 miliona eura i doveo sedam novih fudbalera

3158 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zimski prelazni rok je protekao u znaku Čelsija. Od dolaska Toda Bolija na čelo kluba umjesto Romana Abramoviča "plavci" rasipaju novac, pa su nakon velikih kupovina prethodnog ljeta u istom ritmu nastavili i u januaru.

Čelsi je u januaru na pojačanja potrošio preko 300 miliona eura i doveo sedam novih igrača. Na "Stamford bridžu" su oborili rekord i za 121 miliona eura iz Benfike doveli Enca Fernandesa koji je potpisao ugovor do 2031. godine. To je najveći transfer u istoriji Premijer lige, pa je oboren rekord koji je držao Džek Griliš koji je 2021. godine iz Aston Vile stigao u Mančester siti za 117,5 miliona.

Čelsi je učestvovao u obaranju još jednog rekorda. Iz Šahtjora je doveo Mihaila Mudrika za 70 miliona eura što je najveća prodaja jednog igrača u istoriji ukrajinskog fudbala. Mudrik je, poput Fernandesa, potpisao ugovor do 2031. godine.

Iz Monaka je stigao Benoa Badijašil za 40 miliona, dok je PSV pustio Nonija Maduekea za 35 miliona. Za Andreja Santoša je Čelsi Vasku de Gami platio 20 miliona, Malo Gusto je iz Liona stigao za 15 miliona, a David Datro Fofana je napustio Molde za 12 miliona.

Iz madridskog Atletika je kao pozajmljen fudbaler stigao Žoao Feliks za 11 miliona, koji je imao neslavan debi i na utakmici sa Fulamom dobio crveni karton.

Čelsi je u januaru samo nastavio trend započet u ljetnjem prelaznom roku. Tada je takođe izdvojen ogroman novac za Veslija Fofanu (Lester, 80,4 miliona), Marka Kukurelju (Brajton, 65,3), Rahima Sterlinga (Mančester siti, 56,2), Kalidua Kulibalija (Napoli, 38 miliona), Karnija Čukvuemeku (Aston Vila, 18), Pjera Emerika Obamejanga (Barselona, 12), Gabrijela Sloninu (Atletiko Madrid, 11) i Denisa Zakariju (Juventus, tri miliona, pozajmica do kraja sezone).

Bonus video: