Mlada reprezentacija iz petog šešira čeka rivale u kvalifikacijama za EP

Tako loša pozicija rezultat je slabih rezultata u prethodna dva ciklusa, posebno u kvalifikacijama za EP 2019, u kojima je Crna Gora bila posljednja na tabeli.

3545 pregleda 3 komentar(a)
Nikola Rakojević će debitovati na klupi mladih, Foto: Savo Prelević
Nikola Rakojević će debitovati na klupi mladih, Foto: Savo Prelević

Mlada fudbalska reprezentacija Crne Gore sjutra će saznati imena rivala u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Selekcija koju će u predstojećem ciklusu predvoditi Nikola Rakojević nema baš zavidnu startnu poziciju pred izvlačenje kuglica u Nionu - protivnike će, naime, čekati iz petog od šest šešira.

Tako loša pozicija rezultat je slabih rezultata u prethodna dva ciklusa, posebno u kvalifikacijama za EP 2019, u kojima je Crna Gora bila posljednja na tabeli.

U nedavno završenom ciklusu, Crna Gora je bila četvrta od šest timova, ispred Italije, Republike Irske i Švedske, a ispred Bosne i Hercegovine i Luksemburga.

Slijedi, inače, deveti ciklus kvalifikacija za našu mladu reprezentaciju, koja od sticanja nezavisnosti još nije uspjela da se plasira na završni turnir, niti je igrala baraž.

Najbolji rezultat bila je treća pozicija u grupi, a ukupan bilans je otrpilike polovičan - na 66 kvalifikacionih utakmica koje je crnogorski U21 tim igrao od 2007. godine ostvaren je bilans od 23 pobjede, 17 remija i 26 poraza. Gol-razlika je 86:93.

Prije Rakojevića, koji će uskoro debitovati na klupi, mladu reprezentaciju Crne Gore predvodili su Duško Vlaisavljević (tri ciklusa), Mojaš Radonjić i Miodrag Vukotić (po dva).

Povratak na sjutrašnji žrijeb, ekipe će biti podijeljene u sedam grupa od po šest i dvije grupe sa po pet timova.

Crna Gora neće moći da se sastane sa Kosovom, Moldaviom, Litvanijom, Farskim Ostrvima, Kiprom, Kazahstanom, Azerbejdžanom i Letonijom, koji su takođe u petom šeširu.

Žrijeb u Nionu održaće se sjutra u 9 časova.

Plasman na završni turnir, koji će se 2025. godine održati u Slovačkoj, izboriće devet prvoplasiranih selekcija, kao i tri najbolje drugoplasirane. Preostalih šest drugoplasiranih ekipa igraće u baražu.

Kvalifikacije počinju u martu ove godine, dok će se posljednja runda igrati u oktobru 2024.

Sastav šešira

Prvi šešir: Španija, Portugal, Njemačka, Francuska, Holandija, Engleska, Danska, Italija, Rumunija.

Drugi šešir: Hrvatska, Švajcarska, Belgija, Češka, Poljska, Ukrajina, Švedska, Austrija, Republika Irska.

Treći šešir: Norveška, Grčka, Island, Slovenija, Izrael, Finska, Gruzija, Srbija, Škotska.

Četvrti šešir: Bosna i Hercegovina, Bugarska, Mađarska, Turska, Sjeverna Makedonija, Vels, Bjelorusija, Sjeverna Irska, Albanija.

Peti šešir: Kosovo, CRNA GORA, Moldavija, Litvanija, Farska Ostrva, Kipar, Kazahstan, Azerbejdžan, Letonija

Šesti šešir: Malta, Jermenija, Luksemburg, Andora, Estonija, Gibraltar, San Marino

Bonus video: