Saudijska Arabija domaćin fudbalskog Kupa Azije 2027. godine

Saudijska Arabija je bila jedini kandidat poslije odustajanje Indije

2458 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Azijska fudbalska konfederacija (AFC) saopštila je danas da će Saudijska Arabija biti domaćin Kupa Azije 2027. godine.

Odluka je donijeta na Kongresu u Bahreinu, a bogata zalivska država bila je jedini kandidat poslije odustajanja Indije.

"Saudijska Arabija je oduševljena što može da poželi dobrodošlicu cijeloj Aziji", rekao je saudijski ministar sporta princ Abdulaziz bin Turki al-Fejsal, na 33. Kongresu AFC-a u Manami.

On je dodao da je turnir dobio "punu podršku" saudisjkog kralja Salmana i prijestolonasljednika Mohameda bin Salmana.

Saudijska Arabija je vodeći svjetski izvoznik nafte i najveća ekonomija arapskog svijeta. U posljednje vrijeme ta država organizuje sve više sportskih takmičenja, poput Formule 1 i relija Dakar.

"Siguran sam da će Saudijska Arabija biti domaćin fantastičnog Kupa Azije", rekao je predsjednik Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) Đani Infantino, koji je takođe prisustvovao Kongresu.

U oktobru je Saudijska Arabija dobila domaćinstvo Zimskih azijskih igara 2029. godine, a navodi se i kao mogući kandidat u zajedničkoj organizaciji Svjetskog prvenstva 2030. godine (Saudijska Arabija, Egipat i Grčka).

Fudbalska reprezentacija Saudijske Arabije tri puta je bila pobjednik Kupa Azije (1984, 1988. i 1996. godine). Takmičenje se održava svake četiri godine, a ovogodišnji domaćin biće Katar, koji je nedavno organizovao Svjetsko prvenstvo.

Na Kongresu je novi četvorogodišnji mandat na čelu AFC-a dobio Salman bin Ebrahim Al Kalifa iz Bahreina.