Vinijevih 200: Budućnost je stigla i ona je blistava

Vinisijus večeras protiv Valensije igra 200. utakmicu u dresu Reala

5037 pregleda 0 komentar(a)
Vinisijus, Foto: Reuters
Vinisijus, Foto: Reuters

Fudbaleri Real Madrida večeras (21) protiv Valensije nastavljaju takmičenje u La Ligi.

Real ima utakmicu manje i za vodećom Barselonom zaostaje osam bodova, pa je večerašnji susret bitan za ekipu Karla Anćelotija. Ali, utakmica je bitna i za Valensiju, koja ima samo bod više od Kadisa koji je u opasnoj zoni. Takođe, "slijepi miševi" su u ponedjeljak raskinuli saradnju sa dosadašnjim trenerom Đenarom Gatuzom.

A večerašnji susret će biti bitan i za jednog igrača Reala. Mladi Brazilac, Vinisijus odigraće 200. utakmicu u dresu slavnog kluba, što je za igrača koji ima samo 22 godine impresivan učinak.

Vinisjus je 2017. godine potpisao ugovor sa Real Madridom. U momentu potpisa imao je 18 godina, a Real je za ovaj transfer platio Flamengu 46 miliona eura što je, nakon transfera Nejmara u Barselonu, bila najskuplja prodaja jednog igrača iz Brazila. Vinisijus je nakon potpisa ostao u Flamengu još godinu dana kao pozajmljen igrač Madriđana.

Godinu dana kasnije, u julu 2018. godine Brazilac je stigao u Madrid i tada zadužio dres sa brojem 28. Debitovao je u septembru, u gradskom derbiju sa Atletikom, a mjesec dana kasnije u Kupu je prvi put bio u startnoj postavi "merengesa". Prvi gol je postigao 3. novembra, deset minuta nakon što je ušao u igru na utakmici sa Valjadolidom.

Realov plan je bio da od Vinisijusa napravi fudbalera koji će u budućnosti biti glavni igrač Madriđana. A budućnost je došla brzo. Ofanzivac je 1. marta 2020. godine postigao prvi gol u karijeri u El klasiku i sa Realom u toj korona-sezoni osvojio titulu.

Sljedeće godine je nastavio sa odličnim izdanjima, pa je u prvom meču četvrtfinala Lige šampiona protiv Liverpula postigao dva gola i trasirao put ka polufinalu, gdje je od Reala bolji bio Čelsi.

Ako postoji jedno takmičenje, koje od igrača Reala pravi velike zvijezde i legende kluba onda je to Liga šampiona. Svi veliki igrači Reala - od Alfreda di Stefana, do Kristijana Ronalda, Raula, Zinedina Zidana, Karima Benzeme su u Kupu evropskih šampiona, odnosno Ligi šampiona ostavili veliki trag, a takav slučaj je i sa Vinijem. Brazilac je nastavio tu tradiciju i u finalu protiv Liverpula prošle sezone postigao jedini gol i svom timu u Parizu donio 14. titulu u istoriji.

Liga šampiona jeste vrhunac u klupskom fudbalu, ali je Vinisijus u karijeri sa Realom osvojio još La Ligu (2020. i 2022), Superkup Evrope (2022) i Svjetsko klupsko prvenstvo 2018. godine.

Za nekoliko dana ima priliku da i drugi put u karijeri osvoji Svjetsko klupsko prvenstvo, a jedini trofej koji mu nedostaje sa Realom je Kup kralja. Madriđani su posljednji put trofej u tom takmičenju osvojili 2014. godine. Vinisijus ove sezone ima priliku i da to osvoji budući da je Real aktivan u tom takmičenju i da u polufinalu igra protiv Barselone.

Još jedna bitna činjenica kod Vinijusa je otpornost na povrede. Poznato je da je on eksplozivan, brz igrač, koji ulaže svaki atom snage od prvog do posljednjeg minuta. Jedinu povredu u dresu Reala doživio je u meču osmine finala protiv Ajaksa 2019. godine kada je povrijedio koljeno zbog čega je dva mjeseca bio van terena. Računajući boravak i u Flamengu i u Realu, Vinisijus nije imao problema sa povredama mišića. U dresu Reala je jednu utakmicu propustio zbog stomačnog virusa, a dvije zbog koronavirusa.

U ovom trenutku Vinisijus je jedan od glavnih igrača Reala, zajedno sa Kurtoom, Modrićem, Benzemom i Valverdeom. Bitna činjenica je da ima samo 22 godine, da mu ugovor sa Realom ističe 2024, ali da niko i ne pomišlja da će on napustiti klub. Kada veterani, poput Modrića i Benzeme, siđu sa scene onda će Vini biti glavna zvijezda Madriđana - i marketinška i na terenu.

Dolazak Vinisijusa, ali i njegovog sunarodnika Rodriga samo je dio projekta Reala koji je posvećen mladim igračima. Isti put, koji je prešao Vinisijus, preći će još jedan Brazilac - Endrik. On ima 16 godina i potpisao je ugovor sa Realom, ali će se Madriđanima pridružiti tek kada napuni 18 godina. Do tada će ostati u Palmeirasu i na primjeru Vinisijusa učiti kako se postaje zvijezda u najvećem klubu na svijetu.

Bonus video: