Derbi dela Madonina: Inter bira model iz Rijada, Milan nešto mora da mijenja

"Rosoneri" žele da prekinu očajnu seriju u 2023.

6023 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Derbi dela Madonina u dalekom Rijadu je prije dvadesetak dana jasno pokazao u kakvom je stanju Milan na početku 2023. godine.

Inter je u Superkupu u Saudijskoj Arabiji deklasirao gradskog rivala (3:0), a aktuelni prvak Italije je potom primio četiri gola u Rimu od Lacija, pa pet kod kuće u duelu sa Sasuolom.

Kriza je blaga riječ da bi opisala stanje u kojem se nalaze “rosoneri” pred novi derbi sa Interom, ovog puta prvenstveni koji bi mogao da bude presudan za budućnost Stefana Piolija na klupi.

Iako se o tome javno ne priča toliko, italijanski mediji spekulišu da bi Pioli u slučaju novog poraza mogao da bude smijenjen, jer sve što je Milan uradio posljednjih nešto više od mjesec (izuzev pobjede nad Salernitanom 4. januara) liči na to da je iskusni stručnjak izgubio kontrolu...

"Sve kritike koje smo dobili posljednjih sedmica su na mjestu, ali vodim grupu posebnih momaka od koje očekujem reakciju", rekao je Pioli u susret večerašnjem derbiju (20.45).

Milan je na 15 bodova manje od lidera Napolija, ima i minus dva u odnosu na Inter.

"Ujedinjeni smo, nismo izgubili duh. Ovaj tim tri godine igra veoma dobro, bilježi odlične rezultate i to nije slučajnost. U redu, nije slučajno ni ovo što nam se sada događa, ali ne može u 20 dana da se izbriše sve dobro", jasan je Pioli.

A da li bi Pioli prihvatio remi kao dobar rezultat?

"Ne možete tako da upravljate rezultatom, jer ste u tom slučaju uvijek bliži porazu nego pobjedi. Odigrali smo nekoliko odličnih derbija protiv Intera, pokušaćemo da to ponovimo i da najavimo bolje dane. Nismo bez ambicija, možda Skudeto jeste nedostižan, ali postoje ciljevi koje napadamo", istakao je Pioli.

U Rijadu se Milan nije pitao ništa u duelu sa “nerazurima” koji su slavili golovima Federika Dimarka, Edina Džeka i Lautara Martinesa. Simone Inzagi, koji vodi Inter već drugu sezoni, nije pobijedio Milan u tri prvenstvena derbija.

"Očekujem motivisani Milan koji želi da pokaže da je bolji nego što govore rezultati u posljednje vrijeme. Pokušaće i da nam vrati za poraz u Rijadu, a upravo je ta utakmica model kako treba da igramo od prvog do posljednjeg minuta", rekao je Inzagi, čiji tim kasni 13 bodova za liderom.

Osvrnuo se Inzagi i na status Milana Škrinjara, štopera koji na kraju sezone ide u Pari Sen Žermen.

"Škrinjar je veliki profesionalac i odličan fudbaler koji nam mnogo znači. Da li će igrati u derbiju? Vjerovatno hoće, ali neće nositi kapitensku traku", najavio je Inzagi Slovaka u startnoj postavi.

Milan je u prvom derbiju u sezoni savladao Inter 3:2, nakon što su “nerazuri” poveli golom Marcela Brozovića.

Kasnije su preokret donijeli Rafael Leao (dva pogotka) i Olivije Žiru, a konačan rezultat postavio Džeko.

"Posljednji derbiji su pokazali da apsolutno svaki detalj može da bude presudan", kazao je Inzagi.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: