Vladan Bubanja: U Hrvatskoj je sve na višem nivou

Bivši vezista Sutjeske Vladan Bubanja u subotu postigao prvi gol u hrvatskom šampionatu i donio pobjedu zagrebačkoj Lokomotivi protiv Osijeka (1:0)

8022 pregleda 9 komentar(a)
Bubanja proslavlja pogodak, Foto: NK Lokomotiva
Bubanja proslavlja pogodak, Foto: NK Lokomotiva

Sutjeska je ljetos ostala bez nekoliko bitnih igrača, a jedan od onih koji je napustio šampionski tim je Vladan Bubanja. Vezista je prošle sezone postigao sedam golova u domaćem šampionatu, odigrao najbolju sezonu u karijeri u Nikšiću, krunisao je peharom i onda potpisao za zagrebačku Lokomotivu.

Bubanja je u glavnom gradu Hrvatske u početku priliku dobijao sa klupe, ali je strpljivo čekao i dočekao pravu šansu, pa je sada standardan prvotimac. Na posljednjih šest mečeva pet puta je bio u startnoj postavi i na svih pet odigrao po 90 minuta. A nagrada za dobre igre je došla u subotu kada je postigao prvi gol u Hrvatskoj nogometnoj ligi (HNL) i popularnim “lokosima” donio pobjedu protiv Osijeka. Lokomotiva se, nakon poraza od Dinama u prethodnom kolu, vratila na pobjednički kolosijek i sa 22 boda zauzima sedmu poziciju na tabeli.

- Mnogo mi znači gol. Nadam se da je ovo samo početak i da ću nastaviti sa ovakvim igrama. Utisci su odlični. Osijek je ekipa sa dosta kvalitetnih i iskusnih igrača, a mi smo od prvog minuta ušli u utakmicu na pravi način. Nametnuli smo naš ritam, Osijek ostavili bez ozbiljnih šansi i zasluženo pobijedili. Rastemo kao ekipa, igramo sve bolje - rekao je Bubanja za “Vijesti.

Početak sezone u Hrvatskoj nije bio lak, niti je sve bilo idealno. Ali, period adaptacije je prošao i igra Lokomotive sada ne može da se zamisli bez 23-godišnjeg Nikšićanina.

- U početku nije bilo onako kako sam zamišljao, nije bilo sjajno. Ulazio sam sa klupe, ali sam trenirao još jače i borio se. Sada sam standardan u startnoj postavi. Zadovoljan sam svojim igrama, ali uvijek može bolje i težim ka tome.

Bubanja sa saigračima
Bubanja sa saigračimafoto: NK Lokomotiva Zagreb

Odlazak iz crnogorske u hrvatsku ligu je veliki korak naprijed u karijeri za svakog fudbalera, pa tako i za Bubanju.

- Hrvatska liga je jaka. Tu su Dinamo, Hajduk i Osijek, Rijeka je isto kvalitetna ekipa. Ne bih zapostavio ni ostale timove, koji takođe imaju određeni kvalitet, što se vidi iz kola u kolo. Svako kolo donese neko iznenađenje - šampionat je jak i zanimljiv za praćenje - ocijenio je Bubanja.

Ne treba ni napominjati koliko je hrvatski klupski fudbal kvalitetniji od crnogorskog. Uostalom, timovi iz HNL-a su učesnici evropskih takmičenja, Dinamo igra Ligu šampiona, prodaje igrače za desetine miliona eura...

- Dosta je velika razlika. Počevši od infrastrukture. Tereni su u dobrom stanju u svakom klubu. Velika je razlika i kada je riječ o utakmicama, agresivnosti na mečevima. Sve je na dosta višem nivou - priča Bubanja, koji se adaptirao na život u Hrvatskoj:

- Privikao sam se brzo. Super mi je u Zagrebu.

Bubanja prati Sutjesku i nada se da će Nikšićani odbraniti titulu.

- Kad imam vremena pogledam utakmice. Zasad su dobri rezultati i nadam se da će Nikšićani ostati na poziciji na kojoj su trenutno - zaključio je Bubanja.

Obilježio je vikend

Bubanja je obilježio prethodni vikend kada je riječ o učinku crnogorskih internacionalaca, pa ga je sajt Sofascore ocijenio sa 7,7.

Na drugom mjestu je štoper Atletika Stefan Savić (7,7). Mojkovčanin je propustio prethodna tri meča “kolćonerosa” u La Ligi, a u subotu je u remiju sa Hetafeom (1:1) odigrao 90 minuta.

Vladan Bubanja
foto: Sofascore

Poslije Savića, slijedi fudbaler Gorice Momčilo Raspopović (7,1). Dobio je žuti karton, zamijenjen je na poluvremenu, a njegov tim je kod kuće izgubio od Šibenika 3:0, pa je zakucan za posljednje mjesto na tabeli HNL sa svega devet bodova.

Četvrti je Ilija Vukotić (6,9), koji je odigrao 86 minuta u remiju Boaviste sa Santa Klarom (2:2). Boavista je vezala tri meča bez poraza u Primeri.

Peti najbolje ocijenjeni crnogorski internacionalac je golman Matija Šarkić (6,8). Njegov Stouk je izgubio u gostima od Lutona 1:0 u 30. kolu Čempionšipa.

Bonus video: