Premijer liga i Mančester siti: O optužbama, istrazi, kaznama, razlici između PL i Uefe...

Mančester siti optužen da je od 2008. do 2018. godine čak sto puta prekršio finansijski fer-plej

18246 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Premijer liga je juče optužila Mančester siti da je u periodu od 2008. do 2018. godine čak sto puta prekršio finansijski fer-plej.

Nakon četvorogodišnje istrage Premijer liga je optužila Siti i slučaj proslijedila nezavisnoj komisiji. Optužbe se odnose na finansijske informacije u vezi sa prihodima, plaćanjima menadžera i igrača, propisima Uefe, profitabilnost i održivost, kao i na saradnju sa istražnim organima takmičenja.

Iz Sitija su se oglasili odmah nakon ovih optužbi kazavši da su iznenađeni objavljivanjem "navodnih kršenja pravila Premijer lige".

U analizu ovih dešavanja upustio se Sky koji u opširnom tekstu iznosi sve podatke do kojih je Premijer liga došla i analizira potencijalne kazne.

KOJE SU OPTUŽBE U PITANJU

Kao što je rečeno, Mančester siti je optužen da je od 2008. do 2018. godine čak 100 puta prekršio finansijski fer-plej. Kada je riječ o finansijskom fer-pleju, to znači da klub množe da potroši samo onoliko novca koliko zaradi. To pravilo se može zaobići tako što klubovi "naduvaju" prihode i ne prikazuju realne cifre.

Siti je, prema navodima Premijer lige, to pravilo prekršio. Aktuelni šampion nije pružao tačne informacije i nije u potpunosti objelodanio finansijsku nadoknadu koja je uplaćivana "jednom menadžeru". A taj menadžer je, piše njemački "Špigl" Roberto Manćini koji je od 2009. do 2013. godine vodio "građane. Italijan je, tokom boravka u Sitiju, zarađivao 1,6 miliona eura, ali i dodatnih 1,9 kao savjetnik Al Džazire iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. On je imao obavezu da četiri puta godišnje održi treninge u klubu iz Emirata.

Manćinijeva firma "Italy International Services" je slala tromjesečne fakture Mančester sitiju, a oni bi poslali novac Abu Dabi Junajted grupi, koju vodi vlasnik Sitija šeik Mansur. Potom ti ta grupa prenijela novac Al Džaziri, koja ih je uplaćivala Manćiniju.

"Špigl" piše da je Manćini imao bonus od 4,5 miliona eura za osvajanje titule Premijer lige 2012. godine, a za pehar Lige šampiona mu je bilo obećano 3,3 miliona. Siti nije uspio da osvoji evropsku titulu.

Takođe Manćiniju su bili obezbijeđeni letovi za njega i porodicu, smještaj, karte za domaće utakmice i slično. Manćini je 2009. godine na klupi Sitija naslijedio Marka Hjuza, a ekipu je vodio do 2013. godine.

Premijer liga navodi i da Mančester siti nije u potpunosti sarađivao tokom istrage.

Siti je uvijek insistirao da sve radi po zakonima. Kad je Uefa 2020. godine, zbog kršenja finansijskog fer-pleja, kaznila Siti dvogodišnjom zabranom igranja u Evropi i 30 miliona eura, engleski klub se žalio Sudu za sportsku arbitražu u Lozani. Zabrana je poništena, a kazna smanjena na 10 miliona eura. Vijeće je tada na ročištu zaključilo da nije bilo nikakvih kršenja ili da je došlo do zastarelosti tih optužbi.

Premijer liga ne poznaje zastarelost, pa se Siti ne može na to pozivati.

KOJE SU RAZLIKE IZMEĐU PRAVILA UEFE I PREMIJER LIGE

Stručnjak za finansije u fudbalu, Kiran Megvajer, u razgovoru za Sky ističe bitne razlike između Uefe i Premijer lige.

"Glavna razlika je da Uefa poznaje zastarelost, koje ograničava dostupnost dokaza na pet godina. Premijer liga to nema. Takođe, Uefa ima pravilo da gleda odakle dolaze dokazi - da li iz legalnih ili ilegalnih izvora, za razliku od Premijer lige. To Siti na suđenju može da iskoristi i da kaže da je Premijer liga došla do irelevantnih dokaza od nekredibilnih izvora. Mada, sumnjam da će Premijer liga Nezavisnoj komisiji iznijeti takve dokaze, jer su do njih došli kroz aferu 'Football Leaks' zahvaljujući hakerima", objašnjava Megvajer.

KOJE SU POTENCIJALNE KAZNE

Prema pravilima Premijer lige Siti može da bude izbačen iz Premijer lige, ali bi u ovom slučaju to bila ekstremna kazna. Takođe, mogu mu biti oduzeti i bodovi u tekućoj sezoni.

Nezavisna komisija takođe može da izbaci klub, oduzme mu bodove, ali i da preporuči da se utakmice u Premijer ligi ponove, što je zaista nemoguće.

Siti može da bude suspendovan, da kompenzuje štetu, da mu se zabrani da registruje igrače, ali i da dobije uslovnu kaznu ili da plati troškove.

Sky piše da ova istraga traje već četiri godine te da je malo vjerovatno da će epilog biti brzo poznat.

Mančester siti
foto: Reuters

DA LI ĆE JAVNOST BITI UPOZNATA SA PROCESOM

Pravila Premijer lige su jasna - postupci pred Nezavisnom komisijom će biti zatvoreni za javnost, a konačna presuda će biti objavljena na sajtu Premijer lige.

KAKO JE POČELA ISTRAGA

Sve je počelo prije pet godina kada je njemački "Špigl" objavio istragu zasnovanu na radu portugalskog hakera Ruija Pinta, koji je hakovao mejl adrese brojnih klubova i agenata. Upravo je nakon toga Uefa pokrenula istragu o Mančester sitiju, a nakon toga i Premijer liga.

Siti je juče objavio saopštenje u kojem navodi da je "iznenađen objavljivanjem navodnih kršenja pravila Premijer lige, posebno imajući u vidu veliki angažman i ogromnu količinu detaljnog materijala koji smo dostavili EPL-u."

Klub pozdravlja razmatranje ovog pitanja od strane nezavisne Komisije, "kako bi nepristrasno razmotrila sveobuhvatan korpus nepobitnih dokaza koji postoje u prilog našem stavu."

"Zbog toga, radujemo se što će na ovo pitanje biti stavljen kraj zauvijek”, piše u saopštenju Sitija.

Mančester siti
foto: Reuters

MOŽE LI SITI DA SE ŽALI

Nezavisna komisija biće formirana od tri člana, koje će izabrati Marej Rozen predsjedavajući Sudskog vijeća Premijer lige.

U tročlanu komisiju može biti izabran bilo koji od 15 članova Sudskog vijeća.

Kada presuda bude donijeta Mančester siti može da se žali, ali ne Sudu za sportsku arbitražu u Lozani.

Tada će Rozen imenovati žalbeno vijeće u kojem će biti novi članovi.

"Mančester siti ima obavezu da poštuje proceduru komisije. Ako ne bude poštovao, biće jasno poznato mišljenje.

ŠTA BI TO MOGLO DA ZNAČI ZA DRUGE KLUBOVE U PREMIJER LIGI

Ovaj slučaj bi mogao da ima uticaj i na druge timove u Premijer ligi.

"Prije godinu dana bilo je riječi o tome da će Barnli i Lids podnijeti tužbu protiv Evertona zbog finansijskog poslovanja, ali se to nije dogodilo. Svi će ovaj proces gledati sa ogromnim interesovanjem i kada Nezavisna komisija donese odluku, stvari ć e krenuti svojim tokom", kazao je Megvajer za Sky.

GVARDIOLA: VJERUJEM KLUBU 100 ODSTO

U maju prošle godine menadežer Sitija Pep Gvardiola objasnio je zašto je branio klub, kada je Siti bio pod istragom Uefe zbog kršenja fer-pleja.

Pep Gvardiola
Pep Gvardiolafoto: Reuters

"Zaista, zaista vjerujem klubu. Zašto sam branio klub i zaposlene? Zato što sarađujem sa njima. Kada su optuženi za nešto pitam ih da mi to objasne i ja im vjerujem. Rekao sam im 'ako me lažete, ja sjutra neću biti ovdje'. Otići ću i više mi neće biti prijatelji. Od prvog dana im vjerujem 100 odsto", kazao je Gvardiola tada.

Vidjećemo kako će Španac sada reagovati.

SITIJEVE BROJKE

Septembar 2008. godine: Abu Dabi junajted grupa pristaje na preuzimanje kluba. Istog dana Siti obara klupski rekord i iz Reala dovodi Robinja za 32,5 miliona funti

Decembar 2009. godine: Roberto Manćini je naslijedio Marka Hjuza i postao novi menadžer Sitija.

Maj 2011. godine: Siti je u finalu FA kupa pobijedio Stouk i osvojio trofej prvi put poslije 1976. godine.

Maj 2012. godine: Serhio Aguero postiže gol u ifnišu meča protiv KPR-a i klubu donosi titulu, prvu nakon 1968. godine.

Maj 2013. godine: Manćini je dobio otkaz, novi menadžer je Manuel Pelegrini, koji 2014. sa Sitijem osvaja titulu.

Jul 2016. godine: Novi menadžer Sitija je Pep Gvardiola. Počinje novo poglavlje.

Maj 2018. godine: Siti osvaja Premijer ligu sa rekordnim brojem bodova, postignutih golova i pobjeda.

Maj 2019. godine: Siti je postao prvi tim koji je osvojio sva četiri trofeja na Ostrvu.

Maj 2021. godine: Siti prvi put u klupskoj istoriji stiže do finala Lige šampiona, u kojem je poražen od Čelsija.

Maj 2022. godine: Siti je osvojio 17 trofeja od 2008. godine kada je Abu Dabi junajted grupa preuzela klub - šest puta su bili najbolji u Premijer ligi, dva puta u FA kupu, šest u Liga kupu i tri puta u Komjuniti šildu.

KAKO JE SITI "RASTAO"

Rekordni prihodi kluba od 613 miliona funti i profit od 42 miliona funti za sezonu 2021/2022.

Klub je u januaru bio na prvom mjestu najbogatijih timova po prihodima i drugu godinu zaredom završio ispred Real Madrida.

Siti je od 2008. godine na pojačanja potrošio 2,38 milijardi eura, prema podacima Transfermarkta

Na ljeto 2021. je oborio rekord Premijer lige i za 100 miliona funti iz Aston Vile doveo Džeka Griliša.

Bonus video: