Desetkovani Real kreće po još jednu titulu

Fudbaleri Real Madrida večeras (20) protiv egipatskog Al Ahlija igraju polufinalni meč na Svjetskom klupskom prvenstvu. Egipćani su takmičenje počeli od osmine finala, u kojem su eliminisali Oklend (3:0), dok su u četvrtfinalu bili bolji od Sijetla (1:0)

4725 pregleda 0 komentar(a)
Fudbaleri Reala, Foto: JUAN MEDINA
Fudbaleri Reala, Foto: JUAN MEDINA

Sa četiri osvojena trofeja u klupskoj istoriji, Real Madrid je najuspješnija ekipa kada je riječ o peharima na Svjetskom klupskom prvenstvu. Madriđani su najbolji bili 2014, 2016, 2017. i 2018. godine, a računajući Interkontinentalni kup, kada su se za titulu borili samo šampioni Evrope i Južne Amerike, imaju sedam trofeja, jer su u tom takmičenju slavili 1960, 1998. i 2002. godine.

Kao aktuelni šampion Evrope, Real po još jedan trofej kreće od polufinala u kojem mu je večeras (20 h) u marokanskom Rabatu rival šampion Afrike Al Ahli. Egipćani su u osmini finala savladali novozelandski Oklend (3:0), a u četvrtfinalu su bili bolji od Sijetla (1:0). Riječ je o najuspješnijem egipatskom i afričkom klubu. Al Ahli je čak 42 puta bio šampion Egipta, a 10 puta prvak Afrike.

”Oni su jedna od najboljih ekipa na svijetu. Organizovan su i kvalitetan tim, sa bogatom istorijom i velikom armijom navijača. Očekujem izjednačen meč”, kazao je u najavi susreta trener Reala Karlo Anćeloti.

Real je u Maroko stigao desetkovan i u ne baš dobroj formi. Ekipa je u nedjelju u La Ligi izgubila od Majorke (1:0) što joj je drugi poraz na posljednjih pet mečeva u prvenstvu. A sa ekipom u Maroko nisu doputovali Tibo Kurtoa, Karim Benzema, Eder Militao, Ferlan Mendi i Lukas Vaskes. Ipak, ako se Real plasira u finale, onda postoje šanse da Kurtoa, Benzema i Militao stignu u glavni grad Maroka i priključe se ekipi u borbi za trofej.

- Oni su na spisku igrača, jer bi mogli da nam se pridruže u subotu. Odlučili smo da ostanu u Madridu, ali ako savladamo Al Ahli, onda ih očekujemo u četvrtak. Mislim da ekipa raste, uprkos tom porazu od Majorke. Imali smo povrijeđenih igrača, ali ne samo mi. Kalendar je strašan - iskren je italijanski trener.

Anćeloti očekuje da se ekipa u glavni grad Španije vrati sa još jednim peharom.

- Svjetsko klupsko prvenstvo je važan događaj. Ako ste učesnik, to znači da ste prethodne sezone igrali veoma dobro. Ovdje ima mnogo navijača Reala i želimo da ih usrećimo. Stadion je u dobrom stanju, teren je dobar. Oduševljeni smo što igramo ovdje. Nadam se da će sve biti u redu i da ćemo se u Madrid vratiti sa peharom. Ovo je prilika da na pravi način završimo ono što smo počeli prethodne sezone - kazao je Anćeloti.

Italijan je na pres konferenciji govorio i o Vinisijusu. Brazilac je u Španiji konstantno na meti protivničkih igrača koji ga provociraju tokom mečeva, ali i navijača, koji ga vrijeđaju na rasnoj osnovi.

- Od čega Vinisijus mora da se brani? Od čega njegovi saigrači moraju da se brane? Da li je Vinisijus problem? Čini se da jeste, ali problem je ono što se dešava oko njega. Tačka. To je problem španskog fudbala. Ja sam dio španskog fudbala i mislim da je to problem koji moramo da riješimo - rekao je Anćeloti.

A duel sa najvećim klubom na svijetu ogroman je motiv za sve ekipe, pa tako i za Al Ahli. Strijelac jedinog pogotka u četvrtfinalu, protiv Sijetla, vezista Afša poručuje da će ekipa večeras dati sve od sebe da dođe do pozitivnog rezultata.

- Real je najbolji klub na svijetu. Za njih sam navijao u djetinjstvu. Daćemo sve od sebe da dođemo do pobjede - poručio je Afša.

Al Ahli nikada nije igrao u finalu Svjetskog klupskog prvenstva.

- Biće teško, jer igramo protiv najjače ekipe na svijetu. Sve je moguće. Vjerujemo u sebe. Iskusni smo i puni odlučnosti da dođemo do dobrog rezultata - smatra vezista Karaba.

Jedan od rijetkih igrača Al Ahlija koji nije iz Egipta je Aliu Dieng, fudbaler iz Malija.

- Ovo je meč iz snova. Uživaćemo. Nema pritiska - poručio je Dieng.

Pobjednik ovog meča u finalu će igrati protiv Al Hilala, koji je bio bolji od Flamenga.

Bonus video: