Real je stvarno najveći, "merengesi" igraju za petu titulu Svjetskog klupskog prvaka

Real Madrid u polufinalu dobio Al Ahli Kairo sa 4:1, u finalu 11. februara za naslov najboljeg svjetskog kluba igraće protiv Al Hilala

12276 pregleda 5 komentar(a)
Vinisijus je u odsusvu Benzeme preuzeo ulogu lidera u napadu, Foto: REUTERS
Vinisijus je u odsusvu Benzeme preuzeo ulogu lidera u napadu, Foto: REUTERS

Real Madrid je u finalu Svjetskog klupskog prvenstva. U polufinalu u Maroku, izabranci Karla Anćelotija su slavili protiv egipatskog Al Ahlija Kairo sa 4:1.

U formaciji 4-3-3 "merengesa", u strijelce su se upisali svi napadači. Real je pokazao da ima kvalitet u napadu i pored odsustva Karima Benzeme, čiji se dolazak očekuje u finalu sa Al Hilalom 11. februara.

Prvo Vinisijus Žunior u 42. minutu. To je nejgov 50. u dresu Reala. Potom Fede Valverde u 46. minutu.

Ni Al Ahli nije bio bezopasan, u 30. minutu je Ukrajinac Andrej Lunin fantastičnom odbranom spasao ekipu. On brani zbog povrede Tiba Kurtoe, ali je odlično odgovorio izazovu.

Ipak, nije uspio da u 65. minutu odbrani penal iskusnom Ali Malulu.

No, nije bilo straha za Real, iako Luka Modrić nije realizovao penal u 87. minutu.

Rodrigo se upisao u drugom minutu nadoknade, da bi Serhio Aribas, samo nekoliko sekundi ankon što je ušao umjesto Vinisijusa, pogodio za konačnih 4:1. Bio je to prvijenac za Real 21-godišnjeg napadača, koji uglavno igra za B tim velikana iz Madrida.

Od 2005. godine kada je Fifa uvela format Svjetskog klupskog prvenstva, šesti put u finalu neće biti prvaka Južne Amerike.

Iznenađujuće, ako se zna da su u jednoj utakmici prije novog formata o prvaku svijeta odlučivali prvaci Kopa Libertadores i Kupa šampiona, ili potom Lige šampiona.

Prvi put se napredak "ostatka" svijeta vidio 2010. godine kada je Inter igrao u finalu protiv afričkog Mazembea (Kongo) a "nerazuri" slavili sa 3:0. Potom je Bajern tri godine kasnije dobio u finalu Radža Kazablanku iz Maroka sa 2:0.

Treći put 2016. godine Real Madrid je dobio japansku Kašimu sa 4:2, nakon produžetaka.

Peti put je Real Madrid dobio Al Ain (UAE) sa 4:1, a 2020. godine Bajern je dobio prvaka CONMEBOL-a, meksički Tigres sa 1:0.

Evropski prvak nikada nije zaustavljen prije finala!

U finalu će se Real za petu titulu nadmetati sa Al Hilalom iz Saudijske Arabije 11. februara. Real je dobio sva četiri dosadašnja finala, posljednje 2018, i rekorder je. Barselona je četiri puta bila u finalu i ima tri titule.

Prije te utakmice za treće mjesto igraće brazilski Flamengo i Al Ahli. Flamengo je sa 3:2 poražen od Al Hilala.

Bonus video: