Vladimir Gaćinović: I pored Šarkića, potrebna su nam pojačanja

Dečić je zbog zemljotresa u Turskoj izgubio pet dana prirpema, zbog povrede i umora igrača otkazana posljednja pripremna utakmica sa Grbljem, trener Vladimir Gaćinović očekuje još novih igrača

3971 pregleda 4 komentar(a)
Iz ljetnjih uslova u Antaliji, Gaćinović treba da prirpemi Dečić na zimske uslove igranja u Crnoj Gori, Foto: FK Spartak
Iz ljetnjih uslova u Antaliji, Gaćinović treba da prirpemi Dečić na zimske uslove igranja u Crnoj Gori, Foto: FK Spartak

Idila na pripremama Dečića u Antaliji, sa sjajnim terenima, rivalima i idealnim vremenskim uslovima surovo je prekinuo razoran zemljotres. Zato je finiš priprema trener Vladimir Gaćinović bio prinuđen da značajno redukuje. Tačnije, Tuzani su izgubili pet važnih dana, ponajviše zbog cjelodnevnog čekanja na aerodromu u Istanbulu i naporene vožnje nazad autobusom.

Dečić je nakon dva treća mjesta i dva izgubljena finala Kupa Crne Gore u ovoj zacrtao borbu za trofej, čak i napad na titulu. Nakon sjajnog starta, loš finiš drugog dijela jesenje sezone spustio je Tuzane sa liderske na treću poziciju sa devet bodova ispod vodećeg dvojca, Sutjeske i Budućnosti. Šansa je ostala i u Kupu, gdje je Dečić u polufinalu...

Uprava je reagovala, iskusnom Vladimiru Gaćinoviću povjeren je posao u ostvarenju cilja - prvog trofeja u istoriji kluba.

- Antalija je, ipak, daleko od epicentra zemljotresa u Turskoj, jeste značajno treslo, ali nije bilo panike u hotelu u kojem smo bili smješteni. Problem nam je napravila nemogućnost da doputujemo zbog prekida avionskog saobraćaja, pa smo u tom vakuumu izgubili dva dana, a onda se, ipak, domogli Istanbula iz kojeg smo morali autobusom. To je 22 sata puta, i morao sam ekipi dati dva dana za odmor - kaže Gaćinović.

Dečić nakon pobjede nad Komom (4:1), u Antaliji nije bio uspješan na provjerama, jedino je protiv Mure izbjegao poraz (0:0).

- Bilo je puno kombinovanja, ali bilo je i perioda sjajne igre. Trudio sam se da svi dobiju šansu. Rezultat jeste bio u drugom planu, ali ono što me brine jeste stanje u ekipi. Pošlo je čak 10 igrača, jer osim devetorice prije mog dolaska Matija Božanović je pojačao Mornar. Situacija na tržištu je oskudna, a nama trebaju najmanje još tri pojačanja. Ograničavajući faktor je da imamo dvojicu stranaca i možemo dovesti još samo jednog - smatra Gaćinović.

U međuvremenu, klub je uspio da potpiše napadača, Oliver Šarkić će prvi put igrati u crnogorskoj ligi.

- To je veliko ohrabrenje, jer nam je roster zaista sužen. Otišlo je 10 igrača a iskustvo mi kaže da je to teško nadoknaditi u zimskom periodu. Tim prije zbog niskog koeficijenta lige, pa se igrači odlučuju i da za manje novca igraju u drugim, jačim ligama. No, ne tražimo opravdanja, radimo sa onim što imamo. Problem predstavljaju bolest i povrede, pa ne treniraju Ćuković, Bajović i Stanišić, a povrijeđeni su Vucaj, Lekić i povratnik Iljir Camaj. Tačno je da smo doveli Zorića, Vušurovića, Markovića, Jovanović se vratio iz Bara, a i Marušić iz novosadske Mladosti. Problem je što je važan igrač, kakav je Camaj, došao sa povredom ramena. Vjerovatno će morati da igra sa fiksiranim ramenom. Što se Šarkića tiče, gledao sam brojne video-snimke, naročito je dobar bio protiv respektabilnog Noriča - školovan i dobar igrač, ali bilo bi bolje da je došao na početku priprema. Ipak, radićemo u hodu, on će nam se tek sjutra priključiti, nadamo se i ne samo on - kaže Gaćinović.

Tuzani u drugi dio startuju domaćom utakmicom protiv Iskre, a Dečić je izborio i plasman u polufinale Kupa Crne Gore.

- Prvi proklamovani cilj je izlazak u evrokupove, znamo da neće biti lako, ali pozitivan stav će nam pomoći. Bilo je i težih situacija sa kojima sam se kroz karijeru nosio. Imamo i tu šansu u Kupu, a u ovom trenutku čini se da je velika prednost rivala u borbi za titulu. Sve će zavisiti od urađenog do kraja prelaznog roka, jer moramo popuniti tri pozicije. Ne odustajemo od primarnog cilja, uprkos svim problemima, sa kojima treba da odigramo čak sedam utakmica od 18. februara do 18. marta. Zato nismo smjeli da rizikujemo nove povrede i otkazali smo generalnu probu koju je trebalo da igramo protiv Grblja. Neće ni biti probi, polako ćemo oporavljati ekipu, radićemo i na pojačanjima - zaključio je Gaćinović.

Grčki derbi u pauzi obaveza

Vladimir Gaćinović je nakon igračke karijere ostvario i zavidnu trenersku, a njegov sin Mijat dospio je do statusa reprezentativca Srbije. Trenutno nastupa za atinski AEK.

- Samo dan nakon našeg povratka iz Istanbula gledao sam derbi AEK - Olimpijakos, a nad Mijatom je sviran penal u pobjedi nad velikim rivalom 3:0. To je veliki korak ka finalu Kupa Grčke, pred uzvratzni duel u Pireju. Mijat jeste imao sjajnih ponuda iz Bundeslige, pogotovo Štutgarta, ali ima maksimalno povjerenje i odličan status u AEK-u, i odlučio je da ne mijenja sredinu ove zime. Veliki je uspjeh i priznanje crnogorskom fudbalu da je derbi sudio Nikola Dabanović - kazao je Gaćinović.

Bonus video: