VAR soba spavala u Engleskoj juče, na štetu Brajtona i Arsenala

Čak dvije greške zbog lošeg rada VAR sudija napravljene juče, žrtve Arsenal i Brajton

3840 pregleda 0 komentar(a)
Sudije na Stokl parku i WEmirejtsu zaboravljale da izvuku linije ofsajda, Foto: Privatna arhiva
Sudije na Stokl parku i WEmirejtsu zaboravljale da izvuku linije ofsajda, Foto: Privatna arhiva

Arsenal je, dokazano, žrtva VAR-a i u drugom dijelu sezone nakon što je kod prvog poraza u sezoni ista greška koštala gola "tobdžije" u porazu od Mančester junajteda (3:1). Tada je Norvežaninu Martinu Edegoru neopravdano poništen gol za vođstvo. Ali, u prvih 16 kola šampionata, Premijer liga je naznačila šest grešaka VAR-a, a u 23. kolu u samo jednom danu dvije.

Opet je "žrtva" bio Arsenal, ali i Brajton, koji pod palicom italijanskog trenera Roberta de Zerbija je hit na Ostrvu.

Izjenačujući pogodak Brentforda na "Emirejtsu" bio bi poništen da je sudija u VAR sobi povukao liniju ofsajda. Prema stručnjaku za suđenje i portparolu PGMOL-a, Krisu Foju, nedvosmisleno je oštećen Arsenal. PGMOL je organizacija koju finansira Premijer liga u cilju poboljšanja suđenja.

"VAR je provjeravao postoji li ofsajd i je li Etan Pinok blokirao Gabrijela. Gledao je mogući prekršaj tako da glavni sudija nije napravio grešku, ali...Nergor, iz čijeg je dodavanja pogodio Touni, bio je u ofsajdu. Linija jednostavno nije postojala. I to se smatra ljudskom greškom. Da je bilo linija, gol bi bio poništen zbog ofsajda. Sudija u VAR sobi nije izvukao liniju," rekao je Foj.

Do Nove godine Premijer liga je naznačila šest grešaka VAR-a, a u subotu čak dvije. Brajton je oštećen lošim radom u VAR sobi.

U 32. minutu Purvis Estupinjan je doveo Brajton u vođstvo, ali je glavni sudija Majkl Oliver poništio gol zbog ofsajda Ekvadorca. Pokazalo se, međutim, da je linija ofsajda pogrešno iscrtana na Džejmsu Tomkinsu umjesto na defanzivcu Marku Gehiju, koji je držao Estupinjana u igri.

Da je linija bila povučena pravilno, Estupinjanu bi se pisao gol, a utakmica je na kraju završena remijem - 1:1.

Bonus video: