Policija potvrdila sumnju: Bartomeu plaćao novinare da kritikuju legende Barse

Bivši predsjednik Barselone, Đozep Marija Bartomeu, je plaćao novinare i botove na društvenim mrežama da kontrolišu medijski narativ, poboljšaju njegov ugled i kritikuju aktuelnog predsjednika kluba Đoana Laportu, Lionela Mesija, Pepa Gvardiolu i druge legende tima

9158 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Zvanična istraga katalonske policije je potvrdila ono što je godinama bilo obavijeno velom sumnje.

Bivši predsjednik Barselonr, Đozep Marija Bartomeu, je plaćao novinare i botove na društvenim mrežama da kontrolišu medijski narativ, poboljšaju njegov ugled i kritikuju aktuelnog predsjednika kluba Đoana Laportu, Lionela Mesija, Pepa Gvardiolu i druge legende tima.

Postojala je i treća strana, tj. kompanije preko kojih je tadašnji predsjednik Barse plaćao novinare koristeći fiktivne račune.

U februaru 2002. kompanija EFS čiji je Bartomeu izvršni direktor je potpisala ugovore o saradnji sa televizijskim i radio kućama, kao i štampanim novinama unutar grada, čime je stekao monopol nad medijskim prostorom.

Optuživan je da je u transferu Njemara u španski klub, utajio porez zajedno sa njegovim prethodnikom Sandrom Roselom. Optužbe su odbačene, ali je Rosel pod pritiskom javnosti bio primoran da podnese ostavku.

Bonus video: