PSŽ nakon 12 godina vezao tri poraza: "Nejmar više nije lider, Mesijev uticaj na igru je bio zanemarljiv"

PSŽ sinoć izgubio od Bajerna (1:0) u prvom meču osmine finala Lige šampiona

7253 pregleda 2 komentar(a)
Fudbaleri PSŽ-a uoči utakmice sa Bajernom, Foto: Reuters
Fudbaleri PSŽ-a uoči utakmice sa Bajernom, Foto: Reuters

Poraz od Bajerna (1:0) u prvom meču osmine finala Lige šampiona samo je potvrdio jednu činjenicu - PSŽ u 2023. godini igra veoma loše.

Aktuelni šampion Francuske je u ovoj godini odigrao 11 utakmica u svim takmičenjima, a pretrpio je čak pet poraza. To je više izgubljenih utakmica, nego u čitavoj 2022. godini kada su igrači francuskog tima četiri puta pognutih glava napuštali teren.

U toj priči interesantna je još jedna informacija - PSŽ je prvi put nakon novembra 2011. godine izgubio tri utakmice zaredom. Prvo ih je iz Kupa izbacio Olimpik iz Marseja (2:1), potom je u Ligi 1 bolji bio Monako (3:1), a onda ih je sinoć u Ligi šampiona pobijedio Bajern (1:0).

Prethodnog mjeseca ekipu su savladalli Lans i Ren, pa je jasno da je iza tima Kristofa Galtijea težak period. A ono što najviše brine ljude u Parizu, to je činjenica da je PSŽ i ove sezone na pragu rane eliminacije iz Evrope. Šampion Francuske je sinoć izgubio od Bajerna (1:0), pogotkom Kingslija Komana, koji je upravo u Pari Sen Žermenu počeo igračku karijeru. Koman je kao devetogodišnjak prvi put došao u PSŽ, a debitovao je sa 16 godina.

"Prvih sat vremena je bilo teško, oduzeli su nam loptu i pritiskali nas. Nije bilo mnogo dubine u našoj igri. Željeli smo da igramo više po krilima", smatra trener PSŽ-a Kristof Galtije.

Mesi
Mesifoto: Reuters

PSŽ je 2020. u finalu Lige šampiona izgubio od Bajerna, da bi godinu kasnije Bavarci bili bolji u četvrtfinalu. Potom je prošle godine u epskom susretu osmine finala bolji bio Real Madrid, da bi ove sezone Bajern ponovo mogao da bude koban po Parižane.

"Razočarani smo. Ali nakon prve utakmice niko nije prošao dalje, niti ispao", poručio je Galtije, koji je prema navodima francuskih medija već na izlaznim vratima. Navodno, uprava kluba mu je spremila otkaz u slučaju eliminacije iz Lige šampiona, a kao potencijalni kandidat spominje se Zinedin Zidan.

Galtije i Markinjoš
Galtije i Markinjošfoto: Reuters

Uoči utakmice sa Bajernom nastup Kilijana Mbapea je bio pod znakom pitanja. Mladi Francuz se povrijedio početkom mjeseca, spekulisalo se da će propustiti prvi susret sa Bavarcima, ali je on uspio da se oporavi. U igru je ušao u drugom dijelu, igrao pola sata i postigao gol, koji je poništen zbog ofsajda, a iznudio je isključenje Pavara u finišu meča.

"Igra u posljednjih pola sata nam daje nadu pred revanš. Kilijanov doprinos je od vitalnog značaja, a i ostali igraju hrabrije kada je on na terenu. Revanš je za tri sedmice - nadam se da ćemo biti svježiji i kompletni. Nadam se da ćemo proći dalje, razgovarali smo u svlačionici. Vjerujem da možemo da pobijedimo u Minhenu, ili da bar meč odvedemo u penal seriju", optimističan je Galtije.

U napadu PSŽ-a sinoć su bili Lionel Mesi, čiji je nastup takođe bio pod znakom pitanja, ali i Nejmar, koji je prethodnih dana bio u centru pažnje zbog sukoba sa sportskim direktorom Luisom Kamposom. Njihov uticaj na igru bio je zanemarljiv, a tek je Mbapeov ulazak promijenio situaciju na terenu. Sajt "Goal.com" piše da nije ni čudo što PSŽ na ljeto hoće da proda Nejmara, dok se "Marka" nadovezuje i piše da Brazilac više nije lider ekipe.

Nejmar na utakmici sa Bajernom
Nejmar na utakmici sa Bajernomfoto: Reuters

„Veoma sam razočaran zbog navijača. Moraćemo da pokažemo mnogo više karaktera u revanšu i mnogo konkretniju igru. Uvijek želimo da pobijedimo i da budemo najbolji što možemo, ali ovo je fudbal. Nekad igramo dobro, nekad loše. Naravno, uvijek se gleda rezultat. Moraćemo mnogo bolje u Minhenu", poručio je nakon meča Serhio Ramos.

U analizi nakon utakmice španska "Marka" piše da je PSŽ na konopcima, "što nije ništa novo", te da je situacija u klubu komplikovana. Uticajni španski list piše da Galtije nije sposoban da pokrene ekipu, te da pojačanja nisu mnogo doprinijela.

PSŽ je dobro počeo sezonu, ali se nakon Mundijala situacija promijenila za 180 stepeni. U Ligi 1 ima pet bodova više od drugoplasiranog Marseja, dok je u Ligi šampiona ponovo na pragu eliminacije već u osmini finala.

Bonus video: