Posljednje zbogom legendi: Sahranjen Ćiro Blažević

Posljednjem ispraćaju čuvenog trenera prisustvovale su mnoge poznate ličnosti iz hrvatskog sporta, javnog života, kao i brojni građani

12392 pregleda 3 komentar(a)
Foto: BETAPHOTO/HINA/Lana SLIVAR DOMINIC/DS
Foto: BETAPHOTO/HINA/Lana SLIVAR DOMINIC/DS

Legendarni hrvatski trener Miroslav Blažević sahranjen je danas u Aleji velikana na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Posljednjem ispraćaju popularnog Ćira prisustvovale su mnoge poznate ličnosti iz hrvatskog sporta, javnog života, kao i brojni građani.

Bili su tu predstavnici Dinamove šampionske generacije iz 1982, reprezentativci Hrvatske sa kojima je Blažević osvojio bronzanu medalju na Svjetskom prvenstvu 1998. u Francuskoj.

Bili su tu i njegove kolege treneri, petorica selektora hrvatske reprezentacije, Slaven Bilić, Igor Štimac, Niko Kovač, Ante Čačić i Zlatko Dalić, predstavnici Fudbalskog saveza Hrvatske, kao i poznate osobe iz drugih sfera javnog života s kojima se Ćiro često družio.

Uz Blaževićev kovčeg bili su izloženi njegovi najveći trofeji, lične nagrade i priznanja, a tamo su bili i dječaci odjeveni u dresove svih klubova i reprezentacija koje je Ćiro vodio u bogatoj trenerskoj karijeri.

Blaževića su na posljednji počinak ispratili i predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik hrvatskog Sabora Gordan Jandroković.

Povezani članci

08. Februar 2023.

Preminuo Miroslav-Ćiro Blažević

Ispraćaj je počeo pjesmom "Otišao je s mirisom jutra", nakon čega se Zlatko Dalić, aktuelni selektor Hrvatske, posljednji put oprostio od "trenera svih trenera".

"Odlaziš na neko drugo, bolje mjesto da igraš drugo poluvrijeme. Ovo prvo, zemaljsko, nažalost, završilo se. Ponosni smo Ćiro što smo bili dio tvog vremena, jer si bio dio svih nas. Da si ovdje, sve bi nas pogledao, nasmijao se, opsovao kako ti znaš i rekao: Sine, koliko je raje došlo zbog svog Ćire. Šefe, došli smo svi, tvoja porodica, tvoji prijatelji, tvoji sinovi iz 1982., tvoji sinovi iz 1998... Svi smo ovdje da ti se poklonimo i kažemo posljednji put hvala. Ne bi ti dao da mi danas plačemo", kazao je Dalić.

Njegov nekadašnji igrač Igor Štimac, član čuvene generacije "vatrenih" iz 1998, kazao je prije toga na svečanoj komemoraciji da su on i nekadašnji saigrači "Ćiru vjerovali da govori istinu čak i kada su znali da laže".

"Toliko smo bili spremni pratiti ga. Nije mogao niko da mu odoli. Imao sam sreću da sam 2005. godine uspio da mu ostvarim želju i dovedem ga u naš klub Hajduk", rekao je Štimac.

Blažević je preminuo 8. februara u 88. godini nakon duge borbe s teškom bolešću. U dugogodišnjoj trenerskoj karijeri vodio 19 klubova u Švajcarskoj, Hrvatskoj, Grčkoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Kini i Iranu, a trenirao je i pet reprezentacija - Švajcarsku, Hrvatsku, Iran, BiH i kinesku U-23 selekciju.

Dva velika rezultata obilježila su mu karijeru - Dinamova titula prvaka Jugoslavije 1982. i bronza hrvatske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu 1998. u Francuskoj.

Bonus video: