Karim Adejemi, zvijezda je rođena

Bajern ga se odrekao još u mlađim kategorijama. Evo kako se Njemac, od oca Nigerijca i majke Rumunke, "zaobilaznicom", preko Unterhahinga i Red Bul Salcburga probio do Borusije Dortmund i velike scene. Možda opet kupi Bajern...

9881 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

U normalnim okolnostima, korner za vaš tim je sasvim dobra stvar - prilika da se ugrozi gol. Ali, kada se u protivničkoj ekipi nalazi Karim Adejemi, situacija se drastično mijenja.

Sjajnim sprintom sa loptom 21-godišnji vihor prohujao je pored najskupljeg igrača u istoriji engleske Premijer lige, Enca Fernandesa, sa lakoćom zaobišao golmana Kepu Arizabalagu i mirno plasirao loptu u nebranjenu mrežu. U tom trenutku na “Vestfalenu” rodila se nova fudbalska zvijezda.

Karim Adejemi
foto: Reuters

”Kada je došao ovdje, trebalo mu je malo vremena da se prilagodi, ali sada ‘leti’ po terenu”, kazao je Adejemijev saigrač, samo godinu mlađi talenat Džud Belingem.

”Imao sam malo sreće, ali sam jako zadovoljan zbog gola”, kratak i skorman bio je Dortmundov junak. Za razliku od izdanja na terenu...

Adejemi je rođen 2002. godine u Minhenu, od oca Nigerijca i majke Rumunke. Nije dugo trebalo Bajernu da primijeti njegov talenat, čiji je član postao sa osam godina.

U mlađim kategorijama bavarskog kluba se nije dugo zadržao - Bajern mu izgleda nije dovoljno vjerovao. Ako ga ponovo želi, najveći njemački klub sada će morati da ga kupi, i to žestoko plati - kao što to obično radi sa fudbalerima najvećeg rivala, dortmunske Borusije.

Tek, Adejemijeva karijera tekla je dalje: uslijedio je prelazak u Unterhahing, sa kojim je igrao juniorsku Bundesligu. Pred početak sezone 2018/19, član Red Bul grupe, Salcburg, bio je najbrži u trci za njegov potpis, pa je Adejemi karijeru nastavio u susjednoj državi.

Prvu godinu u novom klubu je proveo u Salcburgovoj filijali. Dominacijom na nižem nivou je dokazao da je spreman za veliku pozornicu.

Debitantski gol u Ligi šampiona postigao je krajem 2020. godine protiv ruske Lokomotive, a nakon tri uspješne godine u Austriji, gdje je postigao 19 ligaških golova u posljednjoj sezoni za klub, formirao se kao igrač i iskusio magične evropske noći, došlo je vrijeme za prelazak u jednu od “liga petice”.

Mančester Junajted i Liverpul su bili zainteresovani, ali je Adejemi otišao stopama Erlinga Halanda i u transferu vrijednom 30 miliona eura obukao dres Borusije.

U Dortmundu mu nije trebalo dugo da pokaže da je spreman za velike stvari. Odlične fizičke predispozicije, u kombinaciji sa fudbalskom inteligencijom, omogućile su Adejemiju da postane igrač koji pravi razliku na terenu. Sa prosječnom brzinom od 33 kilometra na čas, ne postoji brži fudbaler u svim njemačkim ligama.

Zanimljivo objašnjenje dao je jednom novinaru, koji ga je pitao da objasni "porijeklo" svoje brzine:

"Jedem mnogo afričke hrane i imam dobru genetiku koju sam naslijedio od svog oca. Zato će biti teško tebi da postaneš brz", odgovorio mu je, uz osmjeh.

U periodu koji predstoji, oči javnosti će pratiti ovog 21-godišnjaka, na kojem je sada pritisak da izdrži i pretvori ga u još bolje partije na terenu.

“Milioneri” su u Adejemiju našli novog superstara, a koliki će profit napraviti na njemu i koji svjetski gigant je spreman da plati ceh, to će se možda vidjeti već na ljeto.

Posljednje informacije govore da je Junajted ozbiljno zagrizao..

Bonus video: