Domaće fudbalsko prvenstvo i "sužena" Evropa: Proljećna borba za mrvice

Crnogorski šampion na ljeto će igrati "kvalifikacije za kvalifikacije" LŠ, u pretkolima Lige konferencija učestvovaće samo dva, umjesto tri kluba. Može li domaća liga, koja se nastavlja sjutra, da predstojećeg proljeća ponudi išta novo? Odgovor se već zna

18324 pregleda 20 komentar(a)
Foto: Meridianbet 1. CFL
Foto: Meridianbet 1. CFL

Mečevima 20. kola sjutra se nastavlja Meridian 1. Prva crnogorska fudbalska liga. U preostalih 18 proljećnih kola biće kompletirano njeno 17. izdanje od sticanja nezavisnosti.

Može li elitno domaće takmičenje baš ovog proljeća da ponudi nešto novo? Vrlo teško, ili još preciznije - ne može, osim tradicionalne neizvjesnosti i tenzija u trci za titulu, plasmana u Evropu i borbi za opstanak.

Jer, o interesantnosti i privlačnosti takmičenja koje je već godinama na poražavajuće lošem glasu govori jesenji prosjek od oko 400 gledalaca po utakmici, po podacima na sajtu Fudbalskog saveza Crne Gore.

Mornar, CFL, Petrovac
foto: FSCG

O kvalitetu te borbe govori i Uefina tabela nacionalnih šampionata gdje je crnogorsko prvenstvo trenutno rangirano na pretposljednjem mjestu u Evropi po učinku klubova u internacionalnim takmičenjima u prethodne četiri sezone. Slabiji je samo šampionat San Marina, a ispred su Andora, Gibraltar, Vels, Farska Ostrva, Estonija, Gruzija...

Crnogorski timovi zato će se od subote nadmetati za samo tri, umjesto dosadašnja četiri mjesta u evropskim takmičenjima, a šampion će krajem juna, gotovo bez pauze nakon završetka prvenstva, igrati “kvalifikacije za kvalifikacije” za Ligu šampiona.

U pitanju je pretkvalifikacioni turnir u kojem će se naš šampion nadmetati sa prvacima Islanda, San Marina i Andore za jedno mjesto u 1. kolu kvalifikacija.

Fudbaleri Budućnosti
Fudbaleri Budućnostifoto: FSCG

Dalje, o infrastrukturi i terenima na kojima će se nastaviti prvenstvo govori i to što će čak tri od 10 prvoligaša na proljeće koristiti alternativne stadione kao domaće, gostovaće praktično na svakom meču - u pitanju su Jezero, Arsenal i Dečić.

Sutjeska još čeka na zapadnu tribinu, čija je rekonstrukcija davno počela, za novi stadion na Cetinju, za koji su odavno probijeni svi mogući rokovi, a na kojem je eventualno moglo da se igra finale Kupa i poneki evropski meč, još nema pouzdanjih informacija kada bi mogao da bude završen.

Uz neke trenutno drugoligaške stadione koji su u boljem stanju od mnogih prvoligaških (Berane, DG arena, pa i Trešnjica - kakva god da je), nije pretjerano, ni potcjenjivački, već sasvim realno, iako surovo, reći: u subotu se nastavlja jedno od najslabijih evropskih fudbalskih takmičenja u Evropi.

Pa i takvo, fudbalski zaostalo nadmetanje, čak i za prosječne evropske standarde, često proizvodi tenzije i nervozu - kao da je ulog mnogo veći od nekoliko stotina hiljada eura koje Uefa dijeli učesnicima svojih takmičenja.

Tajrone Konrad, Fudbaleri Sutjeske, FK Sutjeska
foto: FSCG

Kroz CFL su se tako u prethodnih godinu i nešto više preplitale ne samo izborna trka za prvog čovjeka Fudbalskog saveza, koja je po prvi put dobila drugog kandidata (česta klupska saopštenja o “ugroženosti”, dvojica ponajboljih sudija koja su, privremeno ili trajno, ostavila pištaljku), već i političke, pa i nacionalne tenzije. Dovoljno je prisjetiti se dešavanja na meču Petrovac - Jezero krajem oktobra prošle godine...

Lopta će, ipak, uz sve ove “detalje”, nastaviti da se kotrlja, a u maju će biti poznat 17. prvak u nezavisnoj Crnoj Gori.

Vrlo je vjerovatno da to neće biti neko novo ime, jer je teško očekivati da Dečić, koji kasni devet bodova, i koji je ove zime mijenjao kao Čelsi (ali na našem - mikronivou), te Petrovac, mogu da ugroze Budućnost i Sutjesku na vrhu.

Podgoričani i Nikšićani su sa plus devet - a bodovno izjednačeni na vrhu - jedini pravi pretedenti na tron. Njihova proljećna trka za titulu ujedno je i borba za status najtrofejnijeg kluba u samostalnoj Crnoj Gori, jer i jedni i drugi imaju po pet titula, ako je to nekom uopšte značajno...

Budućnost - Sutjeska
foto: FSCG

Tek, i Sutjeka i Budućnost, ali i većina ostalih klubova, baš kao i Dečić i Petrovac, barem su se potrudili da proljeće dočekaju jači - u igračkom, i nekom drugom smislu. Da li je to “jačanje” urađeno na pravi fudbalski, planski i sistemski način - veliko je pitanje.

U svakom slučaju, završetak jesenje polusezone i start priprema za nastavak obilježili su blago pesimistički tonovi trenera dva vodeća tima, Nenada Brnovića i Miodraga Džudovića. Prvi je tražio - pojačanja, drugi je žalio što je njegov tim prinuđen da cijele zimske pripreme provodi na podgoričkoj i budvanskoj plastici (vještački tereni), umjesto da uživa u blagodetima Antalije.

Dečić, FK Dečić, Dečić - Mornar
foto: FSCG

Ipak, nakon što su Nikšićani popunili igrački kadar (u napadu se vratio Božo Marković, stigao je Dušan Živković, ofanzivac Rudara, odbranu je pojačao Amir Bilali), a posebno Podgoričani (stigli Marko Pavlovski, Filip Knežević, Balša Sekulić, vratio se Petar Grbić...) završetak priprema protekao je u znatno optimističnijim tonovima - i Brnovića, i Džudovića.

Najveći problem novog trenera Dečića Vladimira Gaćinovića biće kako da za kratko vrijeme uigra tim sa toliko novih fudbalera (otišlo je devet, došlo - 12 igrača), dok je najveći hendikep pojačanog Petrovca (stigli Adžović, Brnović i Malešević, uz očuvan jesenji tim) zapravo to što je Crna Gora izgubila jedno mjesto na evropskoj sceni u odnosu na prethodne sezone.

Debitant Arsenal je na granici timova koji se bore za Evropu i opstanak, a svi ispod su ugroženi. I svi su se manje-više pojačali: Jedinstvo, Rudar, Jezero, te Mornar i Iskra - dva glavna kandidata za direktno ispadanje.

Bonus video: