Arsenalova "luda družina" iz sredine devedesetih: noć alkohola utorkom, hapšenja, susreti sa Trijadama...

Arsen Venger je dolaskom 1996. godine transformisao klub iz sjevernog Londona, uveo nove metode treninga, striktnu dijetu igračima, zabranio je i alkohol. A kako su izgledale "tobdžije" prije Profesorovog dolaska?

11179 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Arsenal FC
Foto: Arsenal FC

Arsenal je po broju trofeja treći najveći klub u Engleskoj - ima 13 titula šampiona, rekordnih 14 pehara u FA kupu, dva Liga kupa, 16 puta je bio najbolji u Komjuniti šildu... Danas je to planetarno prepoznat brend.

Arsen Venger je dolaskom 1996. godine transformisao klub, uveo nove metode treninga, striktnu dijetu igračima, zabranio je alkohol.

A kako je izgledao Arsenal nekoliko godina prije Profesorovog dolaska?

"THE TUESDAY CLUB"

Džordž Grejem je bio menadžer kluba iz sjevernog Londona od 1986. do 1995. godine.

Grejem je bio uspješan u Arsenalu - sa dvije titule prvaka (1989,1991), osvojio je i FA kup 1993. godine, jedina dva Liga kupa u istoriji (1987,1993) i evropski Kup pobjednika Kupova 1994.

Tih godina lice ekipe bio je stameni kapiten Toni Adams, koji je sa šefom stručnog štaba uspio da napravi dogovor da srijeda bude slobodan dan, ukoliko nema utakmice u toku sedmice.

Tako je početkom 90-ih nastao čuveni "Tjuzdej klab".

Igrači bi se utorkom uveče okupili u pabu blizu čuvenog "Hajberija", gdje bi predvođeni kapitenom cijelu noć proveli u ispijanju alkohola.

Njihovi ekscesi su često završavali na naslovnicama engleskih tabloida, pa su “tobdžije” brzo stekle reputaciju u javnosti.

Adams je jednom prilikom nakon cjelonoćne "zabave" udario kolima u zid bašte pri brzini od 110 km/h, zbog čega je proveo 56 dana u zatvoru.

Tu nije bio kraj kapitenovim nestašlucima. On i Rej Parlor su se ubrzo nakon njegovog izlaska na slobodu, našli u pabu sa pristalicama najvećeg rivala Totenhema.

Kratko vrijeme su trpjeli provokacije, a zatim odlučili da je najbolji način rješavanja situacije da uzmu aparat za gašenje požara i navijače Sparsa (i ne samo njih) isprskaju od glave do pete.

Kada je ogorčeni Grejem saznao za dešavanja u pabu, pozvao je Adamsa na razgovor i rekao:

"Toni, drži se dalje od nevolja, hoćeš li?".

"Hoću, šefe", odgovorio je Adams.

Nekoliko nedjelja kasnije, u tabloidima je izašla slika Arsenalovog kapitena kako nag pleše sa striptizetom na pozornici paba u Bilerikeju...

POVRATAK SA GOSTOVANJA I TURE PO HONGKONGU

Arsenal je sezonu 1993/94. završio na razočaravajućem 12. mjestu. Navijači su sa razlogom bili nezadovoljni, a londonskim kaldrmama su se širile priče o "ludorijama" ekipe.

Toni Adams, Džordž Grejem
foto: Arsenal FC

Tim je u povratku sa gostovanja u Njukaslu odlučio da održi takmičenje. Cilj je bio da se pojede što više hrane.

Nije dugo trebalo da mediji budu puni slika igrača kako pored puta povraćaju.

"Stiv Bold je bio ubjedljivi pobjednik", sjeća se Rej Parlor.

"Pojeo je devet večera".

Parlor je 1994. godine u popularnom engleskom odmaralištu Bogna Ridžis dobio pivsku flašu u glavu, pošto se izdrao na turiste:

"Zar ne znate ko sam ja?", govorio je.

Šest mjeseci kasnije, na predsezonskoj turi u Hongkongu, Parlor i Adams su se igrom slučaja našli u "ulici crvenih lampi" koja je bila pod kontrolom kineske mafije - Trijada.

Nakon što su lokalnog taksistu (za kojeg se ispostavilo da je član kriminalne organizacije) gađali krekerima, on je izašao iz automobila i počeo da ih juri sa isukanom mačetom.

Rej Parlor
foto: Arsenal FC

Parlor ga je nokautirao, ali - za razliku od Adamsa - nije pobjegao policiji. Propustio je let za London, a pušten je nakon plaćanja kazne.

Pri povratku u Englesku ga je na aerodromu sačekao lično Grejem, koji ga je kaznio oduzimanjem plate narednih pola godine.

ODLAZAK GREJEMA I ARSENOVA REVOLUCIJA

Ljeta 1992. u sjeverni London su za iznenađujuće veliku svotu novca stigli Danac Jon Jensen i Norvežanin Pal Lidersen.

Tri godine kasnije se ispostavilo da je Džordž Grejem, u zamjenu za dovođenja ova dva fudbalera, dobio skoro pola miliona funti od njihovog agenta.

Nakon što su informacije procurile u javnost, Grejem nije imao izbora bez da podnese ostavku.

Godinu i po kasnije na mjesto menadžera je postavljen Arsen Venger - Francuz koji je prethodno radio u Nansiju, Monaku i japanskoj Nagoji.

Od tada srijeda više nije bila slobodan dan, igrači su za doručak umjesto jaja i slanine jeli voćnu salatu, a "Mars" čokoladice su strogo zabranjene.

Na ljetnjoj turneji 1997. godine, Arsen je dao igračima slobodno popodne, što su oni iskoristili za - odlazak u pab.

Arsen Venger
foto: Reuters

Stiv Bold je odmah pri ulasku naručio 35 točenih piva, po sedam za pet starosjedilaca i malu čašu vina za francuskog "novajliju" Žila Grimandija.

Vrlo brzo su piva nestala sa stola, a Francuz je “pobjegao”. Bold je ubrzo uočio Grimandija i Patrika Vijeiru kako puše ispred kafića, a zatim izustio rečenicu koja se kasnije prepričavala:

"Kako ćemo mi da osvojimo ligu ove godine kad smo mi svi pijani, a oni puše?"

Arsenal je te godine osvojio Premijer ligu prvi put poslije sedam godina, uz to je podigao i pehar u FA kupu. Ostalo je, što bi se reklo, istorija...

Bonus video: