Kreće sprint za titulu

Nastavlja se Meridianbet 1. CFL, danas sve utakmice 20. kola: Budućnost u Petrovcu, Sutjeska čeka Jezero. Podgoričani i Nikšićani su poravnati na vrhu i imaju podjednake šanse u šampionskoj trci. Dečić sa Iskrom, Arsenal - Jedinstvo, Rudar - Mornar

10822 pregleda 1 komentar(a)
Mendi (Petrovac) u duelu sa Terzićem (Budućnost), Foto: FSCG
Mendi (Petrovac) u duelu sa Terzićem (Budućnost), Foto: FSCG

Dvomjesečnoj pauzi došao je kraj, crnogorski prvoligaši će već danas pokazati kako su se pripremili za drugi dio sezone. Proljećna polusezona je kraća nego prva, igra se 17 za razliku od 19 proljećnih kola, ulog je mnogo veći kako se bliži kraj, manje je prostora za grešku...

BUDUĆNOSTI TEŽE - ODMAH DERBIJI

Meridianbet 1. CFL nastavlja se danas u tri termina - proljeće otvaraju Rudar i Mornar, koji se kraj Bistrice sastaju u 13 časova, sat kasnije Dečić dočekuje Iskru na terenu OFK Titograd Arsenal Jedinstvo u Radanovićima. U 15 sati startuje aktuelni i jesenji prvak Sutjeska, koja dočekuje Jezero, dok kolo, u noćnom terminu, zatvara derbi u Petrovcu, gdje gostuje Budućnost (18 h).

Za tim Miodraga Džudovića, koji je bodovno izjednačen na vrhu sa Sutjeskom, veoma neugodan start. “Plavi” gostuju na stadionu na kojem su u avgustu primili četiri gola (poraz 4:2), a Petrovčane jesenas nisu pobijedili ni pod Goricom (3:3). Već u četvrtak, kada se igra 21. kolo, Budućnost će dočekati trećeplasirani Dečić.

- Ne pravimo razliku ko nam je rival, Petrovac danas ili Dečić u četvrtak, ili bilo koji drugi tim do kraja prvenstva. Svaka nam je utakmica važna, tako pristupamo, tako se i pripremamo. Petrovac se pojačao, a znamo da je u pitanju organizovana, odlično vođena ekipa i vjerujemo da smo izvukli pouke iz utakmica sa njima i da ćemo da slavimo. Mi se ne obaziremo na prethodne rezultate sa njima, moramo da gledamo naprijed i damo maksimum. Budućnost ide po pobjedu, nezavisno što se rival pojačao - kaže trenr “plavih” Miodrag Džudović.

U evropske kvalifikacije na kraju sezone plasiraće se pobjednik Kupa Crne Gore i samo dvije prve ekipe iz prvenstva. Kako je Petrovac eliminisan iz Kupa, evropske ambicije tima Mladena Lambulića zavise od plasmana u prvenstvu, počevši od današnjeg meča protiv Budućnosti.

- Nećemo kalkulisati u namjeri da ispunimo cilj. Napadaćemo od prvog minuta u svakoj utakmici, nezavisno od toga da li igramo kući ili na gostovanju. Imamo odličnu ekipu i budite sigurni da nikom neće biti svejedno da igra protiv nas. Imali smo odlične pripreme, a prošlo je vrijeme kada je Budućnost mogla da računa na bodove pod Malim brdom - smatra Lambulić.

BRNOVIĆ: PREPUNI SMO SAMOPOUZDANJA

Sutjeska će pokušati da iskoristi teži raspored Budućnosti na startu druge polusezone, ali treba da riješi svoje mečeve, nešto lakše od onih koje ima rival, barem na papiru - danas kod kuće protiv Jezera, u četvrtak protiv Mornara u Baru.

Nikšićani se nadaju pobjedi, ali su veoma oprezni pred duel sa timom koji će dati sve od sebe da ne izgubi u borbi za opstanak.

5 vezanih utakmica bez poraza ima Sutjeska, od kojih je slavila četiri puta, uz jedan remi - taj niz je izabranike Nenada Brnovića i promovisao u jesenje prvake

- Stanje na tabeli ne oslikava kvalitet Jezera. Igrali su dobro u prvom dijelu, pogotovo prvih deset kola kada su bili u vrhu tabele. Sačuvali su ekipu u pauzi. Igraju tvrdo, primaju malo golova, nezgodni su. Očekujem da budu defanzivni, kompaktni, iza lopte na tranziciji, što je njihovo najjače oružje. No, mi smo prepuni samopouzdanja nakon dobrih igara u pripremnim mečevima. Očekujem da će ekipa pokazati kvalitet, jer važno je pobjedom otvoriti drugi dio sezone - naglasio je Nenad Brnović, trener Sutjeske.

Plavljani su dobili posljednji međusobni duel kao domaćini, ali je Sutjeska ove sezone bila bez greške protiv Jezera kraj Bistrice - u prvenstvu i Kupu Crne Gore. Tim koji prevodi Rade Petrović-Njegoš ostao je bez vođe veznog reda, Aldina Adžovića (prešao u Petrovac), ali u borbu za opstanak ulazi pojačan Japancem Koheijem Katom, nekadašnjim crnogorskim reprezentativcem Damirom Kojaševićem, vezistom Ivanom Markovićem...

ISKRA TESTIRA DEČIĆEVE AMBICIJE

I trećeplasirani Dečić ima visoke ambicije, ali isti zaostatak od devet bodova za vodećima. Tuzani su, međutim, u igri i u Kupu Crne Gore, gdje su stigli do polufinala.

Značajno promijenjeni tim Dečića u odnosu na prvi dio danas će testirati Iskra - meč se igra na stadionu OFK Titograda na Starom aerodromu, gdje će Tuzani zbog rekonstrukcije svog borilišta biti domaćini do kraja sezone.

- Imali smo dosta problema u pripremnom periodu. Otišao je veliki broj igrača, došlo je puno novih. U posljednjih sedam dana došla su tri fudbalera, Marković, Petraci i Šarkić i oni su nam donijeli potrebno osvježenje. Takođe, problem nam je predstavljala i situacija koja se zbog zemljotresa desila u Turskoj. Izgubili smo nekoliko dana, vratili se autobusom i zbog toga nismo ni igrali generalnu provjeru protiv Grblja. Imamo problema sa bolesnim igračima, jer se u posljednjih desetak dana razboljelo pet-šest igrača, a za ovu utakmicu su nam potrebni potpuno spremni igrači, ali optimista sam i nadam se dobrom startu - rekao je trener Vladimir Gaćinović, koji ne računa na mladog reprezentativca Andreja Bajovića, kao ni na Anđelka Jovanovića.

Iskra ulazi u drugi dio sa novom upravom, ali istim trenerom (Aleksandrom Nedovićem) i samo donekle promijenjenim igračkim kadrom. Došli su vezisti Branislav Janković i Miloš Kalezić, Japanac Arihiro Sentoku takođe, a otišli Marković, Kumburović, Kojašević...

- Gledao sam nekoliko utakmica Iskre. Dobra su, uigrana ekipa koja je dugo na okupu. Pred pauzu su pobijedili Budućnost sa 3:0, a posljednji su na tabeli. To govori o izjednačenosti lige. Njihova prednost je što će nastupiti u gotovo istom sasatvu, ali idemo na pobjedu - dodao je Gaćinović.

Od Evrope neće odustajati ni Arsenal, koji ima dva boda manje od Dečića i Petrovca. Jedinstvo je na samo pobjedu ispod današnjeg rivala pred meč u Radanovićima, a pravi derbi začelja igra se u Pljevljima, Rudar i Mornar su u zoni baraža, ali spas je udaljen svega tri boda.

- U prvom dijelu smo dobro rezultatski prošli protiv Mornara, nadamo se da ćemo nastaviti taj niz. Pojačanja su se dobro uklopila u ekipu i smatram da će nam pomoći da izborimo opstanak bez baraža - kaže fudbaler Ruidara Aleksa Golubović.

Parovi 20. kola

Rudar - Mornar (13 h)

Sudija: Radoje Pajović (Podgorica)

Dečić - Iskra (14)

Sudija: Miloš Savović (Podgorica)

Arsenal - Jedinstvo Franca (14)

Sudija: Miloš Bošković (Podgorica)

Sutjeska - Jezero (15)

Sudija: Dalibor Vujisić (Podgorica)

Petrovac - Budućnost (18)

Sudija: Nikola Dabanović (Podgorica)

Standings provided by Sofascore

Bonus video: