Strikovićevi planovi: Titula, pa inostranstvo

Nakon pet mjeseci pauze zbog povrede, Vuk Striković se vratio na teren i vodio Sutjesku do pobjede nad Jezerom (4:2) na startu drugog dijela sezone u Meridianbet Prvoj crnogorskoj fudbalskoj ligi

7207 pregleda 2 komentar(a)
Striković proslavlja gol na utakmici sa Jezerom, Foto: FSCG
Striković proslavlja gol na utakmici sa Jezerom, Foto: FSCG

Proljećna premijera na stadionu kraj Bistrice je bila uspješna. Sutjeska je u 20. kolu Meridianbet Prve crnogorske fudbalske lige savladala Jezero (4:2) i ostala sama na vrhu tabele sa dva boda više od Budućnosti, koja je kiksala protiv Petrovca (1:1).

Jedan od igrača koji je obilježio meč u Nikšiću je Vuk Striković. Napadač koji je zbog povrede propustio veći dio jesenjeg dijela šampionata krunisao je povratak sa dva pogotka i napravio lijepu uvertiru pred naredne utakmice - borbu za titulu i Kup.

”Raduje me, prije svega, kako smo igrali. Vodili smo dva puta, Jezero je stizalo do izjednačenja, a na kraju smo utakmicu priveli kraju na pravi način i pobijedili. Postigao sam dva pogotka nakon nekoliko mjeseci pauze, što je izvanredan osjećaj. Bio sam u startnoj postavi, imao sam dobru minutažu, sve je bilo kako treba”, kazao je Striković na početku razgovora za “Vijesti”.

”TRI MJESECA NISAM MOGAO DA SE OSLONIM NA NOGU”

Striković je prethodnog ljeta došao u Sutjesku, ali u prvom dijelu sezone nije imao sreće. U početku lopta nije htjela u gol, a kada je podigao formu stigla je povreda, koja ga je pet mjeseci odvojila sa terena. Sve je, na sreću, sada prošlost.

”Proces oporavka je bio težak, ali je sve prošlo kako treba. Operacija je bila rutinska. Tri mjeseca nisam smio da se oslonim na nogu koju sam povrijedio. Poslije toga sam polako ulazio u ritam, bio na pripremama u Antaliji, gdje je sve bilo izvanredno.”

Osvrnuo se mladi napadač i na početak sezone i utakmice u kvalifikacijama za Ligu šampiona, odnosno Ligu konferencija.

”Ekipa se dobro uklopila, iako u početku možda i nije sve dobro krenulo. Milija Savović je osvojio titulu, napravio dobar rezultat, možda smo slabije igrali u Evropi, ali šta da se radi. U nekim utakmicama nismo ni imali sreće. U revanšu protiv Ludogoreca i u drugom meču protiv Klaksvika sam pogodio okvir gola. To nije bilo ni do trenera, ni do ekipe, jednostavno nismo imali sreće”, prisjetio se Striković.

Striković proslavlja gol sa Novicom Erakovićem
Striković proslavlja gol sa Novicom Erakovićemfoto: FSCG

Sutjesku je nakon evropskih utakmica i tri kola u domaćem šampionatu preuzeo Nenad Brnović, pa su nikšićki “plavo-bijeli” drugi dio sezone dočekali kao lider domaćeg šampionata.

”Imamo šampionsku ekipu. Svi dobro treniramo, namećemo se treneru. Dolaskom Nenada Brnovića sve ide kako treba i nadam se da ćemo da nastavimo ovako. Zadovoljan sam što sam ovdje, saigrači su me lijepo dočekali.”

PREKO ČEŠKE DO SUTJESKE

Striković je prošao mlađe kategorije Budućnosti odakle je, na ljeto 2020. godine, otišao u Rudar. U Pljevljima je eksplodirao, pa je u februaru 2022. prešao u Mladu Boleslav. Ali, boravak u Češkoj nije bio idealan, pa je mladi fudbaler stigao u Nikšić.

”Prošao sam mlađe kategorije Budućnosti. Prešao sam u Rudar i počeo da igram, što je bilo bitno za mene kao mladog igrača, da osjetim seniorski fudbal. Sezona je počela izvanredno, igrao sam standardno, bilo je potrebno da se afirmišem u Prvoj ligi, ali nisam realizovao transfer koji sam očekivao. Ostao sam još pola godine, a onda otišao u Češku. U pitanju je bila pozajmica. Tu sam bio od februara do maja, ali nije bilo kako sam planirao. Nisam očekivao takav inostrani angažman. Nisam dobio priliku u prvom timu. Igrao sam za B ekipu što mi se nije dopalo. Razgovarao sam sa čelnicima kluba i dogovorili smo se da to nije prava sredina za mene. Dobro je što sam bio u inostranstvu. Sada znam kako se tamo radi, mnogo je teže - treba pola godine, godinu da se igrač navikne na inostrani fudbal”, objašnjava Striković.

Striković postiže gol protiv Jezera u Nikšiću u prvom dijelu sezone
Striković postiže gol protiv Jezera u Nikšiću u prvom dijelu sezonefoto: FSCG

Tokom prvog boravka u Pljevljima napadač je na sebe skrenuo pažnju nekih inostranih klubova, govorilo se čak i o interesovanju Mančester sitija, o čemu su pisali engleski mediji.

”Kada sam igrao dobro u Rudaru, krenuo sa golovima i asistencijama interesovanje je pokazalo dosta klubova. Dolazili su skauti da gledaju, bili su zadovoljni, htjeli su da se posao završi, da bude sve kako treba. Ali do realizacije posla nije došlo. Međutim, u drugom dijelu sezone sam povrijedio zglob. Generalno gledano imao sam tada dobru sezonu - 12 pogodaka, tri-četiri asistencije. Mislio sam da će to da se realizuje. Moram da nastavim da treniram, pa možda ubrzo dobijem novu šansu u inostranstvu.”

Mlada reprezentacija prioritet

Striković je u prethodnom ciklusu igrao i za mladu reprezentaciju Crne Gore. “Sokoli” uskoro sa novim selektorom, Nikolom-Pecom Rakojevićem počinju novi ciklus u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, a napadač Sutjeske se nada da će biti dio i ove priče.

”Prioritet je mlada reprezentacija. Želim da se nametnem selektoru Rakojeviću. Mislim da imamo dobru i talentovanu ekipu. Poznajem momke, znam koliko su talentovani i ako budemo igrali kako znamo, mislim da će sve biti kako treba. Grupa je možda lakša nego u prethodnom ciklusu, ali to ne mora ništa da znači”, zaključio je Striković.

Mlada reprezentacija Crne Gore počinje kvalifikacije tek u septembru, a rivali u grupi su Rumunija, Švajcarska, Finska, Albanija i Jermenija.

Bonus video: