Siti kreće po jedini pehar koji mu nedostaje

U Ligi šampiona večeras (21 h) dva posljednja meča prve runde osmine finala - Inter dočekuje Porto, Lajpcig domaćin Mančester sitiju

4381 pregleda 0 komentar(a)
Igrači Sitija na treningu pred odlazak u Njemačku, Foto: Reuters
Igrači Sitija na treningu pred odlazak u Njemačku, Foto: Reuters

Krajem prethodnog i početkom ovog vijeka Simone Inzagi i Seržo Konseisao bili su saigrači u Laciju. Bilo je to zlatno doba Serije A, Rimljani su tada bili jedna od najboljih ekipa na Apeninima i 2000. godine - sa Inzagijem i Konseisaom u sastavu - osvojili titulu.

Više od dvije decenije kasnije Italijan i Portugalac će se naći na suprotnim stranima, ovog puta u ulozi trenera, jer se u osmini finala Lige šampiona sastaju Inter i Porto, koji će večeras (21) u Milanu odigrati prvu utakmicu.

INTER NE GUBI OD PORTUGALACA KOD KUĆE

”Nerazuri” su u 2023. godini pretrpjeli samo jedan poraz u svim takmičenjima, od Empolija krajem januara na “Đuzepe Meaci”, ali i pored toga u italijanskom šampionatu zaostaju 15 bodova za Napolijem.

U Evropi, kada je u pitanju duel sa portugalskim timovima, imaju dobar bilans - nikada nisu izgubili na svom stadionu.

- Znamo koliko nam znači ova utakmica. Ali, tokom istorije smo igrali ovakve i slične mečeve. Ulazimo spremni u ovaj susret - poručio je Inzagi.

Trener Intera još ne zna startnu postavu.

- Postoje nedoumice. Ne samo u napadu, pitanje je i ko će igrati u veznom redu, ko u odbrani. To je posao trenera, koji mora da bira i da se nada da će odabrati pravu postavu - objasnio je Inzagi.

Inter i Porto su se posljednji put u Ligi šampiona sastali u sezoni 2004/2005, kada su oba tima zabilježila po pobjedu.

- Porto je veoma jak tim. Vezali su deset pobjeda, primili samo dva pogotka. Odlično su organizovani, Konseisao radi sjajan posao - iskren je Inzagi.

Porto u Milano stiže sa brojnim kadrovskim problemima.

- Kada na raspolaganju imate sve igrače, onda imate problem koga da uvrstite u startnu postavu. Mi taj problem, trenutno, nemamo. Imamo dosta povrijeđenih fudbalera i ovo je težak period za nas - smatra trener “zmajeva” Seržo Konseisao.

GVARDIOLA: LAJPCIG IMA JASNU FILOZOFIJU

U drugom meču sastaju se Lajpcig i Mančester siti. Engleska ekipa godinama sanja pehar u Ligi šampiona, a prošle sezone je stala u polufinalu kada je u nevjerovatnom dvomeču bolji bio Real Madrid. Ova sezona je nova prilika da “građani” konačno osvoje trofej koji im nedostaje.

- Cilj je da osvojimo Ligu šampiona. To je ono što mi nedostaje i taj cilj želim da ostvarim - jasan je golman “građana” Ederson.

75,2 odsto su šanse Mančester sitija da se plasira u četvrtfinale, prema algoritmu statističkog portala OPTA. Tim Pepa Gvardiole je najveći favorit da prođe dalje od svih učesnika osmine finala - na drugom mjestu bila je Benfika (74,5 odsto), koja je najveći dio posla oko prolaza već završila u prvom meču u gostima protiv Klub Briža (pobjeda 2:0).

Siti je nedavno u Premijer ligi savladao Arsenal i prestigao ga na prvom mjestu, ali je tu ostao kratko, budući da je u subotu osvojio samo bod na gostovanju Notingem Forestu.

- Poštujem sve što je Lajpcig uradio u njemačkom fudbalu i u Evropi. Oni su mlad tim, imaju jasnu filozofiju. Znaju kako žele da igraju, lako dolaze od jednog do drugog šesnaesterca - smatra menadžer Sitija Pep Gvardiola.

3,15 je kvota da Siti prvi put u istoriji osvoji Ligu šampiona, po kladioničarkoj kući Betfair. Na dugom mjestu je Bajern, sa koeficijentom 3,7

Dva tima su se sastala u grupnoj fazi ovog takmičenja u sezoni 2021/2022, kada je na dva meča postignuto 12 pogodaka.

- Siti ima igrače svjetske klase. Vodio sam Borusiju Menhengladbah protiv njih, tako da znam šta da očekujem. Mi smo do sada pokazali da protiv svih ekipa možemo da igramo. Radujem se predstojećem izazovu - kazao je trener Lajpciga Marko Roze.

Bonus video: