Crveno ili crno-bijelo, Junajted protiv Njukasla: Dan istine na "Vembliju"

Borba za trofej u Londonu - "cfrveni đavoli" i "svrake" u finalu Liga kupa Engleske (17.30)

6488 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Mančester junajted se vratio na pravi put kod komandom Erika ten Haga, Njukasl ove sezone liči na klub koji bi narednih sezona, uz veliku podršku bogatih vlasnika, mogao da bude konkurentan u borbi za trofeje.

"Crveni đavoli" i "svrake" danas igraju za pehar u Liga kupu - poprište finala je čuveni "Vembli" od 17.30 časova i ko god pobijedi prekinuće niz sušnih, razočaravajućih sezona...

Junajted na trofej čeka "samo" pet sezona - od 2016/17, tada se sa Žozeom Murinjom radovao u Ligi Evrope i Liga kupu, dok Njukasl gotovo da i ne pamti kada je posljednji put stigao do trofeja.

Dogodilo se to davne 1969. u evropskom takmičenju koje je kasnije postalo poznatije pod imenom Kupu Uefa.

"Blizu smo kraja puta i želimo da sa njega donesemo nešto konkretno, a to je trofej. Kada u bilo kom takmičenju stignete do finala, a ne osvojite trofej, trud može da se smatra uzaludnim, jer niko ne pamti poraženog", rekao je napadač Junajteda Markus Rašford.

Upravo je Rašford glavni adut Junajteda, kojem i pripada uloga favorita u duelu sa timom koji odlično vodi Edi Hau.

Ove sezone je Rašford postigao 24 gola, ima i devet asistencija - sada ga čeka izazov protiv jedne od najčvršćih odbrana u engleskom fudbalu, ekipe koja je u prvenstvu primila samo 15 golova i koja je jedine poraze u šampionatu doživjela u duelima sa Liverpulom.

"Bilo koji tim koji dođe do finala, zaslužuje poštovanje. Pogotovo Njukasl koji zna da bude toliko agresivan da često postane i dosadan za protivnika", istakao je Ten Hag.

Potom je obrazložio šta je mislio kada je rekao da je Njukasl dosadan:

"Sudije žele da se igra fudbal, a Njukasl jako dobro troši vrijeme tokom meča. Ne igra se mnogo, procenti govore najmanje efektivne igre je u mečevima Njukasla. Na nama je, dakle, da pronađemo način da ubrzamo igru, ali će mnogo toga zavisiti i od stila suđenja", kazao je Ten Hag.

Njukasl se bori i za plasman u Ligu šampiona, ali legenda kluba Alan Širer zna šta bi birao da mu može biti.

"Trofej u Liga kupu je veća stvar od plasmana u Top 4. Rođen sam 1970. i dugo sanjam da Njukasl podigne pehar. Želim da se to dogodi dok sam živ i neka to bude sada", istakao je Širer.

Na golu “svraka” neće biti Nika Poupa, nakon što je dobio crveni karton u prvenstvu protiv Liverpula.

Zamijeniće ga toliko osporavani Loris Karius, jer drugi čuvar mreže Martin Dubravka nema pravo nastupa zato što je ove sezone u Liga kupu već branio za Junajted.

"Mislim da ovakve stvari mogu da se dogode samo Njukaslu... Ali, ovo je idealna šansa za Kariusa da podsjeti sve nas da je dobar golman. Dobio je priliku koju nije očekivao i neka je iskoristi", dodao je Širer.

A Dan Burn, bek Njukasla i veliki njegov navijač, ne ostavlja prostor za kalkulacije:

"Kada dođete na “Vembli” na umu vam je samo jedno - da pobijedite. Ne postoji druga opcija i mi tako gledamo na ovo finale", rekao je bivši fudbaler Brajtona.

Bonus video: