The Best: Lionel Mesi, najbolji na svijetu

Argeninac na gala-ceremoniji u Parizu primio nagradu iz ruku predsjednika Fife Đanija Infantina

15067 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Svjetski prvak sa Argentinom, Lionel Mesi izabran je za najboljeg fudbalera svijeta za 2022. godinu u Fifinoj nagradi "The Best".

Jedan od najboljih fudbalera svih vremena trijumfovao je u izboru u kojem su učestvovali selektori i kapiteni nacionalnih selekcija, odabrani novinari, kao i navijači.

Priznanje mu je uručio prvi čovjek Fife Đani Infantino.

Ovo je druga Mesijeva nagrada "The Best", a uz nju ima i čak sedam Zlatnih lopti "Frans fudbala", koja se odnedavno dodjeljuje za najboljeg igrača sezone.

Dvije prestižne nagrade su jedno vrijeme bile objedinjene.

Mesi je u izboru pobijedio saigrača iz Pari Sen Žermena, Kilijana Mbapea, kao i napadača Real Madrida, Karima Benzemu, koji je prije nekoliko mjeseci osvojio "Zlatnu loptu" kao najbolji igrač u sezoni 2021/22.

Četvrti u izboru bio je Hrvat Luka Modrić, peti Erling Haland, šesti Sadio Mane...

The Best
foto: The Best

Najbolji golman je Mesijev saigrač iz reprezentacije, čuvar mreže Aston Vile Emilijano Martines, koji se proslavio na Mundijalu u Kataru.

Popularni Dibu pobijedio je u izboru ispred Belgijanca Kurtoe i Marokanca Bona, a primajući nagradu u Parizu posebno se zahvalio svojim roditeljima, a dok je držao govor pustio je i poneku suzu.

"Uvijek su me kada sam bio mali pitali ko su moji idol. Ja sam gledao moje roditelje kako rade cijele dane. Moja majka je čistila zgrade osam ili devet sati na dan, moj tata je takođe naporno radio. Oni su moji idoli", rekao je uplakani Martines.

Argentinci su "pokrili" kompletnu ceremoniju u Parizu kada su u pitanju muške individualne nagrade, pa je za najboljeg trenera svijeta izabran selektor "gaučosa" Lionel Skaloni.

"Najljepši je osjećaj kada možeš narod u svojoj zemlji da učiniš srećnim. Pobjeda je za njih“, rekao je Skaloni, koji je u izboru pobijedio Karla Anćelotija i Pepa Gvardiolu.

Za najbolju fudbalerku proglašena je Španjolka Aleksija Puteljas, drugu godinu zaredom.

Ona se u izboru našla ispred Bet Mid i Aleks Morgan.

Proglašen je i najbolji tim godine, koji čine: Tibo Kurtoa, Ašraf Hakimi, Žoao Kanselo, Virdžil van Dajk, Kevin de Brujne, Luka Modrić, Kazemiro, Lionel Mesi, Kilijan Mbape, Karim Benzema, Erling Haland.

Bonus video: