Šta poslije „Nojerove generacije golmana“: Za mlade sve teže da dobiju pravu šansu

Njemačka je u fudbalskom svijetu uvijek važila kao „nacija golmana“, ali broj njemačkih čuvara mreže u Bundesligi godinama se smanjuje

8842 pregleda 0 komentar(a)
Nojer, Foto: Shutterstock
Nojer, Foto: Shutterstock

Prije deset godina je procenat njemačkih prvoligaških golmana iznosio preko 83 odsto. Drukčije rečeno, u 15 od 18 ekipa Bundeslige na golu je bio njemački golman. To se drastično promijenilo. Trenuto u samo sedam prvoligaša na golu brane njemački golmani. Najmlađi su Fabijan Bredlov na golu Štutgarta i Marvin Švebe u Kelnu, a obojica imaju po 27 godina. Nema mlađih njemačkih golmana koji imaju priliku da redovno stiču igračko iskustvo u Bundesligi.

„Ako se pogledaju vrhunski talenti u posljednjih deset godina kao što su Nojer, Mark-Andre ter Štegen, Tibo Kurtoa i Jan Oblak ili ako šire pogledamo Đanluiđi Bufon i Iker Kasiljas, onda su svi ti golmani do dvadeset treće godine odigrali u prosjeku preko 200 seniorskih utakmica", kaže Mark Cigler i dodaje da današnji talenti sigurno ne dostižu taj broj utakmica.

Prednost na osnovu međunarodnog iskustva

Cigler, koji je svojevremeno bio golman Štutgarta i Borusije iz Dortmunda, od 2015. radi kao koordinator Fudbalskog saveza za golmane. Tu je zadužen za razvoj golmana u svim kategorijama i za sve što spada u plan razvoja golmanskih talenata u Fudbalskoj akademiji Njemačkog fudbalskog saveza.

„Takmičarski pritisak se povećao, ali i kvalitet lige“, navodi Cigler razloge zašto ima malo mladih golmana u Bundesligi, i to ne samo Njemaca već i iz bilo koje druge zemlje. „Bundesliga spada u tri vrhunske lige u cijelom svijetu. Zato klubovi pokušavaju da dobiju vrhunske golmane. Golmani koji stižu iz inostranstva sa sobom donose određeno golmansko iskustvo. Najveći broj je već igrao u međunarodnim takmičenjima, i u reprezentacijama i u evropskim takmičenjima."

„Mlađa generacija mora da se strpi"

Stručnjaci se pribojavaju da će posljedica takvog razvoja biti „usko grlo“ na golmanskoj poziciji u njemačkoj reprezentaciji. Bivši trener golmana u njemačkoj reprezentaciji Andreas Kepke kaže da je zabrinut zbog toga. Međutim, Njemački fudbalski savez je svjestan potencijalnog problema i prethodnih godina radi na poboljšanju sistematskog treninga i obučavanja golmana.

Cigler je u saradnji sa golmanskim trenerima u Bundesligi razvio „Golmanski DNK". To je set od deset vještina koje moderni golmani moraju posjedovati da bi branili na vrhunskom nivou. Oni odavno ne moraju samo da odbrane lopte upućene u okvir gola, već i da učestvuju u igri da bi presreli centaršuteve ili lopte ubačene iz dubine. Pozicionu igru moraju stalno prilagođavati događajima na terenu, organizovati odbranu i sami inicirati ofanzivne akcije. Osim fudbalskih vještina, važne su i mentalne osobine.

Zahtjevi s kojima su suočeni vrhunski golmani jesu kompleksni, zato što je sadašnja generacija čuvara mreže igru podigla na viši nivo. Cigler kaže da je Nojerova generacija golmana generisala dodatnu vrijednost za trenere, pošto je umjela i da igra fudbal. Te sposobnosti su u međuvremenu postale standard. „Generaciji koja stiže biće teško, jer ne donosi neku dodatnu vrijednost. Zato će glavni trener radije postaviti iskusnijeg golmana ako nije u krizi forme. Mlađa generacija mora da se još donekle strpi, dok ne dođe do starosne smjene generacija", smatra Cigler.

Dva modela za golmansku karijeru

Ako neko želi da se razvije u vrhunskog golmana, onda mora redovno da brani na visokom nivou i da sakuplja iskustva iz važnih mečeva pred punim stadionom. Zato je planiranje karijere za golmana izuzetno važno. „Postoje dvije mogućnosti. Model golmanskog iskustva je za one koji su toliko talentovani i prije svega samouvjereni, pa vjeruju da mogu sve. Oni su ti kojima je potrebno praktično iskustvo na utakmicama“, kaže savjetnik za profesionalne igrače Štefan Bak.

Njegovi klijenti su golman Bajerna Aleksandar Nibel kojeg je klub iz Minhena pozajmio Monaku, kao i golman Šalkea Ralf Ferman. Bak naglašava da, sa druge strane, postoje golmani kojima je potrebno više vremena da se naviknu na izvjesni nivo. „Za njih je bolje da pređu u klub koji igra u višem rangu i da tamo budu na klupi, kako bi naučili vještine i stvari koje još nedostaju."

Tolerisati variranje u formi i greške

„Naravno, drago mi je kada mladi njemački golmani dođu na red. Pokušavamo stalno da senzibilizujemo klubove za činjenicu da imamo mlade talente koji mogu igrati na traženom nivou", kaže Mark Cigler, koji iz sopstvenog iskustva zna kako je kada te samo bace u vodu da plivaš. Trener Štutgarta Rolf Fringer je tada devetnaestogodišnjeg Ciglera postavio kao prvog golmana, iako je na golu imao bivšeg reprezentativca i iskusnog golmana Ajkea Imlera. „Ako stavite na go veoma mladog golmana, onda mu morate dozvoliti izvjesna variranja u formi, morate ga podržati i morate posjedovati izvjesnu toleranciju za greške", kaže Cigler.

Trenutno su u njegovom fokusu dva mlada golmana, Noa Atubolu i Jonas Urbig. Dvadesetogodišnji Atubolu je trenutno prvi golman njemačke mlade reprezentacije koju sačinjavaju igrači do 21 godine. On trenira sa prvotimcima Frajburga i redovno brani za drugi tim Frajburaga u trećoj njemačkoj ligi. Imao je već nekoliko utakmica za prvi tim u njemačkom kupu i u Ligi Evrope. Golmana njemačke mlade reprezentacije do 20 godina Jonasa Urbiga je Keln pozajmio na godinu dana drugoligašu iz Regenzburga, da bi igrao, a ne sjedio na klupi.

Mark Cigler smatra da taj zaobilazan korak u karijeri preko drugoligaške stanice nije loš, ali da mora uslijediti i sljedeći korak. „Ako je cilj reprezentacija, onda je potrebno i izvjesno međunarodno igračko iskustvo. Na tome moramo da poradimo", kaže on.

Bonus video: