Premijer ligi se sprema limit na inostrane igrače, samo 28 odsto Engleza igralo prošlog vikenda

Dva puta više stranaca, isto toliko manje domaćih igrača koji dobijaju šansu nakon Bregzita u Premijer ligi

7433 pregleda 1 komentar(a)
Prošle godine se mogao dovesti za 20 puta manji iznos: Enco Ferandes, Foto: Reuters
Prošle godine se mogao dovesti za 20 puta manji iznos: Enco Ferandes, Foto: Reuters

Arsenal, Čelsi a ove sezone Liverpul, imali su sastave u Premijer ligi ili Ligi šampiona, bez ijednog engleskog fudbalera na terenu.

Najstarija fudbalska asocijacija - FA, zabrinuta je zbog trenda pada broja domaćih igrača u premijerligašima i kreće u borbu da se to promijeni, tvrdi prestižni "Tajms".

Prema "The Timesu", Fudbalski savez Engleske (FA) izrazio je zabrinutost zbog priliva stranaca u Premijer ligu i to smatra neočekivanom posljedicom "Bregzita".

U prethodna dva prelazna roka premijerligaši su potpisali dva puta više stranaca nego u bilo kojem drugom ranijem prelaznom roku.

Šef FA, Mark Bulingem rekao je da bi Savez mogao da ograniči broj stranaca u klubovima Premijer lige kako bi engelskim fudbalerima bila garantovana mjesta. On je rekao da je samo 28% igrača koji su izašli na teren u Premijer ligi prošlog vikenda bilo iz Engleske, tokom sezone je bilo oko 30 odsto domaćih fudbalera.

“Veoma je važno ograničiti priliv igrača. Od "Bregzita" broj Engleza mlađih od 21 godine koji dobijaju vrijeme za igru ​​otprilike se prepolovio. Ovaj trend nas zabrinjava”, rekao je Bulingem.

Jedno od rješenja, smatra Bullingem u trenutnoj situaciji je ublažavanje viznog režima, ali i sada strogih dozvola za rad stranaca, u zamjenu za garancije minutaže za Britance.

“To bi omogućilo klubovima da rasterćenije kupuju, i da dovode talentovane igrače prije nego skupe dovoljan broj usloiva za vize. tada bi kubovi mogli da kupe igarča za tri, a ne da nakon njegove afirmacije kojom stekne uslove za rad, plaćaju preko 30 miliona funti. Nema baš puno igrača koji donose dodatnu vrijednost Premijer ligi, a onda kreće aukcija i to samo podiže cijene", kazao je šef FA.

On je za primjere naveo Enca Fernandesa i Mihaila Mudrika, koji su i prošle godine bili zanimljnivi premierligašima, ali... Dovedeni su ove zime uz basnoslovna obeštećenja.

"Da su uslovi za vize bili nižih kriterijuma oni bi u Premiejr ligu stigli godinu ranije za 20 puta manje iznose. Potrebna je kontrola, ne mogu se samo otvoriti brane", zaključio je Bulingem.

Bonus video: