Tužilaštvo podnosi tužbu protiv Barselone zbog „slučaja Negreira”

Tužilaštvo tereti jedan od najvećih klubova na svijetu za korupcionaško poslovanje, a problem za Barsu je što je bilo u produženom trajanju, zbog čega je po zakonu kazna veća

5628 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Tužilaštvo u Španiji podnijeće tužbu zbog milionskih uplata koje je Barselona prebacila „Dasnilu”, firmi bivšeg potpredsjednika Sudijske komisije, Hose Marije Enrikes Negreire, potvrđeno je dnevnom listu „Pais”.

Tužilaštvo tereti jedan od najvećih klubova na svijetu za korupcionaško poslovanje, a problem za Barsu je što je bilo u produženom trajanju, zbog čega je po zakonu kazna veća.

Tužba se odnosi i na bivšeg predsjednika Đosep Mariju Bartomeua, protiv članova menadžmenta zaduženih za plaćanje Negreiri, koji je do 2018. godine primio skoro sedam miliona eura.

Istraga, koja je počela u maju prošle godine oko poreskih neregularnosti Negreirine kompanije, prekinuta je prije nekoliko sedmica zbog žalbe bivšeg sudije, koji je rekao da ne želi da svjedoči zbog toga što pati od Alchajmerove bolesti.

U Tužilaštvu su, međutim, sigurni da imaju dovoljno dokaza, zbog čega su odlučili da predaju tužbu sudu.

Nije u problemu samo Bartomeu, jer su uplate bile konstantne od 2001. do 2018. godine, pa su pod lupom i ostali predsjednici: Đoan Gaspart (2000 - 2003), Đoan Laporta (2003 - 2010), Sandro Roselj (2010 - 2014) i Bartomeu (2014 - 2020).

Bonus video: