Mesi i Mbape: Posljednji evropski čin?

PSŽ bi večeras, drugu godinu zaredom, takmičenje u Ligi šampiona mogao da završi u osmini finala. Parižani u revanšu gostuju Bajernu, koji ima gol prednosti iz prvog meča. U drugom susretu Milan protiv Totenhema brani gol prednosti

4745 pregleda 1 komentar(a)
Hladno je u Bavarskoj: Mesi i Mbape sinoć na “Alijanc areni”, Foto: Reuters
Hladno je u Bavarskoj: Mesi i Mbape sinoć na “Alijanc areni”, Foto: Reuters

Godinama unazad primarni cilj Pari Sen Žermena je osvajanje Lige šampiona. Naser al-Kelaifi ulaže novac, dovodi najbolje svjetske fudbalere, produžio je ugovor i sa Kilijanom Mbapeom, ali ekipa iz glavnog grada Francuske ne može da dođe do najvećeg pehara u klupskoj istoriji.

Najbliži “ušatom” peharu PSŽ je bio prije tri godine kada je u lisabonskom finalu poražen od Bajerna. U sezoni 2020/2021. Parižani su u četvrtfinalu eliminisani od bavarskog giganta, prethodne sezone su takmičenje završili u osmini finala nakon eliminacije od Real Madrida, a ove sezone bi učešće ponovo mogli da okončaju u prvoj nokaut fazi. I opet bi mogao da ih eliminiše Bajern, koji je u prvom meču u Parizu slavio 1:0 i večeras (21) u revanšu želi da završi posao i plasira se među osam najboljih ekipa na kontinentu.

- Njima je potreban gol kako bi izjednačili rezultat u ukupnom skoru. Očekujem da od početka krenu u napad, da pokušaju da nas pritiskaju. U Ligi 1 se često brane duboko i opasni su iz kontranapada. Njihov stil zavisi i od toga ko je od igrača spreman. Mbape u prvom meču nije igrao od početka, što je uticalo na njihov plan. Kada je on ušao, počeli su da igraju drugačije. Očekujem da budu mnogo više napadaju, nego u Parizu - smatra trener Bajerna Julijan Nagelsman.

Pari Sen Žermenu je u prvom meču presudilo njihovo dijete, Kingsli Koman, koji je pogodio i u lisabonskom finalu prije tri godine, bio je strijelac na “Parku prinčeva” i bivše saigrače pogurao ka ispadanju.

- Naravno da smo razočarani kako smo odigrali prvu utakmicu. Ali to je samo prvo poluvrijeme, ima još 90 minuta da se igra. Mi smo posljednjih 25 minuta u prvom susretu igrali dobro, bili smo bolji - smatra trener Parižana Kristof Galtije.

PSŽ je ostao bez Nejmara koji je zbog povrede zgloba završio sezonu, pa će u napadu biti Mbape i Lionel Mesi.

- Daćemo sve od sebe da savladamo Bajern i plasiramo se u četvrtfinale. To je naš cilj. Biće teška utakmica, odlučivaće detalji. Na ‘Alijanc areni’ je teško pobijediti. Ali ako budemo igrali kako treba, onda je sve moguće. Želimo da nastavimo naš put u Ligi šampiona i to ćemo pokušati da uradimo - poručio je Mesi.

4 Lige šampiona osvojio je Leo Mesi, sve četiri sa Barselonom, ali posljednju još prije osam godina - 2015. U dresu katalonskog kluba radovao se još 2006, 2009. i 2011.

U drugom meču, u Londonu, sastaju se Totenhem i Milan. “Rosoneri” su 2023. godinu loše počeli, potom je trener Stefano Pioli promijenio formaciju, pa je ekipa pobijedila Sparse u prvom meču (1:0), a slavila je i u tri utakmice u Seriji A bez primljenog gola. Pozitivan niz je prekinut prethodnog vikenda kada je Milan izgubio od Fiorentine.

- U prvom meču smo mogli da postignemo još golova i završimo posao. Imali smo dobre prilike. Sada nas čeka težak zadatak. Revanš će biti mnogo teži - kazao je Pioli.

Ni Totenhem nije u sjajnoj formi. Sparsi su eliminisani iz FA kupa od Šefilda, a u Premijer ligi su poraženi od Vulverhemptona. I povrede muče ekipu Antonija Kontea, pa u sastavu nema Ljorisa, Bentankura, Dajera, Sesenjona i Bisume.

- Igramo na našem stadionu i očekujem da nam navijači budu vjetar u leđa. Očekujem sjajnu atmosferu, a mi ćemo se potruditi da odigramo dobru utakmicu i plasiramo se u četvrtfinale Lige šampiona - rekao je Konte.

Bonus video: