Cetinjanin krenuo putem kojim se rjeđe ide

Nakon fakultetske diplome 22-godišnji Petar Roganović odlučio da iz Litvanije započne fudbalski uspon

7739 pregleda 14 komentar(a)
Petar Roganović, Foto: Privatni album
Petar Roganović, Foto: Privatni album

Od Druge crnogorske fudbalske lige, preko trećeg ranga u Hrvatskoj, do prve lige Litvanije - nesvakidašnjim fudbalskim putem ka stazama uspjeha u najpopularnijoj igri korača 22-godišnji Cetinjanin, Petar Roganović. Ponikao u Lovćenu, preko Igala, Cetinja, te hrvatskih Naftaša i Crikvenice, predstojeću sezonu provešće u Litvaniji - Atmosferi iz Mažeikija.

Pošto takmičenje u Prvoj ligi Litvanije startuje 18. marta, Roganović se priprema u kampu kluba za debitantsku sezonu u Atmosferi.

- Poput naziva kluba je i atmosfera u ekipi, prijem na koji sam naišao kada sam stigao 1. februara. Malo su bili šok ti vremenski uslovi, snijeg uz jak vjetar i nevjerovatna hladnoća, ali desetak dana i navikneš se. Baš kao i na to da je podloga brža, igra se brže. Klub ima sjajne uslove, mogućnost da se trenira i u zatvorenom, ali o tome ovdje niko ne razmišlja. Samo prolaze čistači za snijeg da bi mogli da treniramo, a to je dva puta dnevno. Ujutru u 11 časova i uveče od 19 sati. A klub ima ambiciju za ulazak u Super ligu, nakon što je administrativno ostao u drugom rangu prošle sezone. Došlo je šest stranaca, a ekipa je mlada i puna poleta, uz trenera Mariuša Slutu, koji ima sjajan odnos sa svima. Imamo i dva stadiona, jedan za prvi dio sezone na vještačkoj podlozi i drugi, veći sa atletskom stazom i prirodnom podlogom za ljetnje mjesece. Stadioni imaju reflektore i igraćemo subotom od 19 sati - sumira prve utiske vezista sa Cetinja.

Kako je uopšte došlo do ponude iz Litvanije, nakon nastupa u trećem hrvatskom rangu - fudbal je, međutim, odavno globalna priča...

- Treneri, fudbalski agenti, skauti... imaju poseban program praćenja a ja sam bio najbolji igrač Crikvenice. Vidjeli su akcije, segmente mojih nastupa i potpisao sam na sezonu. Smatram da je to pravi potez, liga je iz Evropske unije, a one se neuporedivo više prate, a i uslovi su daleko ispred onih koje sam ikada imao. Ovdje sa ekipom radi pet trenera, a prije jedan ili dva. Osim toga, u Litvaniji je neuporedivo jeftinije nego u Crnoj Gori, a hrana je izuzetno ukusna, dok od kluba imam na raspolaganju odličan i veliki stan. U klubu ne postoji riječ nema, barem za potrebe rada, život je ugodan - ističe Roganović.

Fudbal mu je, kako ističe, tek sada prioritet.

Petar Roganović
foto: Privatni album

- U oktobru sam diplomirao na Sportskom menadžmentu i sada mogu da se apsolutno posvetim igri. Znao sam da će mi put biti težak, iz loših uslova i uporednih studija, ali moji prijatelji i sugrađani Ilija Martinović i Deni Hočko su pomagali savjetima. Govorili su mi da je rad najvažniji, a da će prilike doći.

Roganović je prethodne sezone uz evrogol Medulinu podijelio i brojne asistencije, ovu sezonu doživljava kao odskočnu dasku.

- Mogu da igram na više pozicija, ali uglavnom me koriste kao defanzivnog veznog. Bio sam i prvi izvođač prekida a od trenera ovdje imam maksimalnu posdršku da dalje napredujem, ali i budem od koristi u ciljevima kluba. Nemam problema sa povredama, olako sam prošao i pripreme uprkos ogromnoj temperaturnoj razlici između Rijeke i Mažeikija i siguran sam da ću napraviti korak dalje u karijeri - zaključio je stameni Cetinjanin.

Bonus video: