Skandal u Barseloni: Bivši predsjednici optuženi za korupciju, klub bi mogao da bude izbačen iz Evrope

Sandro Rosel i Đozep Marija Bartomeu osumnjičeni da su od 2001. do 2018. Hozeu Mariji Enrikesu Negreiri, bivšem potpredsjedniku španske sudijske komisije, i njegovoj kompaniji platili ukupno 8,4 miliona eura

9995 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Tužilaštvo u Barseloni je podiglo optužnicu protiv fudbalskog kluba Barselona i njenih bivših predsjednika Sandra Rosela i Đozepa Marije Bartomeua, koji su osumnjičeni za korupciju.

Oni su osumnjičeni da su od 2001. do 2018. Hozeu Mariji Enrikesu Negreiri, bivšem potpredsjedniku španske sudijske komisije, i njegovoj kompaniji platili ukupno 8,4 miliona eura. Negreira je delegirao sudije koji odgovaraju Barseloni i garantovao da će oni suditi za nju.

Na prvom ročištu u Barseloni, istoimeni klub državno tužilaštvo teretilo je za „korupciju, falsifikovanje službenih isprava i kršenje povjerenja“.

„Barselona je ostvarila i održavala strogo povjerljiv verbalni sporazum sa Negreirom po kojem je on u funkciji potpredsjednika španske sudijske komisije u zamjenu za novac postupao tako da je Barselona imala povlašćen status kod sudija", saopštilo je tužilaštvo.

Iako je u periodu u kojem se Barselona tereti da je plaćala sudije njen predsjednik u prvom mandatu (2003-2010) bio aktuelni Đoan Laporta, on nije osumnjičen za kriminal. Uprkos tome, Havier Tebas, prvi čovjek La Lige, izjavio je da Laporta mora da da ostavku. Jedini uslov pod kojim može da ostane predsednik Barcelone, dodao je Tebas, je da kaže sve što zna o podmićivanju sudija u navedenom vremenu.

Svi španski mediji pišu da težina djela za koje se tereti Barcelona i činjenica da je pod optužnicom ozbiljno ugrožavaju njeno igranje u Evropi sljedeće sezone. Uefa može i bez čekanja presude da procijeni da bi reputacija njenih takmičenja bila ozbiljno narušena samim prisustvom kluba koji je optužen za kriminal. Uefa ima pravo takvim klubovima da zabrani učešće u evropskim kupovima, iako su ostvaril pravo učešća.

Uefa je, inače, prije nekoliko dana od Barselone zatražila da objasni situaciju, ali tada je afera bila „samo“ pod istragom. To što je ona pretvorena u optužnicu izazvalo je uzbunu i u Nionu i na "Kamp Nou".

Bonus video: