Siti je navikao na pritisak, veliki izazov za Inter u Portugalu

Revanši 1/8 finala Lige šampiona se igraju večeras u 21 sat: Mančester siti nema pravo na kiks - dočekuje Lajpcig nakon 1:1 u Njemačkoj, Inter u Portu brani minimalnu pobjedu koju mu je prije 20 dana na “Meaci” donio Romelu Lukaku

6152 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Poznata su imena četiri tima koja će igrati četvrtfinale Lige šampiona (Bajern, Čelsi, Milan i Benfika), danas i sjutra će im se pridružiti još četiri ekipe - karte za narednu rundu se traže između Mančester sitija i Lajpciga, Porta i Intera, Real Madrida i Liverpula, te Napolija i Ajntrahta.

Večeras je Siti veliki favorit da dođe do plasmana među osam najboljih, tu činjenicu ne može da promijeni ni remi iz prvog duela u Njemačkoj kada je Lajpcig izvukao 1:1.

Taj rezultat jeste prijetnja za “građane”, ali bi sve sem rutinskog prolaska finaliste iz 2021. bilo velika senzacija. Svakako najveća ove sezone u Ligi šampiona...

Siti je odavno pomjerio granice u engleskom fudbalu, ali je i Pep Gvardiola svjestan da će se njemu i klubu sezona mjeriti po onom što uradi u evropskoj eliti.

"Sudiće nam se po rezultatu u Ligi šampiona, shvatio sam to prvog dana kada sam došao ovdje. Svih ovih godina me pitaju da li sam tu da osvojim evropsku titulu. Naravno da jesam. I želim to, kao i svi u ovom poslu", rekao je Gvardiola.

Lajpcig ima poštovanje katalonskog trenera.

"Svaka ekipa u Ligi šampiona ima kvalitet koji pokušava da nametne, a Lajpcig ih ima dovoljno da kreira probleme. I mi planiramo da igramo svoju igru i da pobijedimo utakmicu. Nije bitno koliko golova ćemo postići, već samo da damo jedan više od rivala", kazao je Gvardiola.

OČEKUJEM VIŠE OD HALANDA

Erling Haland je golgeterski do sada u sezoni odradio fenomenalan posao, ali Gvardiola zna da Norvežanin može još više da pomogne ekipi.

Pep Gvardiola
foto: Reuters

"Ne dopada mi se kada je igrač opasan samo u kaznenom prostoru. Naravno da je to važno, jer se na kraju sve svodi na to da date gol, ali takav način igre nije sve što nam treba od Erlinga. Potrebno je da bude aktivniji u akcijama, to je ono što možemo da popravimo radeći zajedno. Bolji je u tom segmentu nego što je bio, ali ima prostora za napredak", dodao je Gvardiola.

Na priču o izdanjima Halanda se nadovezao Kevin de Brujne:

"Daje nam drugačije opcije u odnosu na ranije sezone. Ove je nekada samo bitno da lopta dođe do šesnaesterca i on će je sprovesti u mrežu. Ljudi sa strane uvijek imaju pravo da pričaju, ali vjerujem da je on zadovoljan ekipom kao što je ekipa sa njime, jer je izuzetan igrač", rekao je Belgijanac.

Siti je prije dvadesetak dana u Njemačkoj dominirao i vodio golom Rijada Mareza, u drugom poluvremenu je remi Lajpcigu donio Joško Gvardiol.

Hrvat igra sjajno, dokazao se na Mundijalu u Kataru, pa bi već na ljeto mogao da pojača nekog od velikana iz Premijer lige. Nedavno se pominjao transfer u Čelsi...

Večeras na “Etihadu” nekadašnji štoper zagrebačkog Dinama ima priliku da se još jednom predstavi javnosti na Ostrvu.

Joško Gvardiol
foto: Reuters

"Znamo da nas čeka pakao protiv Sitija, ali sam siguran da možemo da pariramo. Siti je favorit, već je viđen putnik u četvrtfinale i to je ono što nas motiviše. U fudbalu se često događaju iznenađenja, moramo da vjerujemo u prolaz", rekao je Gvardiol.

Siti je posljednji put eliminisan u osmini finala još u sezoni 2016/17. kada je bolji bio Monako. Tri puta zaredom je nakon toga ispadao u četvrtfinalu, pretprošle je igrao finale, a prošle polufinale...

POSLJEDNJA ŠANSA ZA INZAGIJA

Mediji iz Italije su saglasni - trener Intera Simone Inzagi rizikuje smjenu ako večeras ne eliminiše Porto.

“Nerazuri” su u Portugal otputovali sa prednošću od jednog gola iz prve utakmice (1:0, strijelac je bio Romelu Lukaku), ali veliki problemi na gostovanjima koje imaju ove sezone stavljaju veliki znak pitanje pred revanš.

Inter je, naime, ove sezone primio 24 gola van “Đuzepe Meace” u Seriji A, još pet na tri gostovanja u Ligi šampiona...

"Inter je u krizi i zabrinut sam. Nadam se da je ekipa dovoljno dobra i da trener ima kontrolu, ali rezultati to ne pokazuju", rekao je bivši predsjednik Masimo Morati.

Romelu Lukaku
foto: Reuters/Daniele Mascolo

Spremnost milanskog kluba da savlada Napoli, Milan dva puta i Atalantu (sve to je uradio u 2023), a da gubi bodove od rivala kao što su Monca, Empoli, Sampdorija, Bolonja i Specija najbolje govore koliko je Inter nestabilan.

"Ekipa jednostavno nije sređena", kazao je Morati.

Porto je, s druge strane, od oktobra prošle godine doživio samo dva poraza - od Intera i Žil Visentea u prvenstvu, i to u razmaku od samo četiri dana.

U revanšu će “zmajevi” biti oslabljeni neigranjem Otavija (dobio je crveni karton u Milanu).

"Siguran sam da protiv svakog tima u Evropi imamo šansu na svom terenu. Nismo ni u Milanu bili slabiji rival, stvorili smo nekoliko velikih šansi kod 0:0, a onda smo u finišu čak i dobro prošli kada smo ostali sa igračem manje", poručio je trener Porta i nekadašnji fudbaler Intera Seržo Konseisao.

Bonus video: