Maroko, Portugal i Španija podnijeli zajedničku kandidaturu za SP 2030.

Ova zajednička kandidatura biće spoj između Afrike i Evrope, između sjevera i juga Mediterana, te između afričkog, arapskog i euro-mediteranskog svijeta

7099 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Marokanski kralj Mohamed VI objavio je u utorak zajedničku kandidaturu Maroka, Španije i Portugala za domaćinstvo Svjetskog fudbalskog prvenstva 2030. godine.

"Objavljujem pred vašom skupštinom da je Kraljevina Maroko odlučila da sa Španijom i Portugalom podnese zajedničku kandidaturu za domaćina Svjetskog prvenstva u fudbalu 2030. godine", rekao je marokanski kralj u prigodnoj poruci koju je pročitao ministar nacionalnog obrazovanja, predškolskog uzrasta i sporta Čakib Benmusa u Kigaliju, gdje će FIFA u četvrtak imati svoj 73. Kongres.

Ova zajednička kandidatura, bez presedana u istoriji fudbala, biće spoj između Afrike i Evrope, između sjevera i juga Mediterana, te između afričkog, arapskog i euro-mediteranskog svijeta, istakao je suveren u poruci.

Maroko se u prošlosti nekoliko puta kandidovao za domaćina Svjetskog prvenstva, a najbliži je bio organizaciji turnira 2010. kada je izgubio od Južne Afrike.

Ovo je druga službena kandidatura za domaćinstvo Mundijala 2030, nakon što su to početkom februaras zajednički uradili Argentina, Čile, Paragvaj i Urugvaj.

Četiri južnoameričke zemlje su pozvale da se turnir vrati "tamo gdje je fudbal rođen", 100 godina nakon što je prvi Mundijal održan u Montevideu.

Nagađa se da bi u utrku za SP 2030. mogli zajedno da se uključe i Egipat, Grčka, te Saudijska Arabija.

Naredno Svjetsko prvenstvo na rasporedu je 2026. godine u Meksiku, SAD i Kanadi sa 48 reprezentacija.

Bonus video: