Novo nigerijsko čudo i dar od boga za Gent - Gift Orban za 204 sekunde dao tri gola Bašakšehiru

Rađa se nova zvijezda svjetskog fudbala

15767 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters/Murad Sezer
Foto: Reuters/Murad Sezer
Ažurirano: 15.03.2023. 20:23h

Prezime mu je isto kao premijeru Mađarske, iako je iz Nigerije. Ime mu znači poklon, a za navijače Genta je baš kao dar sa neba - Gift Emanuel Orban vodi belgijski klub u četvrtfinale Lige konferencija, jer je za tri minuta dao het-trik na gostovanju Bašakšehiru!

Napadač rođen 17. jula 2002. je prvi kontakt sa evropskim fudbalom imao u novembru 2021, kada su ga na turniru u Nigeriji primijetili skauti Stabeka.

Stigao je u Norvešku, ali se nije puno zadržao, jer mu je istekla viza. U maju prošle godine je potpisao za taj klub, upisao 19 golova i sedam asistencija na 24 utakmice, pa ga je Gent kupio za 3,3 miliona eura.

Možda se ispostavi da je to jedna od najboljih kupovina u posljednjim godinama, jer je Orban nezaustavljiv.

U Župile ligi je na debiju pogodio dva puta, ukupno sedam na pet utakmica, dok je u revanšu 1/16 finala Lige konferencija donio produžetke protiv Karabaga, a onda i pogodio u penal seriji.

Bio je strijelac i u remiju na prvoj utakmici sa Bašakšehirom (1:1), a večeras mu je trebalo tačno 204 sekunde da tri puta savlada iskusnog Volkana Babadžana - prvo na početku 31. minutu na asistenciju Hjun-Seok Honga, potom u 32. sa 20-ak metara, a u 34. iz drugog pokušaja.

Dakle, na devet utakmica je dao čak 12 golova, a sedam na posljednja dva, jer je prije tri dana u pobjedi na gostovanju Varegemu (6:2) pogodio četiri puta.

Tačku na dvomeč stavio je Ugo Kajpers u 37. minutu, a domaći su dali utješni gol preko Adnana Januzaja u 88. minutu za konačnih 1:4.

Bonus video: