Crna Gora ne gubi na startu - ohrabrenje i upozorenje

Fudbalska reprezentacija Crne Gore nikada nije izgubila na startu takmičarskog ciklusa - a bilo je 10 takvih početaka. Bilans od pet pobjeda i pet remija je nešto iz čega selekcija Miodraga Radulovića može da crpi optimizam pred meč sa Bugarskom naredne sedmice u Razgradu. Ipak, činjenica da se naša reprezentacija nikada nije plasirala na veliko takmičenje, uprkos sjajnim rezultatima u prvim utakmicama, pokazuje da dobar start nije dovoljan - samo je neophodan da bi se ostalo u trci

11023 pregleda 7 komentar(a)
Prošli kvalifikacioni ciklus, za SP u Kataru, Crna Gora je otvorila pobjedom u Letoniji 2:1, Foto: FSCG
Prošli kvalifikacioni ciklus, za SP u Kataru, Crna Gora je otvorila pobjedom u Letoniji 2:1, Foto: FSCG

Pet pobjeda, pet remija, nula poraza - nikada fudbalska reprezentacija Crne Gore u minulih 15 godina nije izgubila na startu takmičarskog ciklusa, bilo da se radi o kvalifikacijama za Mundijal, kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo ili najmlađem Uefinom takmičenju, Ligi nacija. A bilo je 10 takvih početaka - respektabilna brojka, respektabilan učinak.

Ovaj podatak, doduše, zvuči pomalo nestvarno za selekciju koja nikad nije uspjela da se dočepa nekog velikog takmičenja. “Sokoli” su, obično, padali kako su se zahuktavala takmičenja, a završetak gotovo svakog ciklusa nije bio ni približno blistav kao početak.

Naredne sedmice, u petak 24. marta u Razgradu, selekcija Miodraga Radulovića igraće protiv Bugarske na otvaranju novog ciklusa kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. S obzirom na već proklamovanu želju, ili čak i cilj - da se Crna Gora u konkurenciji Srbije, Mađarske, Bugarske i Litvanije dočepa jednog od dva prva mjesta i prvi put se plasira na završnicu, početak je značajan, krucijalan.

66,7 odsto je procenat uspješnosti crnogorske reprezentacije u prvim utakmicama takmičarskih ciklusa - kvalifikacija za Svjetsko, Evropsko prvenstvo i Ligu nacija. Na 10 utakmica, “sokoli” su od mogućih 30 osvojili 20 bodova, ostvarili su pet pobjeda i pet remija, a nisu doživjeli poraz

Zvuči pomalo surovo, ali je tako - duel na “Huvefarma areni” ima praktično eliminacioni karakter. Ne da bi se Crna Gora plasirala, već da bi ostala u trci za odlazak na Euro. Jer, ako ni dobri počeci nisu bili nikakva garancija plasmana na veliko takmičenje, šta onda očekivati u slučaju neuspjeha?

Kako god, dosadašnjih 10 početaka su nešto iz čega Stevan Jovetić, Stefan Savić i društvo mogu da crpe optimizam u vjerovatno posljednjoj šansi generacije da se plasira na veliko takmičenje.

Zanimljivo, Crna Gora je tri puta na startu igrala sa Rumunijom, sada će se treći put sastati sa Bugarskom. Sve je počelo septembra 2008.

CRNA GORA - BUGARSKA 2:2 (SEPTEMBAR 2008)

Prva, istorijska takmičarska utakmica reprezentacije Crne Gore, u kvalifikacijama za SP u Južnoj Africi 2010. Remi pod Goricom imao je gorak ukus, jer su Bugari stigli do boda u sudijskoj nadoknadi vremena, i to sa igračem manje - 2:2, golom Blagoja Georgijeva iz slobodnog udarca. Prethodno su gosti poveli preko Stijana Petrova, a “sokoli” preokrenuli golovima Mirka Vučinića iz slobodnog udarca i Jovetića iz penala. Ovakav remi toliko je usporio selekciju Zorana Filipovića, koja je debitovala na velikoj sceni, da je prva i jedina pobjeda u tom ciklusu stigla tek u pretposljednjem kolu, protiv Gruzije (2:1), golom Andrije Delibašića.

CRNA GORA - VELS 1:0 (SEPTEMBAR 2010)

Start kvalifikacija za EP 2012. u Ukrajini i Poljskoj, takmičarski debi Zlatka Kranjčara na klupi i početak velike serije - minimalna pobjeda protiv Velsa Gareta Bejla i Krega Belamija pod Goricom, zahvaljujući minijaturi Mirka Vučinića u finišu prvog poluvremena.

Pobijedila je Crna Gora potom Bugarsku u Sofiji, pa Švajcarsku pod Goricom, sve po 1:0, uzela bod na Vembliju, a ni pad u drugom dijelu i Kranjčareva smjena nisu zaustavili “sokole” ka baražu, jedinom do sada, u kojem je bolja bila Češka.

CRNA GORA - POLJSKA 2:2 (SEPTEMBAR 2012)

Branko Brnović ostao je na klupi, a Crna Gora je kvalifikacije za SP otvorila domaćin mečom protiv Poljske. Vatrometni duel pod Goricom, obilježen ubacivanjima raznih predmeta u teren, završen je 2:2 - gosti su poveli na startu golom Blaščikovskog iz penala, koji je izborio Levandovski, “sokoli” preokrenuli već do poluvremena golovima Nikole Drinčića i Vučinića, ali su Poljaci izjednačili na 2:2. Jovetić je u finišu promašio veliku šansu za pobjedu.

I ovakav remi bio je dobar zamajac, no Crna Gora je posustala u drugom dijelu, nakon poraza od Ukrajine kod kuće 4:0.

CRNA GORA - MOLDAVIJA 2:0 (SEPTEMBAR 2014)

Mirko Vučinić i Žarko Tomašević donijeli su trijumf protiv Moldavaca, ali je ciklus za Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. “upropašten” već u drugom kolu, remijem bez golova u Lihtenštajnu. Prerano je Crna Gora izgubila realne šanse da ostane u trci u konkurenciji Rusije, Švedske i Austrije, a Brnović je odradio svoj posljednji ciklus u četvorogodišnjem mandatu.

RUMUNIJA - CRNA GORA 1:1 (SEPTEMBAR 2016)

Srećan remi na debiju Ljubiše Tumbakovića u ciklusu Mundijala u Rusiji 2018. gdje je Crna Gora sve do kraja bila u konkurenciji za plasman na Mundijal. Jovetić je pet minuta prije kraja donio izjednačenje u Klužu, a onda su Rumuni duboko u sudijskoj nadoknadi promašili penal. Stigla je potom pobjeda u Danskoj - vjerovatno najveća gostujuća u istoriji crnogorske reprezentacije. Ipak, poraz u Jermeniji nakon vođstva 2:0 je usporio, a poraz od Danaca pod Goricom pokopao sve nade.

RUMUNIJA - CRNA GORA 0:0 (SEPTEMBAR 2018)

Prvo izdanje Uefine Lige nacija, solidan nastup u Ploeštiju, i novi remi sa Rumunima, 0:0. Dva puta je potom Tumbakovićeva selekcija pobijedila Litvaniju, ali i oba puta izgubila od Srbije, te Rumunije pod Goricom - za 3. mjesto od četiri tima.

BUGARSKA - CRNA GORA 1:1 (MART 2019)

Drugi “gorak” remi sa Bugarskom na startu kvalifikacija za Euro 2020, iako remi u Sofiji ne može da se tretira kao loš rezultat. Domaći su, naime, izjednačili u finišu iz nepostojećeg penala, dosuđenog zbog faula napravljenog metar izvan šesnaesterca. “Sokoli” su prethodno vodili golom Stefana Mugoše, imali i velike šanse da daju drugi gol. Stigao je potom poraz pod Goricom od Engleza 5:1, pa dešavanja pred meč sa Kosovom - odlazak Tumbakovića, igrača Ivanića i Stojkovića, i šanse su odmah propale...

KIPAR - CRNA GORA 0:2 (SEPTEMBAR 2020)

Druga Liga nacija, C kategorija, pod Farkuom Hadžibegićem i jedini slučaj dobrog starta - dobrog završetka. Jovetić je sa dva gola sredio Kiprane u Nikoziji, a Crna Gora osvojila prvo mjesto i plasirala se u B Ligu nacija.

LETONIJA - CRNA GORA 1:2 (MART 2021)

Pobjeda na debiju Miodraga Radulovića - dva gola Jovetića i preokret po teškom terenu u Rigi. Pobijeđen je i Gibraltar, šest bodova nakon dva kola, ali su stigli mečevi sa jačim rivalima i Crna Gora je završila 4. u grupi za Mundijal u Kataru, iza Holandije, Turske i Norveške.

CRNA GORA - RUMUNIJA 2:0 (JUN 2022)

Svježa su sjećanja na dobar start trećeg izdanja Lige nacija i pobjedu protiv Rumunije pod Goricom golovima Mugoše i Marka Vukčevića. Obećavao je i ovaj ciklus, posebno nakon velikog trijumfa u Bukureštu, ali su porazi u dva posljednja kola od BiH i Finske spustili “sokole” na zemlju - na 3. mjesto.

Bonus video: