Gaćinović poslije odlaska iz Dečića: Gdje vam je nestao kvalitet?

Vladimir Gaćinović tvrdi da je otišao iz Dečića jer nije našao očekivano - vanserijski fudbalski talenat crnogorskog podneblja

6874 pregleda 9 komentar(a)
Vladimir Gaćinović, Foto: FSCG
Vladimir Gaćinović, Foto: FSCG

Sa puno želje, entuzijazma pred početak priprema za proljeće u prvoligaškom karavanu, klupu Dečića preuzeo je iskusni trener, Vladimir Gaćinović. Nije se, međutim, dugo zadržao u Tuzima - otišao je nakon svega šest utakmica. Uprkos tri startna poraza, njegov odlazak jeste iznenađujući, jer je došao nakon dvije dobre partije Tuzana, pogotovo u remiju kraj Bistrice na gostovanju Sutjesci, aktuelnom prvaku i lideru na tabeli (1:1).

U posljednjem remiju na Starom aerodromu protiv Arsenala, zbog jakih udara vjetra i lošeg terena i nije bilo uslova za precizan pas i tečnu igru, pa je duel okončan bez golova.

Gaćinović je potom “digao sidro”, a u razgovoru za “Vijesti” objašnjava zašto.

- Jednostavno, nisam bio srećan. Kada toga nema, onda je najbolje da se rastanemo, mada priznajem da su me sjajno prihvatili čelnici kluba, braća Drešaj, ali i svi zaposleni. Oni za klub žive 24 sata, ali Dečić je u tranziciji, gradi se infrastruktura, novi stadion i baš imaju mnogo posla. Rekao bih da sam došao u pogrešno vrijeme - kazao je 57-godišnji trener.

Tuzani su pod vođstvom Gaćinovića startovali sa tri poraza, a onda upisali pobjedu i dva remija. Dečić se sa treće spustio na petu poziciju, tri boda udaljen od mjesta na kojem je završio jesenji dio sezone.

- Susreo sam se sa ‘tri tone’ problema. Na stranu odlazak 11 igrača i nova ekipa, problemi sa povredama i bolesti, jer se uz sve to nadovezao zemljotres u Turskoj, potom dugotrajan put sa priprema u Antaliji i stalne igre na gostujućem terenu. No, to nije najveći problem. Smatram da je aktuelni problem crnogorskog fudbala nedostatak talenta, u velikom je padu i u odnosu na moj prethodni rad u Crnoj Gori, prije 10 godina u Igalu - smatra Gaćinović.

I nije siguran u razloge pada.

- Ne živim u Crnoj Gori i ne znam kako se radilo, ali i ne mislim da je baš do rada ili kvaliteta terena. Činjenica je da Crna Gora nije dala igrača za veliki klub već deceniju, a ja pamtim, igrao sam, pratio i tvrdim da je to podneblje bilo najveći rasadnik talenata u bivšoj velikoj Jugoslaviji. I na stranu lokal patriotizmi, Dejan Savićević i Predrag Mijatović su najbolji fudbaleri u istoriji jugoslovenskog fudbala. Bili su vedete velikog Milana i šampionskog Reala, reprezentacije - tvrdi Gaćinović.

Upravo ga je želja da radi sa talentovanim igračima, kako kaže, dovela u Crnu Goru.

- Privukao me je kvalitet, ali ga nisam uvidio u Crnoj Gori. To je za mene veliko iznenađenje i razočaranje. Ne znam zašto je to sada tako. Ne mislim da je do rada ili loših terena, pa na kakvim je Savićević postao toliko veliki?! Imao sam ponude drugih klubova, ali sam izabrao Dečić. Nisam se pokajao, jedino zbog sjajnog odnosa zaposlenih i uprave - kaže Gaćinović.

Njegov sada već bivši klub traži četvrtog trenera ove sezone.

- Uz malo sreće, Dečić može da osvoji Kup Crne Gore i 3. mjesto. Liga je i prema koeficijentu na evropskom dnu, a i vidan je nedostatak kvaliteta, pa se uz malo sreće može do tih ciljeva - zaključio je Gaćinović.

Bonus video: