Italijani su predugo čekali: Nismo najbogatiji, ali imamo pravo da sanjamo

Serija A će imati tri predstavnika u četvrtfinalu Lige šampiona - Napoli, Inter i Milan, poslije 17 godina. "Azuri" plasmanom među osam najboljih došli do najvećeg uspjeha u istoriji

5040 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Italijanski fudbal jeste godinama u krizi, finansijski ne može da parira najvećim klubovima u Evropi, pogotovo premijerligašima, ali ove sezone u Ligi šampiona je situacija bitno drugačija nego prethodnih.

Čak tri predstavnika u četvrtfinalu imaće "kalćo", jer su plasman među osam najboljih izborili Napoli, Inter i Milan, zajedno sa Mančester sitijem, Bajernom, Real Madridom, Čelsiijem i Benfikom.

Ni za jednog od tri tima sa Apenina ne može da se kaže da je iznenađenje što je prošao (Napoli je eliminisao Ajntrant, Inter bio bolji od Porta, a Milan od Totenhema), ali da ovo nije običan rezultat govori podatak da Italijani čak 17 godina nisu imali tri ekipe u ovoj fazi takmičenja u Ligi šampiona.

Posljednji put se to desilo u sezoni 2005/06. kada su u četvrtfinalu bili najveći - Juventus, Inter i Milan.

Samo su "rosoneri" tada prošli u polufinale (savladali su Lion, potom ispali od novog šampiona Barselone), dok su "stara dama" i "nerazuri" ispali od Arsenala odnosno Viljareala.

Sezonu kasnije je Milan bio prvak Evrope, 2010. je taj uspjeh ponovio Inter i Italija od tada čeka na krunu u Ligi šampiona. Mada je dva puta bio blizu Juve koji je zaustavljen u finalima 2015. i 2017. kada ga je pobjeđivao Real...

"Nismo najbogatiji, nismo ni blizu, ali imamo pravo da sanjamo", piše "Gazeta delo sport".

Najbolji utisak među italijanskim predstavnicima je ove sezone bez dileme ostavio Napoli.

"Azuri", koji su dominantni u Seriji A, najefikasnija su ekipa u Ligi šampiona - dali su 25 golova, prošli su dominantno grupu u kojoj su bili Liverpul, Ajaks i Rendžers.

U osmini finala je Napoli potvrdio snagu u dvomeču sa Ajntrahtom (2:0 u Frankfurtu, pa 3:0 u Napulju), kako igra reklo bi se da mu se ne bi obradovao niko na žrijebu koji je u petak u podne.

"Izjava Pepa Gvardiole da smo trenutno najbolji tim u Evropi me ne čini ponosnim, nema baš nikakav uticaj na mene. To je igrica koju svi znaju i koja za cilj ima stavljanje pritiska na druge. Da li da stavimo Napoli ispred Sitija? Ako Siti potroši 900 miliona u poređenju sa naših devet, postoji razlog za to. To je igrica kojom žele da nas uzdignu kako bi nas srušili", rekao je Lućano Spaleti, koji je odveo Napolitance u prvo četvrtfinale u klupskoj istoriji.

Inter
foto: Reuters

Napoli, Inter i Milan nisu primila gol u osmini finala - i to je nešto što govori da rezultat ove sezone nije slučajan. I da može da predstavlja najavu boljih dana za italijanski fudbal.

Milanski giganti nisu bili tako napadački moćni kao Napoli, već su do četvrtfinala došli na - italijanski način.

Pogotovo Inter, koji je nakon pobjede od 1:0 kod kuće igrao na nulu u Portu - dugo je odolijevao bez problema, da bi u sudijskoj nadoknadi preživio tri velike šanse. Ostalo je 0:0...

"Najbitnije je da je Inter nakon 12 godina u četvrtfinalu", poručio je trener Simone Inzagi.

I Milanu je protiv Totenhema bio dovoljan jedan gol (dao ga je Braim Dias), jer je u 180 minuta londonski tim bio praktično bezopasan...

AC Milan
foto: Reuters

Dobar dio italijanske javnosti pred žrijeb ima želju da vidi italijansko četvrtfinale kao garanciju da će imati makar jednog predstavnika u polufinalu.

Bonus video: