Reizbior Infantina, cilj mu je da vodi Fifa na četiri Mundijala

Đani Infantino reizabran bez glasanja, jer nije imao protivkandidata, cilj mu je da rezerve Fife podigne na 11 milijardi, sa jedne kada je preuzeo dužnost 2016.

4785 pregleda 1 komentar(a)
Neprikosnoveni vladar fudbala još četiri godine, Foto: Reuters
Neprikosnoveni vladar fudbala još četiri godine, Foto: Reuters

Đani Infantino biće predsjednik FIFA-e do 2027. godine. Reizabran je sinoć na 73. Kongresu FIFA-e u Ruandi i nije imao protivkandidata.

Infantino je preuzeo FIFA-u 2016. godine, a tri godine kasnije ponovno je izabran bez konkurencije. Sada se istorija ponovila.

Potpredsjednik FIFA-e, šef Azijske fudbalske konfederacije Salman bin Ibrahim Al Kalifa, potvrdio je da je samo jedna osoba podnijela kandidaturu - Infantino.

"Prema članovima 3. i 32. Kongres može odlučiti da izabere predsjednika bez glasanja ako je predložen jedan kandidat, a to znači jednoglasa saglasnost kongresmena”, istakao je Al Halifa.

Delegati su to pozdravili aplauzom i tako su prošli izbori.

A ima 211 glasova iz svih nacionalnih saveza: 55 iz Evrope, 54 iz Afrike, 46 iz Azije, 35 iz Sjeverne Amerike, 11 iz Okeanije i 10 iz Južne Amerike.

Ko je bio protiv - Skandinavija i Njemačka!

Predsjednik DFB Bernd Nojndorf rekao je: "DFB neće podržati reizbor Infantina. Dobili smo malo ili nimalo informacija od FIFA-e o raznim pitanjima. FIFA mora postati mnogo otvorenija i transparentnija organizacija u odnosima s nacionalnim savezima,” smatra Njemački savez.

Protiv Infantina je i Danska zbog kršenja zakona među migrantima i zabrane "OneLove" kaoitenskih traka na Svjetskom prvenstvu 2022, a Norveška zbog koketiraja Infantina sa političarima i netransparentan rad. Švedsak optužuje zbog ucjena siromašnim zemaljama...

Protiv Infantina se s vremena na vrijeme oglasio i predsjednik La Lige Havijer Tebas - kritikovao je podršku Superligi i želju da se Svjetsko prvenstvo održava svake dvije godine.

"Svima onima koji me vole, znam da ih ima mnogo, a onima koji ne vole, ima i njih, volim vas sve, posebno danas", rekao je Infantino. I obećao je da će i dalje služiti fudbalu.

"Prihodi FIFA-e dosegli su rekordni nivo za ciklus od 2019. do 2022. godine - 7,5 milijardi dolara. I to je poseban uspjeh, budući da je razdoblje palo na pandemiju koronavirusa. Kada sam se pridružio organizaciji, rezerve su bile oko milijardu dolara. Sada iznosi gotovo 4 milijarde dolara..Obećavamo nove rekordne prihode u sljedećem ciklusu od 11 milijardi dolara, a to ne uključuje novo Svjetsko klupsko prvenstvo, pa bi se brojka mogla povećati za još par milijardi.”

Svjetsko klupsko prvenstvo održaće se u ljeto 2025. godine, a biće 32 kluba, sigurni su Čelsi, Real Madrid, Flamengo, Palmeiras, Monterej, Sijestl, Al-Hilal, Al-Ahli i Vidad Kazablanka.

Infantino bi mogao ostati na dužnosti i do 2031. jer je preuzeo FIFA-u nakon ostavke Sepa Blatera 2016. godine. Ali prve tri godine, od 2016. do 2019., ne smatraju se službenim a ima pravo na tri četvorogodišnja mandata i ulupno četiri svjetska prvenstva.

Bonus video: