Crnogorske fudbalske sudije imaju perspektivu

Kandidati FSCG, Luka i Ivan Pejović, te Emir Kulogija uz belgijske sudije najbolji polaznici Uefinog seminara u Nionu

3805 pregleda 0 komentar(a)
Luka Pejović u VAR sobi u Nionu, Foto: Privatni album
Luka Pejović u VAR sobi u Nionu, Foto: Privatni album

Fudbal je odavno više od igre, svijet za sebe, sprot sa milijardama obožavalaca. To je i jedna velika porodica, u kojoj svi imaju važna zaduženja i zadatke, a nezamisliv je bez suđenja. Greške znaju biti izuzetno skupe, a Fifa i naročito Uefa godinama unazad tome posvećuju posebnu pažnju, uvođenje skupe tehnoligije je samo jedan do segmenata, uz brojne programe.

Jedan od njih je i “CORE 57”, koji podrazumijeva šansu najtalentovanijima da kroz edukaciju dođu do nivoa da sude i najveće utakmice. Taj program započela su i trojica crnogorskih sudija, Luka Pejović sa A liste, ali i asistenti Ivan Pejović i Emir Kulogija. Oni su se nedavno vratili iz kampa Uefe u Nionu, gdje su prošli prvi sedmodnevni seminar i bili među najboljim polaznicima.

- Sa ponosom možemo da istaknemo da smo na pravi način reprezentovali rad Komisije za suđenje u FSCG, koji vode Amil Gerina i Goran Mihaljević, bili smo rame uz rame sa Belgijom, koja je akreditovala sudije iz najjače lige, dok smo mi došli sa Perspektivne liste, a ja konkretno sudim Drugu ligu. A da bi se pristupilo seminaru potreban je međunarodni sertifkat znanja engleskog jezika, poznavanje fudbalske teorije, detaljni medicinski i fitnes programi, fizička priprema i čak se mjeri procenat masti. Sa lakoćom smo sve testove prošli, a rad je priča za sebe, od osam do 20 sati, svakodnevno i testovi, i predavanja, obuka, čak i rad sa psihologom - kaže 26-godišnji Luka Pejović, jedan od dvojice najmlađih polaznika.

Luka Pejović
foto: Privatni album

Uefa je Pejoviću za mentora oredila Turčina Bariša Šimšeka, koji vodi sudijsku organizaciju u Azerbejdžanu. Englez zadužen za rad sa asistentima u svoj zemlji, Stiv Čajld pratiće u narednih šest godina napredak Ivana i Emira.

- Novo okupljanje tima je u oktobru u Nionu, do tada moramo da radimo prema programima, dobili smo čak i fitnes trenera. Tokom drugog boravka napredak će biti na testu suđenjem jedne od utakmica u Švajcarskoj ili Francuskoj. Tu nema improvizacije, sudije sa Fifa liste su sada profesionalci i to je rad, ishrana i priprema kao kod vrhunskih sportista. Najbolji primjer tome dao je jedan od najboljih, Holanđanin Dani Makeli, koji nam je dao jedan potpuno novi pogled na psihološku pripremu, reakcije u slučaju greške... To je profesionalac na čijoj bi formi pozavidjeli najveći sportisti - objasnio je Luka Pejović, laborant u Kliničkom centru.

On je zbog povreda rano prekinuo fudbalsku karijeru i igranje u drugoligaškom rangu, Cetinje, Lovćen...

- Želio sam da ostanem u fudbalu i izabrao sam odličan put, za sada mogu i da radim, makar dok ne uspijem do najveće liste. U Nionu naročito impresioniraju VAR sobe, iz kojih se prati završnica Lige šampiona, ali smo se odlično snašli, iako smo prvi put imali prilike da uopšte vidimo kako to funkcioniše. A cilj mi je jasan, napredak do utakmica Meridanbet 1. CFL-a, a nakon dvije godine i da se izborim za status internacionalca. Sudije sa ovog podneblja su jako cijenjene, navikle su na teže uslove i naročito je Milorad Mažić otvorio vrata najvećoj sceni. Najbrojnija smo grupa, ali ne i prva na Uefinim seminarima. Naš najbolji sudija Nikola Dabanović je bio među sudijama koji su prošli seminare, a u ovoj sezoni je sa visokim ocjenama sudi u sva tri evropska klupska takmičenja - zaključio je Pejović.

Bonus video: