Stefan Savić za Vijesti: Šta bi nam značila pobjeda nad Srbijom ako izgubimo u Bugarskoj

Stefan Savić za “Vijesti” uoči starta kvalifikacija za plasman na Evropsko prvenstvo

20985 pregleda 23 komentar(a)
Stefan Savić, Foto: FSCG
Stefan Savić, Foto: FSCG

Kada je sa 19 godina, sedam mjeseci i tri dana debitovao za Crnu Goru, u “zlatno doba” našeg fudbalskog tima, Stefan Savić bio je mladić sa snovima.

Sada, kao 32-godišnjak, 13 godina i 63 meča kasnije, a nekoliko dana pred početak novog poglavlja, ima iste snove - da sa crnogorskim timom dođe do najveće scene, na kojoj je odavno u klupskoj karijeri.

”Dugo sam tu i sa istim žarom i željom, možda i većom nego ikad, čekam još jedan početak. Mnogo puta sam rekao i ponavljaću do kad god je potrebno - moj cilj je da sa Crnom Gorom dođem do velikog takmičenja. Za taj cilj sam od prvog dana davao 100 odsto sebe, tu ću da radim i ubuduće, a ako ne uspijem da ga ostvarim, moći ću da se pogledam u ogledalo i da kažem - dao sam sve što sam imao”, kaže Savić za “Vijesti”.

Od drugog takmičarskog ciklusa u istoriji našeg fudbala, Savić je u nacionalnom timu. Na debiju je bio, ispostavilo se, najbliži, kao član generacije koja je stigla do plej-ofa za EP 2012.

”Nekada nam je falilo sreće, a moramo da budemo i realni - mnogo puta i kvaliteta. Težak je sistem takmičenja, krećemo najčešće iz četvrtog ili petog šešira, imamo ispred nas selekcije koje su, i na papiru i na terenu, jače od nas, neke od njih i prilično. Ali, nikada se nismo predavali unaprijed i nikada, a bio sam dio raznih generacija, želja i motiv svih igrača sa kojima sam igrao nisu bili upitni”, ističe Savić.

Iskustvo ga je, međutim, naučilo da takmičarske ambicije ne smiju da budu opterećenje.

”Da učestvujemo na svakom velikom takmičenju onda bismo igrali pod moranjem. U takvoj sam situaciji u Atletiku, nama je plasman u Ligu šampiona svake sezone - obaveza. Sa Crnom Gorom je druga priča, mi tražimo i borimo se za iznenađenje. I u toj borbi, često smo, čini mi se, i nerealni. Takav nam je i mentalitet da smo skloni pretjerivanju i euforiji. Recimo, napravimo jedno iznenađenje, a pravili smo ih, i odmah se u javnosti stvori slika da smo blizu, da je sve osim plasmana neuspjeh...”, ističe Savić.

I tako, pun iskustva i (realnih) ambicija, Savić će narednog petka u Razgradu, protiv Bugarske, predvoditi naš nacionalni tim u prvom meču kvalifikacija za Euro 2024, u grupi u kojoj su još Srbija, Mađarska i Litvanija.

”Pročitao sam u ‘Vijestima’ da nikada nismo izgubili prvi meč u kvalifikacijama. Iskreno, iznenadio sam se malo, nisam znao za taj podatak. Nadam se da ćemo nastaviti, a da ćemo, za razliku od prethodnih izdanja, imati i pravi finiš. A biće teško na startu, Bugarska sigurno ima ambicije da pokaže više nego u posljednje vrijeme, prednost domaćeg terena... Imamo kvalitet, imamo motiv, daćemo sve od sebe, kao i uvijek”.

Fraza da je svaki naredni meč najvažniji u profesionalnom fudbalu je apsolutno tačna. Igračima i trenerima je “zabranjeno” da razmišljaju unaprijed, navijačima i javnosti, s druge strane, nije - Crna Gora počinje kvalifikacije u Bugarskoj 24. marta, ali meč koji se čeka igra se tri dana kasnije u Podgorici, protiv Srbije.

”Jasno mi je da se o nekim utakmicama govori i piše više nego o drugim, da se možda i neke pobjede priželjkuju i slave više nego druge, ali, iskreno - šta nam znače tri boda protiv Srbije, ako izgubimo u Bugarskoj. S druge strane, ako pobijedimo u Bugarskoj, onda bi i bod protiv Srbije možda bio dobar rezultat. Dakle, nama je prvi meč apsolutno najvažniji, tako mora da bude, to je fudbalsko pravilo, a pritom - jako je važno da ponovo krenemo dobro, pozitivan rezultat daje i mirnoću i motiv za dalje”, ističe Savić.

Ali, ipak ne krije da iščekuje podgorički duel sa Srbijom, nakon što nije bio akter dva prethodna meča protiv komšija, u Ligi nacija, 2018. godine (Srbija je oba puta slavila - 2:0 u Podgorici, 2:1 u Beogradu).

”Nisam igrao tada zbog povrede, tako da će ovo biti moja premijera protiv komšija. Vjerujem da će to da bude jedna velika i prava sportska manifestacija, duel najboljih igrača dvije susjedne zemlje i treba da se radujemo takvim utakmicama.

Mislim da je uoči prošle utakmice bilo previše priče i pravila se fama, a riječ je o sportskom događaju u kome se uživa. Vjerujem da će biti tako i sada, a nije ni prvi ni posljednji put da se na sportskom polju sastanu selekcije Crne Gore i Srbije. I važi isto kao i u svakoj drugoj utakmici - učinićemo sve što znamo da pobijedimo, ako je neko bolji, čestitaćemo”, zaključio je Savić.

Bonus video: