Nikola Krstović za "Vijesti": Došlo je vrijeme da napravimo veliki rezultat

Intervju: Nikola Krstović nakon odličnih izdanja u Slovačkoj dolazi na okupljanje reprezentacije

23529 pregleda 11 komentar(a)
Nikola Krstović, Foto: FSCG
Nikola Krstović, Foto: FSCG

Od 2019. godine neprikosnoveni vladar slovačkog fudbala je Slovan iz Bratislave. Ekipa koju je nikšićka Sutjeska prije četiri godine senzacionalno eliminisala u kvalifikacijama za Ligu šampiona od tog ljeta ne silazi sa trona Fortuna lige, ali bi ove sezone situacija mogla da se promijeni.

Do kraja šampionata ostalo je još devet utakmica, a u ovom trenutku najbliži tituli je DAC, koji ima četiri boda više od Slovana. Ukoliko se to dogodi i ekipa iz Dunajske Strede osvoji istorijsku, prvu titulu, najveće zasluge pripašće Nikoli Krstoviću. Crnogorski napadač od početka sezone igra odlično, na 28 utakmica u svim takmičenjima je postigao 23 pogotka, a nagrada za sjajne partije je stigla prije nekoliko dana kada je sa ekipom produžio ugovor do 2027. godine.

”Produžili smo saradnju kako bismo obradovali navijače, ali i da bih ja bio zadovoljan. Napravili smo jednu lijepu priču za ono što slijedi. Vezali smo se novim ugovorom, jer imamo velike planove. To je način da se klub zahvali meni, ali i ja klubu nakon godinu i po dobrog i poštenog fudbala”, kazao je Krstović na početku razgovora za “Vijesti”.

Krstović je sezonu počeo golovima u kvalifikacijama za Ligu konferencija. Na četiri meča (po dva protiv Kliftonvila i Vikingura) je postigao pet pogodaka, ali je u 3. kolu bolji bio rumunski FCSB, nekadašnja Steaua.

”Na početku sezone je došao novi trener. Sve je bilo novo, novi planovi, proces. Ušli smo u sezonu dobro, dobro smo gurali i u Evropi, ali smo poslije toga eliminisani. Bili smo malo u krizi, a poslije toga izašli mnogo jači. Ušli smo u jedan niz, u domaćem prvenstvu počeli da stižemo Slovan. Na dobrom smo putu, imamo još devet finala, danas igramo sa Trnavom. Nadamo se da ćemo klubu donijeti prvu titulu u istoriji. Mlada smo ekipa, imamo mladog, ali i iskusnog trenera. Uz njega možemo da napravimo nešto veliko”, smatra 22-godišnji napadač.

Nikola Krstović
foto: DAC Dunajska Streda

Uoči početka sezone cilj je bio osvajanje duple krune. Iz meča u meč je ekipa igrala sve bolje, ali je u Kupu zaustavljena u šesnaestini finala. U prvenstvu sve ide po planu - DAC je vezao 16 mečeva bez poraza, posljednji je pretrpio još u avgustu od Trenčina. Za razliku od ekipe iz Dunajske Strede, Slovan je na posljednjih pet mečeva samo jednom pobijedio. Do kraja sezone rivali će se sastati još dva puta, a u posljednjem susretu nije bilo pobjednika - 1:1.

”Cilj je bio da pokušamo da osvojimo duplu krunu. U Kupu smo nesrećno ispali od drugoligaša. Kada je riječ o prvenstvu - idemo utakmicu po utakmicu. Nadali smo se da će Slovan kiksati - imali smo taj derbi, vodili, ostali sa igračem manje, a onda su oni izjednačili. Poslije toga su kiksali. Nadamo se da će to doći na svoje. Imamo četiri boda prednosti, moramo pokazati da smo najbolji ove godine.”

Ne bi bilo iznenađenje ukoliko DAC osvoji titulu. Klub je, kaže Krstović, odlično organizovan, sve funkcioniše besprekorno.

”Klub funkcioniše u najboljem mogućem redu. Ima sve ono što treba da posjeduje jedan pravi fudbalski klub - akademiju, spavanje na akademiji, kuhinju, teretanu, svlačionice, terene sa prirodnom i vještačkom travom... Imamo i napolju teretanu, preko 20 terena na akademiji. Stadion je kapaciteta oko 15 hiljada, što je za ovo malo mjesto sasvim dovoljno. Ima puno navijača, oko šest-sedam hiljada ih je na utakmicama, a kada su jači mečevi onda je pun stadion. Mali, lijep grad, blizu je Bratislava. Mislim da u okolini niko nema akademiju sličnu našoj. Mnogo je uloženo i mnogo se vraća. Organizuju se turniri za mlađe selekcije”, objašnjava Krstović.

Nikola Krstović
foto: DAC Dunajska Streda

A kada su takvi uslovi, onda je i logično da je kvalitet fudbala u Slovačkoj na visokom nivou.

”Fudbal u Slovačkoj je kvalitetan. Slovan je igrao osminu finala Lige konferencija, ispao nesrećno, nakon penala od Bazela. Tu smo mi, Trnava, Žilina. U Slovačkoj forsiraju mlade igrače, napravili su imperiju od prodaje mladih fudbalera. Liga je mnogo gledana, igra se atraktivan, brz, jak fudbal. Ekipe igraju fudbal sa puno trčanja, a disciplina je broj jedan.”

Nekadašnji fudbaler Zete i Crvene zvezde razmišlja i o budućnosti. Sa ovakvim igrama odlazak u jaču ligu je realan.

”Imao sam nekoliko dobrih ponuda koje je klub odbio. To je sve urađeno da bih ostao, da pokušamo da uzmemo titulu. Da se prvo to završi u najboljem mogućem redu, a onda ćemo da vidimo šta i kako. Teren je mjerilo za sve.”

Krstovića od ponedjeljka čekaju obaveze sa reprezentacijom. Crna Gora počinje novi ciklus u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Rivali na startu su Bugarska (24. mart) i Srbija (27. mart).

”Sve selekcije su mnogo jake, ali sa svima možemo da igramo. Mislim da je napokon došlo vrijeme da napravimo dobar rezultat, da se plasiramo na veliko takmičenje. Neće biti lako, moramo da pružimo 120 odsto. Pozivam i navijače da nas podrže. Najbitnija je utakmica sa Bugarskom. Za nju se prvo spremamo, da pokušamo da izvučemo pozitivan rezultat. Nakon toga ćemo se spremati za Srbiju.”

Početak je bitan, a Crna Gora uvijek igra dobro na startu. “Hrabri sokoli” nikada nisu izgubili meč na početku bilo kog ciklusa.

”Pokušaćemo da nastavimo taj niz, da kvalifikacije otvorimo kako treba. A onda i da nastavimo sa dobrim igrama. Nama je najveći problem bio da kvalifikacije nastavimo onako kako ih počnemo. Poslije Bugarske igramo kod kuće sa Srbijom i to je dodatni motiv da damo maksimum za našu državu i naš tim.”

Krstović je odmah iz mlade selekcije prekomandovan u A tim. Debitovao je u martu prošle godine na prijateljskom meču sa Grčkom, odigrao pet utakmica, a još čeka prvi gol.

”Svuda me hoće gol, osim kada igram za A tim. Ko zna zašto je to dobro. Možda ga postignem kada najviše bude trebalo. Nadam se i da ću kroz koju godinu preuzeti ulogu lidera, uz pomoć starijih saigrača. Svi u reprezentaciji mi pomažu da se što bolje razvijam, da donosim bolje odluke, da mi bude lakše. Na tome sam im zahvalan. Radujem se dolasku, jer svakog puta mnogo naučim”, zaključio je Nikola Krstović.

Matija je napravio dobar potez

Krstoviću će od naredne sezone saigrač biti Matija Krivokapić, koji je zimus stigao u DAC, ali je odmah proslijeđen na pozajmicu u Mihalovce do kraja sezone.

”Spremaju ga za sljedeću sezonu. Doveli su još jednog napadača, koji je Matijino godiše - kada ja odem, oni će biti spremni da me zamijene, neće morati da se adaptiraju. DAC ima saradnju sa dva-tri kluba u Slovačkoj. Bolje i da igra, nego da sjedi na klupi. Mislim da je to ispravan potez i što se tiče njega i što se tiče kluba. Da krene da se razvija, da se sprema za ono što ga čeka u narednom periodu”, smatra Krstović.

Bonus video: