Lacio osudio antisemitske povike navijača tokom gradskog derbija

Fudbalski savez Italije je ranije pokrenuo istragu zbog navodnih antisemitskih slogana navijača Lacija na gostovanju protiv Napolija 3. marta

3028 pregleda 0 komentar(a)
Navijači Lacija na utakmici sa Romom, Foto: Reuters
Navijači Lacija na utakmici sa Romom, Foto: Reuters

Fudbalski klub Lacio distancirao se danas od antisemitskih povika dijela njegovih navijača tokom gradskog derbija sa Romom.

Ovaj incident je u ponedeljak osudila Jevrejska zajednica u Rimu.

Lacio je u saopštenju naveo da je "uvijek bio prvi da javno osudi, spriječi i bezrezervno suzbije bilo kakve diskriminatorske, rasističke ili antisemitske demonstracije".

Predsjednica Jevrejske zajednice u Rimu Rut Duregelo objavila je u ponedjeljak na Tviteru video snimke navijača Lacija koji ponavljaju antisemitske povike, kao i sliku osobe koja je na tribinama nosila dres sa natpisom "Hitlerson" sa brojem 88, koji se u neonacističkom pokretu koristi u značenju "Hajl Hitler".

Utakmica između Lacija i Rome (1:0) odigrana je u nedjelju, u okviru 27. kola italijanske Serije A.

Fudbalski savez Italije je ranije pokrenuo istragu zbog navodnih antisemitskih slogana navijača Lacija na gostovanju protiv Napolija 3. marta.

Disciplinska komisija je navela da će odluka o tom incidentu biti donijeta najkasnije do 4. aprila, u zavisnosti od istraga koje su toku.

U januaru je sjeverni dio stadiona Lacija bio zatvoren, nakon rasističkog vrijeđanja na gostovanju u Lećeu.

Posljednjih godina pristalice Lacija često su pravile rasističke i antisemitske incidente.

"Pokušali smo da izbjegnemo, izolujemo i suprostavimo se ovim pojavama. Nastavićemo da to radimo bez oklijevanja, kako bismo u Italiji i inostranstvu branili imidž kluba koji nikada nije imao veze sa ovim", dodaje se u saopštenju Lacija.

Bonus video: