Novi Marko Bakić: Bio bi red da iskontrolišem emocije kada igram za Crnu Goru

Crnogorska reprezentacija u četvrtak putuje u Razgrad, meč sa Bugarskom je u petak od 18 sati po našem vremenu

12029 pregleda 8 komentar(a)
Marko Bakić na večerašnjem treningu, Foto: FSCG
Marko Bakić na večerašnjem treningu, Foto: FSCG

Marko Bakić je ponovo u nacionalnom fudbalskom timu Crne Gore, poslije dvije godine.

Transferom, pa igrama, u grčkom OFI-ju sa Krita zavrijedio je poziv Miodraga Radulovića za start kvalifikacija za EURO 2024. i mečeve sa Bugarskom (petak, Razgrad) i Srbijom (ponedjeljak, Podgorica).

“To je za mene izuzetna čast. Od 14-15 godina sam u našim selekcijama, to je za mene bio životni cilj, i nema većeg zadovoljstva od toga kada nosim ovaj dres i ovu opremu”, kazao je Bakić.

Mnogo je puta 29-godišnji Budvanin ponavljao ove riječi, a skoro je 11 godina prošlo od kada je debitovao za A reprezentaciju, a u to vrijeme bio je jedan od najvećih crnogorskih talenata. Prvi meč odigrao je u avgustu 2012. godine, kao 18-godišnjak, protiv Letonije u prijateljskom meču.

Nije, međutim, u crvenom dresu pokazao potencijal - kao da je uvijek imao kočnicu, da li u glavi ili u nogama...

“Baš sam o tome pričao sa mojim bratom (Ognjen Bakić je mladi reprezentativac Crne Gore) o tome da li je moguće da su me baš ta ogromna želja i euforija limitirali. Sada sam već u ozbiljnijim godinama, bio bi red da iskontrolišem emocije. Možda riječima ne znam da ih iskažem, ali su one prema reprezentaciji velike. Iskreno, nisam pokazao ništa posebno u dresu Crne Gore, vjerujem da je došlo vrijeme da se to promijeni”, rekao je Bakić.

Možda bi upravo Bakić, iz drugog plana, zreliji i sa dovoljno fudbalskog iskustva, mogao da bude džoker na sredini terena I na premijeri I u cijelom ciklusu. Ali, o tome, kao I o projekcijama kako bi Crna Gora trebalo da se postavi protiv Bugarske, ne želi mnogo da priča.

“To su pitanja za selektora, vjerujem da ćemo spremiti meč na najbolji mogući način. Bitno je da smo spremni i zdravi, da igramo na veoma dobrom nivou”.

Bugarska nije rival koji uliva sportski strah, ali nije ni Crna Gora u situaciji da potcjenjuje bilo koga, ili da komentariše rivale i njhove eventualne probleme.

“Ne bi bilo korektno kad bismo mi davali sebi za pravo da razmišljamo kakvi su drugi, jesu li u padu ili usponu. Moramo da se okrenemo nama, da spremimo meč što bolje”.

Samo je duel sa Bugarskom u fokusu, iako je mnogo atraktivnija utakmica zakazana za ponedjeljak – gostovanje Srbije pod Goricom.

“O Srbiji se priča sa strane, među nama ne. Moramo korak po korak, Bugarska je cilj, sva koncentracija je na toj utakmici”, ističe Bakić.

Rivali su još i Mađarska i Litvanija - grupa je intrigantna, nema ni unaprijed dobijenih, a ni izgubljenih mečeva.

“Možda će se već nakon dva prva kola malo iskristalisati stanje, ali jasno je da niko nije ekstra-favorit, niko nije klasični autsajder. Sve je moguće, ali idemo samo meč po meč, ništa više”, zaključio je Bakić.

Crnogorska reprezentacija u četvrtak putuje u Razgrad, meč sa Bugarskom je u petak od 18 sati po našem vremenu.

Restart u CFL i Budućnosti

Iza Marka Bakića je živopisna karijera. Iz Mogrena je prije deceniju otišao u Torino, bio u Fiorentini i Speciji, Bragi i Belenensešu, pa Alkorkonu i Muskronu, a nakon tromjesečnog povratka u Crnu Goru (Budućnost) od januara je u OFI-ju.

Nakon Italije, Španije, Portugala i Belgije, u Grčkoj je, za sada, našao sreću.

“Igram dobro, namjestilo mi se da dobijem bitnu ulogu i da sam je iskoristio”, kaže Bakić.

Zanimljivo, iz inostranstva se na kratko vratio u crnogorsku ligu.

“Kao što sam i rekao kada sam dolazio u Budućnost, veoma poštujem crnogorsku ligu. I ako je trebalo da napravim restart, smatrao sam da to treba da bude tamo gdje sam i počeo. Crnogorska liga, Budućnost i rad u Budućnosti dobro su me pripremili za ovo što danas pokazujem”, istakao je Bakić.

Bonus video: