Azerbejdžanac sudi u Razgradu: Crna Gora se nada da će imati više sreće nego sa "čuvenim" Francuzom Bukeom

Agajev je najbolji azerbejdžanski sudija, a iako relativno mlad (35), dugo je na internacionalnoj listi - punih 10 godina.

9425 pregleda 2 komentar(a)
Foto: FS Azerbejdžana
Foto: FS Azerbejdžana

Sudijski komitet Uefe povjerio je 35-godišnjem Azerbejdžancu Alijaru Agajevu djeljenje pravde na meču Bugarska - Crna Gora u petak u Razgradu (18 h), na startu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Agajev je najbolji azerbejdžanski sudija, a iako relativno mlad, dugo je na internacionalnoj listi - punih 10 godina.

Utakmice u grupnoj fazi Lige Evrope vodi od 2015. godine - bez pauze, a od 2022. dobio je da vodi i mečeve Lige šampiona. U najkomercijalnijem i najelitnijem takmičenju Uefe debitovao je 2. novembra 2022, kada je sudio duel Kopenhagen - Borusija Dortmund.

Povjereno mu je i finale Evropskog prvenstva do 19 godina 2016, kada je na teren izveo mlade igrače Francuske i Italije.

Na UEFA rang listi nalazi se u Prvoj kategoriji, gdje je i crnogorski sudija Nikola Dabanović. Radi u savezu svoje zemlje, a diplomirao je i na Nacionalnoj akademiji za fizičku kulturu.

Crna Gora se nada da će sa Agajevim imati više sreće nego na prethodnom gostovanju Bugarskoj, 2019. Francuz Rudi Buke "ukrao" je dva boda crnogorskoj selekciji tako što je domaćinu dosudio penal zbog faula napravljenog najmanje metar izvan šesnaesterca.

Takve kardinalne greške ovoga puta, naravno, neće biti moguće, jer će u Razgradu biti upaljena VAR tehnologija, kao i na svim ostalim mečevima u kvalifikacijama za EP.

VAR sudije neće biti iz Azerbejdžana, već iz iz neke druge zemlje gdje je video-tehnologija odavno u upotrebi i kojim imaju više iskustva u njenom "rukovanju".

Bonus video: