Momci koji mijenjaju sliku budućnosti crnogorskog fudbala

Supertalentovana kadetska reprezentacija Crne Gore danas u Velsu počinje elitnu rundu kvalifikacija za EP - prvi rival je Island (14 h)

10295 pregleda 11 komentar(a)
Island prvi rival: Kadeti Crne Gore, Foto: FOT. PATRYK PINDRAL/ 400mm.pl
Island prvi rival: Kadeti Crne Gore, Foto: FOT. PATRYK PINDRAL/ 400mm.pl

Kadetska fudbalska selekcija Crne Gore danas počinje završne kvalifikacije za plasman na Evropsko prvenstvo.

Za talentovanu generaciju, koja je pažnju skrenula u oktobru prošle godine, pobjedama nad Poljskom i Austrijom, slijede izazovi nakon kojih bi mogla da se promijeni slika o budućnosti crnogorskog fudbala.

Na startu turnira u Velsu, danas 14 časova igra protiv Islanda. Pored Islanđana i domaćina, u grupi je i Škotska. Pobjednik grupe, ali i sedam od osam najboljih drugoplasiranih selekcija, plasiraće se na šampionat Starog kontinenta. Selekcija koju vodi Goran Perišić boriće se da uđe u istoriju kao naš prvi fudbalski tim, koji je došao do velikog takmičenja.

”Ovo je ispit da momci pokažu koliko vrijede. Ne opterećujem ih rezultatom, samo tražim timski duh i da uživaju u igri. Pritisak rezultata neka ostave meni”, kazao je selektor Goran Perišić.

Mladići su, naravno, svjesni gdje su došli i šta je ulog turnira u Velsu - neće, kažu, dozvoliti da ih značaj mečeva i šansa koju imaju uspore.

”To samo treba da nam bude motiv, jer znamo šta je u igri”, rekao je štoper Bojan Damjanović.

Na mini turnirima, na kojima se za sedam dana odigraju tri utakmice, početak je možda i najvažniji. Prvi rival Crne Gore je Island.

”Od te utakmice nam sve zavisi. Spremali smo se i fokusirali samo na Islanđane. Fizički su jaki i dominantni, moramo da budemo hrabri, da spustimo loptu, tražimo prostor i da koristimo brzinu koju posjedujemo”, rekao je krilni napadač Marko Perović.

”U svaki duel moramo da uđemo bez kalkulacija i 100 posto, a da nametnemo igru koja nama odgovara”, kaže Damjanović.

Crna Gora će nakon Islanda, igrati protiv Škotske 25. marta, dok je tri dana kasnije zakazan duel sa Velsom.

Bonus video: