Marušić: Nismo pod moranjem, ali Bugarska je naša dobra prilika

Je li bod dobar? Po meni ne - zadovoljan bih bio samo ako pobijedim, kazao je bek Lacija

7444 pregleda 4 komentar(a)
Foto: FSCG
Foto: FSCG

Fudbalska reprezentacija Crne Gore putuje sjutra u Razgrad, s namjerom da u Bugarskoj nastavi tradiciju, da pokuša i da je unaprijedi.

"Znam za podatak da nikad nismo izgubili na početku kvalifikacija i svjesni smo koliko je bitno dobro krenuti", kaže Adam Marušić, desni bek Lacija i crnogorske reprezentacije.

Dva puta je u tim čuvenim startovima Crna Gora igrala protiv Bugarske, oba puta je bilo neriješeno - 2008. u Podgorici (2:2), 2019. u Sofiji (1:1).

Podatak da se naša selekcija još nije plasirala na veliko takmičenje iako nikada nije izgubila na startu kratkih ciklusa kao što su kvalalifikacioni, implicira da je u Razgradu, na stadionu Ludogoreca, potrebno i nešto više od remija za kvalitetan impuls.

"Je li bod dobar? Po meni - ne. Zadovoljan bih bio samo ako pobijedimo", odgovorio je Marušić.

Tek je, međutim, start kvalifikacija, prva od osam utakmica, ni remi ne bio "kraj svijeta", a ni poraz ne bi značio definitivan kraj nadanja.

Bilo bi, međutim, neuporedivo teže, svjesni su toga u taboru selekcije Miodraga Radulovića, osjećaju da je Bugarska - iako "resetovana", sa novim selektorom i novim i talasom optimizma, te prednošću domaćeg terena - velika prilika.

"Imamo veliku želju i motivaciju da ostvarimo pozitivan rezultat na startu. Zato smo ovdje i nadamo se da ćemo u tome uspjeti. Analizirali smo Bugarsku, mlad su tim, sa dosta kvalitetnih igrača. Vidjećemo gdje možemo da ih ugrozimo", rekao je Marušić.

Da bi se ostvario dobar rezultat, i to na gostovanu, protiv tima zavidne istorije, nije dovoljan samo optimizam - potrebni su još neki "preduslovi".

Crna Gora ih sada ima, smatra Marušić, jedan od tri crnogorska fudbalera koji nastupa u Ligama "petice".

"Vrlo je važno što imamo mnogo igrača koji su standardni u klubovima, u dobroj su formi, postižu golove, asistiraju... Bitno je kad igrač dođe u reprezentaciju s minutažom iz kluba, što možda u prethodnom periodu nije bio slučaj sa većinom. Srećom, to se promijenilo i predstavlja vrlo pozitivnu stvar za nas. Mnogo nam znači i kad su zdravi igrači poput Savića i Jovetića, kao i svi ostali naravno, jer u prošlosti smo imali problema s povredama".

Bitan je start kvalifikacija - bitan je i start utakmice na stadionu Ludogoreca.

"Svaki igrač mora od starta da ima veliku želju i fokus, da nam se ne dešava da moramo da jurimo rezultat i onda se trgnemo u drugom poluvremenu. Od prvog minuta motivacija i koncentracija moraju da budu na najvišem nivou", naglasio je Marušić.

Crna Gora, Bugarska, ali i Srbija, Mađarska, Litvanija - teška grupa, ali mogla je da bude i teža...

"Ujednačena je, nema unaprijed upisanih bodova, svako sa svakim može da igra. Biće zanimljivo i vjerujem da možemo da budemo u trci za prva dva mjesta".

Bonus video: