Na putu za Njemačku

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Njemačkoj 2024. godine počinju danas. Derbi u Napulju, gdje igraju evropski prvak Italija i vicerpvak Engleska

2640 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u fudbalu počinju danas, kada je na rasporedu je osam utakmica. Put ka plasmanu na Euro u Njemačkoj 2024. godine, aktuelni prvak Starog kontinenta, Italija, otvara derbijem sa Engleskom na stadionu “Dijego Armando Maradona” u Napulju od 20.45 sati.

Biće to u stvari okršaj aktuelnih prvaka i viceprvaka, pošto su u finalu posljednjeg Evropskog prvenstva “azuri” na “Vembliju” penalima rastužili domaće navijače “Gordog Albiona”. Ove dvije selekcije bile su i u Grupi A Lige nacija, u kojoj je slavila Italija, dok je Engleska bila posljednja i moraće u sljedećem izdanju najmlađeg reptrezentativnog takmičenja Uefe da igra u B diviziji.

- Mi u italijanskoj reprezentaciji čak imamo i veći problem od Gareta Sautgejta. Tako smo ograničeni u fazi napada. Naše su tri ekipe u četvrtfinalu Lige šampiona, ali sve zajedno imaju sedam, osam italijanskih igrača. No, to je stvarnost. Znali smo da igramo fudbal na ulici po tri, četiri sata, a onda smo išli na trening. Sada toga više nema. I nije slučajno da se nova imena pojavljuju u zemljama poput Urugvaja, Argentine i Brazila, gdje se još uvijek puno igra na ulicama - rekao je selektor Italije Roberto Manćini.

Valjda je i zato napad u selekciji pojačao 23-godišnjim Mateom Retegijem iz argentinskog Tigrea, ali koji ima italijansko porijeklo. Retegi je ove sezone u osam utakmica dao šest golova, prošle 19 u 27 utakmica. U selekciji zbog povrede neće biti Ćira Imobilea, ali i na drugoj strani Sautgejt ima problem zbog povrede Markusa Rašforda u posljednjoj utakmici Mančester junajteda sa Fulamom (3:1). Van forme je i Rahim Sterling ali zato je pozvao Ajvana Tonija iz Brentforda, koji igra u sjajnoj formi.

Euro 2024
foto: Graphic News

U istoj grupi danas će Sjeverna Makedonija dočekati Maltu, a još dvije selekcije iz regiona startuju prvog dana kvalifikacija, u kojima se prvo kolo igra i sjutra a završava u subotu. Bosna i Hercegovina na debiju nekadašnjeg crnogorskog selektora Faruka Hadžibegića dočekuje Island, u istom terminu kada igraju Italija i Sjeverna Makedonija, dok Slovenija igra prvu utakmicu od 16 sati u Kazahstanu.

- Samim tim što sam tu sa 37 godina znači da imam ogromnu želju da se prvi put plasiramo i na Euro. S obzirom na to da u klubu igram stalno, svaka tri dana, trebao bi mi odmor, ali nije mi to ni želja, niti cilj. Najsrećniji bih bio da ova reprezentacija napravi veliki rezultat i ode na prvo Evropsko prvenstvo - kazao je Edin Džeko.

Tek Portugal sa 38-godišnjim Kristijanom Ronaldom, 40-godišnjim Pepeom i novim selektorom, Robertom Martinesom, je u grupi sa BiH. U prvoj utakmici “selesao” je domaćin Lihtenštajnu. Ronaldo je jedva dočekao otkaz Fernanda Santoša, koji ga je na Mundijalu držao na klupi.

- Nikada se ne predajem, trener je jasno dao do znanja da računa na mene. Uvijek sam želio da igram a razgovarao je sa svima, pa i sa mnom, i shvatio sam da mogu pomoći reprezentaciji. Osjećam to, želim to i želja mi je da Portugal podignem na najveći nivo. Uvijek ću dati doprinos kada je to ekipi potrebno - nagalsio je napadač Al Nasra, koji je sa 118 golova rekorder reprezentativnog fudbala.

Reprezentacije su u kvalifikacijama podijeljene u 10 grupa - u grupama A, B, C, D, E, F i G je po pet, a u grupama H, I i J po šest selekcija. Plasman je već obezbijedila Njemačka kao domaćin, dok Rusija, zbog sankcija, ne učestvuje u kvalifikacijama. Plasman na Euro će obezbijediti po dvije prvoplasirane reprezentacije iz svih grupa, kao i tri selekcije kroz plej-of na osnovu rezultata u Ligi nacija.

U plej-ofu će učestvovati 12 timova koji će igrati baraž, a koji su pobjednici grupa u ligama A, B i C Lige nacija. Ako se pobjednici tih grupa plasiraju na Evropsko prvenstvo kroz ove kvalifikacije, onda će oni biti zamijenjeni najbolje rangiranom selekcijom iz te lige.

Bonus video: