Milorad Peković za "Vijesti": Bolji smo od Bugarske, ali nema potcjenjivanja

Bivši crnogorski reprezentativac Milorad Peković, sada pomoćni trener CSKA iz Sofije, koji hita ka tituli u Bugarskoj, najavljuje sjutrašnji duel u Razgradu

22065 pregleda 8 komentar(a)
Milorad Peković, Foto: FSCG
Milorad Peković, Foto: FSCG

Crna Gora ima kvalitetniji tim od Bugarske, sa više fudbalera koji igraju u jačim evropskim klubovima, takođe i iskusniju reprezentaciju koja je sazrela kroz nekoliko kvalifikacionih ciklusa, smatra Milorad Peković, nekadašnji crnogorski reprezentativac, sada pomoćnik Saše Ilića na kormilu lidera bugarskog šampionata, CSKA iz Sofije.

Ništa od toga, međutim, nije garancija da će naša reprezentacija slaviti u Bugarskoj, ističe Peković, koji upozorava na podmlađeni i poletniji sastav Bugara u odnosu na ranije, sa novim zanosom koji je donio Mladen Krstajić, njegov nekadašnji saigrač u Partizanu.

”Ne treba potcijeniti Bugarsku, došao je Krstajić koji je donio neku pozitivnu energiju koja je bila odsutna, vratio je polet, u bugarskim medijima možete vidjeti kao provejava optimizam. Zaslužna za to je i serija rezultata koje je imao u Ligi nacija, uključujući pobjedu protiv Sjeverne Makedonije u Skoplju. Treba biti oprezan”, kaže za “Vijesti” Peković, koji je 34 puta nosio dres crnogorske reprezentacije.

Krstajić je, takođe, podmladio reprezentaciju, sve u pokušaju da promijeni “klimu” u bugarskom reprezentativnom fudbalu u odnosu na onu koja je vladala prije samo sedam osam mjeseci (poraz od Gruzije 5:2, remi sa Gibraltarom 1:1).

”Mijenjao je, zvao neke nove igrače. Mlada su ekipa, sa malo igrača koji igraju u najjačim evropskim ligama. Imaju jednog fudbalera u Italiji, jednog u Njemačkoj, jednog u Izraelu... Mislim da se tu priča završava. Okosnica tima su igrači iz domaće lige, ali nije ni tim fudbalerima lako nametnuti se, jer je puno stranaca”.

Kiril Despodov - Spas Delev, tandem je napadača iz Ludororeca, rivala Pekovićevog CSKA, koji će predvoditi i bugarski tim.

”Dobri su fudbaleri, Despodov je dobar strijelac, Delev je dobar sa loptom, ima ideju, ima pas, ali ne trči previše i ne učestvuje mnogo u defanzivnim zadacima”.

Crna Gora ima bolji tim od Bugarske, nema dilemu Peković.

”Imamo i iskusne fudbalere koji su prošli nekoliko kvalifikacionih ciklusa, okosnicu tima koja je ista kao u prethodnim godinama, što bi moglo da donese prevagu, bez obzira na njihov polet i euforiju.

Bugarska nema puno iskustva i mislim da je dobar protivnik za start. Ponavljam, međutim, da ne smijemo da ih potcijenimo, nemamo ni pravo da ih potcijenimo, iako vjerujem da će ova reprezentacija konačno dosanjati san svih prethodnih generacija i plasirati se na veliko takmičenje”, kaže Peković.

Nekadašnji neumorni vezista bio je član “zlatne ere” crnogorskog reprezentativnog fudbala, ekipe koja je prije 12 godina bila najbliža da odvede našu reprezentaciju na veliko takmičenje, a koja je zaustavljena u baražu za EP.

Sada je i teže - jer zlatna generacija prolazi, iako su Savić i Jovetić još tu, ali i istovremeno i lakše nego ranije - zbog sistema takmičenja.

”Proširen je format Eura, igraju 24 reprezentacije, dvije ekipe iz grupe idu direktno u završnicu, tu je i mogućnost preko Lige nacija. Da je taj sistem bio na snazi kada smo mi bili drugi u grupi, igrali bismo Evropsko prvenstvo. Vjerujem, ipak, da će ova selekcija, uz malo sreće koja je neophodna, ostvariti istorijski uspjeh”.

Za to vrijeme, Peković u tandemu sa Sašom Ilićem piše istorijsku priču na klupskoj bugarskoj sceni - njihov CSKA iz Sofije šest kola prije kraja ima četiri boda više od “dežurnog” šampiona Ludogoreca, na putu je da sruši 12-godišnju dominaciju tima iz Razgrada.

”Vratili smo euforiju, vratili smo publiku na stadion. Držimo se, iako najteže tek dolazi, derbiji, kao i plej-of od pet kola. Vjerujemo da ćemo uspjeti, ali još nismo favoriti”, zaključio je Peković.

Sofija 2010. - najdraža pobjeda

Četiri puta je Milorad Peković igrao za Crnu Goru protiv Bugarske - bilo je svega u tim legendarnim okršajima, radosti, ali i razočaranja, uz izjednačen bilans: po pobjeda, dva remija.

”Sjećam se prve utakmice naše u kvalifikacijama, 2:2 u Podgorici, gol koji smo primili u posljednjem minutu. Pamtim, ipak, još više, pobjedu u Sofiji u sljedećem ciklusu - izdržali smo njihove nalete u prvom poluvremenu, Zverotić je dao strašan gol i onda smo se stabilizovali, ostvarili za mene najdražu pobjedu u reprezentaciji”, kazao je Peković.

U pitanju je trijumf 1:0 u septembru 2010, u ciklusu u kojem je Crna Gora igrala baraž za EP.

”Imali su Bugari velikih fudbalera tada, Berbatova, Petrova... Imali smo i mi. Bile su to velike utakmice”.

Bonus video: