Ludogorec - linija razdvajanja bugarskog i crnogorskog fudbala

Dok je odnos u duelima Bugarske i Crne Gore u dosadašnjih šest mečeva potpuno izjednačen, Ludogorec iz Razgrada, koji se često sastaje sa našim timovima, jeste taj koji pravi razliku

15185 pregleda 2 komentar(a)
Stadion Ludogoreca na kojem će se igrati večerašnji meč, Foto: Privatna arhiva
Stadion Ludogoreca na kojem će se igrati večerašnji meč, Foto: Privatna arhiva

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Na otvaranju kvalifikacija za Evropsko prventvo 2024. “sokoli” će igrarti u Razgradu, na stadionu “Huvefarma arena”, domu fudbalera Ludogoreca.

U pitanju je novi velikan bugarskog fudbala, koji dolazi iz provincije - gradića od 40-ak hiljada stanovnika. U pitanju je, međutim, apsolutni vladar bugarskog klupskog fudbala, tim koji dominira već više od deceniju i koji je u tom periodu čak šest puta igrao u grupnoj fazi evropskog takmičenja - dva puta u Ligi šampiona, četiri u Ligi Evrope, u kojoj je jednom stigao i do osmine finala.

Period apsolutne dominacije Ludogoreca (11 uzastopnih titula) počeo je 2010. godine i poklopio se sa dolaskom farmaceutskog magnata Kiril Domuščijeva na čelo kluba. Svi istorijski velikani bugarskog fudbala, među kojima i sofijska četvorka - CSKA, Levski, Slavija, Lokomotiva - već više od deceniju su na “listi čekanja”.

Dominaciju bi, konačno, ove sezone mogao da prekine CSKA, na čijoj klupi kao pomoćnik Saše Ilića sjedi nekadašnji crnogorski reprezentativac Milorad Peković, ali ima još do kraja - šest kola regularnog dijela sezone i pet kola plej-ofa. I sa bodovnih minus četiri, Ludogorec, na čiju klupu je nedavno sjeo doskorašnji selektor Bosne i Hercegovine Ivailo Petev, jeste i dalje favorit.

I “zelena šuma” (nadimak Ludogoreca) je, zapravo, i linija razdvajanja bugarskog i crnogorskog fudbala, jer su naši klubovi predaleko od tog nivoa, tog budžeta i ambicija.

Ludogorec se čak pet puta sastao sa ekipama iz CFL-a i protiv Budućnosti, Sutjeske i OFK Titograda upisao isto toliko pobjeda, uz gol razliku 11:1.

Sa druge strane, nacionalni timovi su se sastali do sada šest puta u zvaničnim mečevima i bilans je izjednačen - po jedna pobjeda, uz četiri remija.

Posljednja tri su završena bez pobjednika, a jedan trijumf Crna Gora je ostvarila u gostima, septembra 2010. godine, kada je Elsad Zverotić pogodio za 1:0 u Sofiji.

Godinu ranije, Bugari su na istom mjestu, u prvom takmičarskom ciklusu tada najmlađe evropske selekcije, slavili 4:1, iako je Crna Gora na poluvremenu vodila projektilom Stevana Jovetića.

Ni prednost domaćeg terena ne igra bitnu ulogu kada se sastanu Crna Gora i Bugarska, pokazali su to dosadašnji dueli - “sokoli”, recimo, imaju polovičan skor na tri meča na kojima su igrali u Sofiji (po pobjeda, remi i poraz), polovični su i Bugari u Podgorici, doduše na različit način - sve tri puta je bilo neriješeno.

Da li će večeras u Razgradu konačno “prevagnuti” na jednu stranu?

Bonus video: