Uefa u Podgoricu šalje elitnog arbitra: Klermon Turpan sudi Crnoj Gori i Srbiji

Turpan je prethodne sezone sudio Real Madridu i Liverpulu u finalu Lige šampiona, a dijelio je pravdu i na tri meča na Mundijalu u Kataru

11655 pregleda 5 komentar(a)
Klermon Turpan, Foto: Shutterstock
Klermon Turpan, Foto: Shutterstock

Francuz Klermon Turpan biće glavni sudija na meču Crne Gore i Srbije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Crna Gora u ponedjeljak (20:45) dočekuje Srbiju u drugom kolu kvalifikacija.

Turpan je jako ime u svijetu fudbalskih sudija, pa je njegovim izborom Uefa jasno stavila do znanja da je meč, koji će se u ponedjeljak odigrati u glavnom gradu Crne Gore, jedan od najznačajnijih na početku kvalifikacionog ciklusa.

Francuz je od 2010. godine na Fifinoj listi sudija, a u sezoni 2010/2011. je debitovao u Uefinim takmičenjima. Uefa ga je 2012. godine uvrstila na listu elitnih arbitara.

Sudio je na svjetskim prvenstvima 2018. i 2022. godine. U Kataru je dijelio pravdu na mečevima Urugvaj - Južna Koreja, Ekvador - Senegal i Brazil - Južna Koreja.

Dijelio je pravdu i na šampionatima Evrope 2016. i 2020. godine.

Turpan je prethodne sezone sudio Real Madridu i Liverpulu u finalu Lige šampiona, a godinu ranije je bio glavni arbitar na meču Mančester junajteda i Viljareala u finalu Lige Evrope.

Turpanu će pomagati sunarodnici Nikolas Danos i Benžaman Pažes.

Četvrti arbitar je Rudi Buke, poznat crnogorskoj javnosti. On je 2019. godine sudio meč Bugarske i Crne Gore na startu kvalifikacija za Euro 2020 (1:1), a ostao je upamćen jer je dosudio nepostojeći penal Bugarima. U 82. minutu je pokazao na penal, iako je Vladimir Jovović oborio igrača Bugarske van 16 metara.

Buke je 2011. godine dijelio pravdu i na meču omladinskih selekcija Bugarske i Crne Gore u kvaliifkacijama za EP.

Bonus video: