Crna Gora je zasluženo slavila u Razgradu, Mundijal promijenio Piksija

Novinar Sport kluba Branko Spasojević za "Vijesti"

13490 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Crnogorski fudbaleri sjutra veče pod Goricom mogu da očekuju Srbiju spremnu da kontroliše situaciju na terenu, poručio je novinar Sport kluba Branko Spasojević u razgovoru za "Vijesti".

"Sokoli" i "orlovi" igraju u drugom kolu grupe G kvalifikacija za Evropsko prvenstvo nakon što su imali pravi start - Crna Gora je osvojila tri boda u Bugarskoj (1:0), a Srbija opravdala ulogu favorita u duelu sa Litvanijom u Beogradu (2:0).

"Gledao sam duel Crne Gore protiv Bugarske i vidio zasluženu pobjedu vaše reprezentacije. Bugarska je očigledno u smjeni generacija sa Mladenom Krstajićem, a Crna Gora na pravi način koristi to što ima, bez nekoliko standarnih igrača kao što su Marko Janković i Uroš Đurđević. Ostvarila je očekivanu pobjedu i mnogo važnu pred meč sa Srbijom. Bilo bi teško da priđe ovoj utakmici da nije slavila u Razgradu", rekao je Spasojević.

Srbija u Podgoricu dolazi po tri boda.

"Igra Srbije je takva da želi da se nametne na terenu, to će vjerovatno i uraditi sa igračima kakvi su Sergej Milinković-Savić, Dušan Tadić, Aleksandar Mitrović... Ne vjerujem da će u startnoj postavi biti Dušan Vlahović. Osnovni problem u igri Srbije je svakako odbrana, siguran sam da će u Podgorici opet zaigrati Nikola Milenković, da će tu ponovo biti Nemanja Gudelj i Strahinja Pavlović, igrač kojem najviše od svih vjeruje Dragan Stojković. Praktično je igrao svaku utakmicu od kada je selektor, sem ako je bio povrijeđen ili suspendovan", naveo je Spasojević.

Branko Spasojević
Branko Spasojevićfoto: Privatna arhiva

Biće pun stadion, očekuje se i da bude spektakl.

"Radujem se ovoj utakmici, vjerujem i da će ambijent biti pravi sportski. Ne postoje dvije reprezentacije u fudbalu koje su se toliko oslanjale jedna na drugu kao Crna Gora i Srbija. Koliko sam vidio, preko 70 odsto igrača iz crnogorske selekcije je prošlo kroz srpski klupski fudbal", kazao je Spasojević.

Srbija se nije proslavila na Mundijalu, sada je praktično na novom početku sa istim selektorom.

"Piksi je na neki način bio žrtva sopstvene retorike i očekivanja u susret Mundijalu, sa izjavama koje su bile preambiciozne i koje su mu se obile o glavu. Sada je malo spustio loptu, priča i ponaša se mnogo opreznije, čak je i sam priznao da je svojim optimističnim najavama nametnuo ekipi teret koji očigledno nije bila spremna da iznese", kazao je Spasojević.

Nije sve idealno u srpskom fudbalu, iako je prije desetak dana Savez konačno dobio predsjednika - Dragana Džajića. Njegov protivkandidat je do dan pred izbore bio Nemanja Vidić.

Dragan Stojković
Dragan Stojkovićfoto: Reuters

"Sada djeluje da je situacija u FSS mirna, ali u stvari nije tako. Piksi je neko ko voli da uredi sve, da kontroliše stvari, tako je radio kroz karijeru, tako je bilo i jedno vrijeme sa mjesta selektora. Sada mu ova nova ekipa koja vodi Savez to neće dozvoliti. I on to dobro zna. Ne bi mu ni početak mandata sigurno protekao onako dobro da je na mjestu predsjednika bio Slaviša Kokeza. Dakle, prividno je stanje mirno, ali takav ambijent sigurno ne odgovara Piksiju", zaključio je Spasojević.

Bonus video: